Acesta este gestionat de Banca Norvegiei şi deţine acţiuni la aproximativ 9.300 de companii din întreaga lume, controlând 1,3% din toate acţiunile listate la nivel mondial.
În perioada ianuarie-martie 2022, randamentul general al investiţiilor fondului a fost unul negativ de 4,9%. Investiţiile în acţiuni au avut un randament de negativ 5,2%, portofoliul de investiţii în instrumente cu venit fix a avut pierderi de 4,8% în timp ce investiţiile în imobiliare au avut un randament pozitiv de 4,1%, dar acestea au reprezentat mai puţin de 3% din investiţiile sale.
„Primul trimestru a fost caracterizat de turbulenţe geopolitice, care au afectat şi pieţele. Randamentele au fost negative atât pentru acţiuni cât şi pentru instrumentele cu venit fix dar pozitive pentru imobiliare”, a declarat directorul general adjunct de la Norges Bank Investment Management, Trond Grande (foto).
Pe lângă invadarea Ucrainei de către Rusia, pieţele mondiale au fost afectate în primul trimestru de creşterea cazurilor de infecţie cu COVID-19 precum şi de explozia inflaţiei care a redus valoarea obligaţiunilor guvernamentale. La data de 27 februarie, Norvegia a decis să scoată toate activele ruseşti din fondul său suveran, ca răspuns la invadarea Ucrainei, dar a întâmpinat probleme cu implementarea deciziei după ce Rusia a interzis străinilor să îşi vândă participaţiile la companiile ruseşti.
În total, la finele lunii martie 2022, 70,9% din activele fondului erau investite în acţiuni, 26,3% în instrumente cu venit fix, 2,7% în imobiliare şi 0,1% în infrastructuri din domeniul energiilor regenerabile.
Înfiinţat în 1996, Fondul suveran de investiţii al Norvegiei deţine echivalentul a 240.000 de dolari pentru fiecare bărbat, femeie şi copil din Norvegia.
Sursa foto: Flickr