Bursa a stagnat în prima parte a şedinţei, pe un rulaj de doar 1,2 milioane lei

Bursa de la Bucureşti a stagnat în prima parte a şedinţei, într-o piaţă unde cei mai mulţi investitori au continuat să nu intre la tranzacţionare, astfel că lichiditatea abia a ajuns la 1,2 milioane lei.
Economica.net - lun, 22 iul. 2013, 10:42
Bursa a stagnat în prima parte a şedinţei, pe un rulaj de doar 1,2 milioane lei

Piaţa a scăzut cu 0,2% în prima oră de tranzacţionare, pentru ca în următoarea oră să revină foarte uşor pe verde. Fluctuaţiile foarte uşoare au venit în cadrul unor tranzacţii cu volume reduse de tranzacţionare. În prima parte a şedinţei, rulaje de peste 20.000 de lei au înregistrat acţiuni emise de doar 10 din cele 79 de companii listate pe primele trei categorii şi la secţiunea titlurilor internaţionale.

Lichiditatea pieţei, de numai 1,2 milioane lei (281.000 de euro), a fost cu mult sub rulajul din perioada similară a şedinţei precedente, de 10,9 milioane lei (2,4 milioane euro). Totuşi, lichiditatea de vineri fost salvată de şase deal-uri cu acţiunile OMV Petrom (5,5 milioane lei) şi tranzacţii cu titlurile Erste (1,9 milioane lei) şi Fondul Proprietatea (1,4 milioane lei).

La mijlocul şedinţei de luni, indicele BET al celor mai lichide zece acţiuni, a fost în scădere cu 0,3%, în timp ce indicele BET-NG, al titlurilor companiilor din sectorul energetic, s-a situat cu 0,22% sub nivelului de vineri.

Indicele BET-FI, al acţiunilor celor cinci SIF-uri şi al titlurilor Fondului Proprietatea, a stagnat.

Acţiunile SIF Banat-Crişana (SIF1) au crescut cu 0,38%, la 1,069 lei, iar titlurile SIF Muntenia (SIF4) au avansat nesemnificativ, cu 0,08%, la 0,65 lei. Acţiunile SIF Banat-Crişana au încheiat săptămâna trecută cu 5,75% sub nivelul de la finalul săptămânii precedente, iar titlurile SIF Muntenia cu 6,55% mai jos.

În prima parte a şedinţei de luni, investitorii au realizat 16 tranzacţii cu acţiunile SIF Banat-Crişana, în valoare cumulată de 59.000 de lei, iar titlurile SIF Muntenia au consemnat un rulaj de doar 33.000 de lei.

Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) a aprobat miercuri preluarea Muntenia Invest şi indirect controlul asupra SIF Muntenia (SIF4) de către SIF Banat-Crişana. Aprobarea ASF a fost ultimul aviz necesar pentru preluarea Muntenia Invest, administratorul activelor SIF Muntenia, de către SIF Banat-Crişana.

La mijlocul şedinţei de luni, indicele extins BET-XT era cu 0,22% sub nivelul de luni, iar indicele extins BET-BK era în scădere cu 0,12%.

Indicele BET-XT reflectă evoluţia primelor 25 de acţiuni româneşti în funcţie de lichiditate, inclusiv SIF-urile şi Fondul Proprietatea (FP), iar BET-BK cuprinde cele mai lichide 25 de acţiuni, inclusiv titlurile băncii austriece Erste (EBS), SIF-urile şi Fondul Proprietatea.

Acţiunile Fondului Proprietatea şi SIF Transilvania au fost cele mai lichide din piaţa principală, cu transferuri 491.000 de lei şi, respectiv, 394.000 de lei. Titlurile FP au scăzut nesemnificativ, cu 0,08%, la 0,644 lei, iar acţiunile SIF Transilvania au stagnat la 0,54 lei.

La mijlocul şedinţei de la Bucureşti, bursele de la Frankfurt şi Paris erau în creştere cu câte 0,3%, iar piaţa de la Londra era în stagnare.

Te-ar mai putea interesa și
AI la bugetari. Program de guvernare PSD privind digitalizarea – Ivan: Vorbim inclusiv de folosirea inteligenţei artificiale în administraţia publică
AI la bugetari. Program de guvernare PSD privind digitalizarea – Ivan: Vorbim inclusiv de folosirea inteligenţei artificiale ...
Inteligenţa artificială va fi folosită în administraţia publică din România, iar cel mai important proiect pregătit în momentul de faţă este aplicaţia unică a statului, a declarat,......
România intră deplin în Schengen în ianuarie 2025, anunţă Ungaria
România intră deplin în Schengen în ianuarie 2025, anunţă Ungaria
România şi Bulgaria se pot alătura pe deplin spaţiului Schengen de liberă circulaţie din ianuarie 2025, a declarat ...
43% dintre companiile germane active în România estimează degradarea mediului economic în următoarele 12 luni
43% dintre companiile germane active în România estimează degradarea mediului economic în următoarele 12 luni
Aproximativ 43% dintre companiile germane din România estimează o înrăutăţire a situaţiei economice în următoarele ...
ANAF avertizează cu privire la mesajele false transmise în numele instituției
ANAF avertizează cu privire la mesajele false transmise în numele instituției
Agenția Națională de Administrare Fiscală informează contribuabilii cu privire la reapariția unor mesaje false transmise ...