Cumpărătorii de terenuri pentru viitoare proiecte imobiliare sunt dispuși să plătească cu până la 20% mai mult pentru terenurile care sunt reglementate conform obiectivelor acestora.
“În funcție de stadiul de autorizare, plecând de la un PUZ (plan urbanistic zonal) până la autorizația de construire, valoarea terenurilor tranzactionate poate fi între 20% și 50% mai mare față de un teren fără documentație de urbanism valabilă. Având în vedere că durata medie de aprobare a unui PUZ era de 12 luni în București chiar și înainte de suspendarea PUZ-urilor de sector, cumpărătorii erau dispuși să plătească până la 20% mai mult’, a declarat pentru Economica.net, Alexandru Mitrache, Head of Transactions Land & Investment Cushman & Wakefield Echinox.
Cea mai recentă achiziție de teren anunțată a fost făcută de familia Topolinski, care a cumpărat un teren de 5.000 de mp în Bucureștii Noi de la Patriarhia Română, care începuse încă din 2018 demersurile de autorizare a acestui teren. Investitorii au planuri pentru construcția a 200 de apartamente și o investiție de 44 de milioane de euro pe terenul care are autorizate atât Planul Urbanistic Zonal (PUZ), cât și Certificatul de Urbanism, necesare pentru obținerea autorizației de construcție.
Dezvoltatorul PPF Real Estate, care deține postul PRO TV, a cumpărat recent un teren în București, care are autorizație de construire. Vânzătorul, RC Europe, a început încă din 2018 procesul de autorizare a terenului. Investiția în proiectul de birouri care se va construi lângă pasajul Basarab este de 60 de milioane de euro.
Și dezvoltatorul One United a cumpărat recent un teren de 3.000 de mp pentru extinderea proiectului One Lake Club, tot din București. Terenul are autorizație de construcție și se poate construi imediat.
“Timpul necesar obținerii documentațiilor de urbanism (PUZ, autorizație de construire) poate face o diferență semnificativă în timeline-ul și cashflow-ul unui dezvoltator. Lipsa de predictibilitate vizavi de momentul în care pot fi începute lucrările, determină dezvoltatorii să se ferească de terenurile fără o situație de urbanism clară, ceea ce poate duce la o stagnare a tranzacțiilor în anumite cazuri”, mai spune Alexandru Mitrache.
Fotografie de Scott Blake pe Unsplash