Compania controlată de statul rus a mai informat că vânzările sale au crescut cu 62% până la 10.241 de miliarde de ruble, cel mai mare rezultat anual înregistrat vreodată, în timp ce profitul operaţional a crescut de patru ori până la 2.411 miliarde de ruble.
„Principalul factor care a afectat rezultatele financiare a fost creşterea preţurilor la gaze şi petrol. Asta a condus la creşterea vânzărilor dar şi la o creştere a costurilor pentru achiziţiile de gaze şi petrol”, a informat Gazprom.
Într-un interviu acordat unei publicaţii interne la finele lunii decembrie, directorul general adjunct de la Gazprom, Famil Sadygov, a spus atunci că Gazprom ar urma să plătească dividende de peste 45 de ruble pe o acţiune pentru 2021. Asta ar însemna o sumă de aproape trei ori mai mare decât precedentul record din 2018.
Însă sancţiunile impuse de Occident Rusiei după invadarea Ucrainei au determinat deja o serie de companii ruseşti să amâne şi chiar să renunţe la plata dividendelor. Ministerul rus al Finanţelor a anunţat că va analiza situaţia dividendelor plătite de companiile de stat pe baza unei analizeze de la caz la caz.
„În condiţiile în care peste 50% din acţiuni sunt controlate de guvern, dividendele Gazprom reprezintă o contribuţie crucială la bugetului statului”, susţin analiştii de la firma de brokeraj Aton.
Foto: Sediul central Gazprom
Sursa foto: Wikipedia