Petentul, Mihai Scarlat, născut în 1977, este deţinut la Giurgiu, fiind condamnat, în 2003, la 10 ani şi 10 luni de închisoare pentru trafic de droguri.
Pe parcursul perioadei de detenţie, el a fost transferat în trei penitenciare, inclusiv Rahova şi Jilava.
Având probleme cu inima, după ce a luat un microb în închisoare, Scarlat a fost eliberat timp de câteva luni, în 2010, pentru a suferi o intervenţie chirurgicală.
Atât în 2010, cât şi în 2011, el a înaintat mai multe plângeri instanţelor din România, în legătură cu condiţiile de detenţie, reclamând în special de supraaglomerarea celulelor şi lipsa igienei şi a căldurii. Cele mai multe dintre plângerile sale au fost însă respinse.
Scarlat s-a plâns la CEDO, invocând articolul 3 din Convenţia Europeană a Drepturilor Omului – interzicerea torturii şi tratamentelor degradante sau inumane -, iar Curtea a constatat că a fost încălcat acest articol în ceea ce priveşte condiţiile de detenţie de la Rahova şi Jilava.
Astfel, CEDO a hotărât ca petentul să primească 4.500 de euro cu titlul de prejudiciu moral şi 730 de euro – cheltuieli de judecată.
Decizia, luată marţi de o cameră inferioară a CEDO, nu este definitivă, ea putând fi contestată în termen de trei luni de oricare dintre părţi, care poate cere rejudecarea cauzei de către Marea Cameră.