Update: Piedone e urmărit penal pentru abuz în serviciu. Primarul Sectorului 5 al Capitalei, Cristian Popescu Piedone, ridicat de DNA şi dus la audieri

Primarul Sectorului 5 al Capitalei, Cristian Popescu-Piedone, este urmărit penal de procurorii anticorupţie într-un dosar în care este acuzat de abuz în serviciu în legătură cu salubrizarea din sector.
AGERPRES - vin, 29 apr. 2022, 11:18
Update: Piedone e urmărit penal pentru abuz în serviciu. Primarul Sectorului 5 al Capitalei, Cristian Popescu Piedone, ridicat de DNA şi dus la audieri

Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Secţia de combatere a infracţiunilor asimilate infracţiunilor de corupţie au dispus efectuarea urmăririi penale faţă de Cristian Victor Popescu-Piedone, la data faptelor şi în prezent primar al Sectorului 5 din municipiul Bucureşti, pentru abuz în serviciu cu obţinere de foloase necuvenite pentru sine sau pentru altul.

Procurorii anticorupţie notează în ordonanţă că, după preluarea atribuţiilor aferente funcţiei de primar al Sectorului 5, Piedone, cu ştiinţă, ar fi omis să ia măsurile inerente atribuţiilor prevăzute de lege, determinate de două Hotărâri ale Consiliului local Sector 5 Bucureşti adoptate în anul 2020 privind salubrizarea Sectorului 5, precum şi măsurile pentru asigurarea inventarierii, evidenţei statistice, inspecţiei şi controlului furnizării serviciului.

În consecinţă, spun anchetatorii, o societate comercială care nu deţinea licenţă ar fi continuat să încaseze de la persoanele fizice, persoanele juridice şi de la asociaţiile de proprietari de pe raza Sectorului 5 tarife majorate cu 25% faţă de tariful aprobat de Consiliul local, aceasta în condiţiile în care societatea Salubrizare Sector 5 SA (fostă SC Salubrizare Fapte 5 SA), deţinută de Sectorul 5 Bucureşti, avea drept exclusiv de prestare a serviciului public de salubrizare pe raza sectorului respectiv.

Ce spune Popescu-Piedone

Cristian Popescu Piedone a declarat, vineri, la ieşirea din sediul DNA, că i s-a adus la cunoştinţă calitatea de suspect într-un dosar deschis la începutul anului trecut.

„La sediul DNA mi s-a adus la cunoştinţă calitatea de suspect. Mi s-a adus la cunoştinţă cauza dosarului, că la preluarea mandatului meu, la nici 3 luni de zile, n-am pus în aplicare o hotărâre a Consiliului Local privind faptul că de ce mai putea să exercite în Sectorul 5 societatea REBU, că singura societate abilitată era Salubrizare SA. (…) Nu am dat astăzi nicio declaraţie, după studierea dosarului voi da declaraţie”, a spus Cristian Popescu Piedone.

El a adăugat că fostul edil al sectorului Daniel Florea s-ar fi denunţat singur când a mers la DNA să arate mai multe nereguli.

„Denunţătorul este fostul primar al Sectorului 5 Daniel Florea. Se pare că s-a denunţat singur. Probabil s-a deranjat foarte tare când am scos la iveală foarte multe nereguli din Sectorul 5. În căldurile lui, crezându-se tot în campanie, la nici trei luni de zile a făcut aceste denunţuri. (…) Într-o furie că ‘i s-a luat costiţa din fasole'”, a spus Piedone.

Cristian Popescu Piedone a povestit în faţa jurnaliştilor şi desfăşurarea momentului în care a fost ridicat de procurori, el urmând să plece la Munchen cu aeronava la care s-a primit alarmă cu bombă.

„S-a anunţat o avertizare de bombă în avion – zborul Munchen. În avion, urcasem, prima dată, la intrare, cei de la Poliţia de Frontieră m-au întrebat dacă am uitat ceva la poarta 6, ori poarta 15 la care am fost îmbarcat, se află prima pe culoarul cum intri în Aeroportul Otopeni. Am zis că nu. M-a întrebat: sigur? A mai dat un telefon. Liber, puteţi să vă urcaţi. Un alt domn spune: s-a făcut o confuzie, nu sunteţi dumneavoastră Popescu, este alt Popescu. Am urcat în avion. Avionul a stat 10-15 minute, după care a golit tot avionul pentru că este o alertă cu bombă. Am făcut încă un control la controlul de rutină, am trecut şi am aşteptat din nou să fim urcaţi în autobuz. Înainte să mă urc în autobuz a venit un domn poliţist şi mi-a spus dacă vreau să îl urmez pentru clarificări. Am ajuns la sediul Poliţiei de Frontieră din cadrul Aeroportului Otopeni şi mi sa adus la cunoştinţă că am un mandat de aducere în calitate de suspect într-un dosar din 2021. Am urcat în maşină şi am venit la sediul DNA”, a explicat primarul.

În legătură cu sentinţa din dosarul „Colectiv”, el a spus că nu este un fugar şi îşi aşteaptă sentinţa „cu capul sus”.

„Marţi este decizia finală în dosarul „Colectiv”. Au fost nenumărate amânări. Eu nu sunt un fugar. Îmi aştept sentinţa cu capul sus. Puteam să fug de 1.000 de ori din ţară. Probabil, la ţepele pe care le-au luat, credeau că şi Piedone fuge din ţară. Piedone nu fuge. Nu sunt fugar. Aştept cu demnitate sentinţa instanţei”, a spus edilul.

Știrea inițială

Primarul Sectorului 5 al Capitalei, Cristian Popescu Piedone, a fost ridicat, vineri, de procurorii anticorupţie de pe Aeroportul Henri Coandă din Otopeni şi dus la audieri la sediul central al DNA, au precizat, pentru AGERPRES, surse judiciare.

Potrivit surselor citate, ar fi vorba despre un dosar deschis recent privind fapte de corupţie.

Te-ar mai putea interesa și
Banca Mării Negre și cea a Japoniei încheie un acord pentru a oferi sprijin de 150 de milioane de dolari Ucrainei și pentru a promova inițiativele ecologice
Banca Mării Negre și cea a Japoniei încheie un acord pentru a oferi sprijin de 150 de milioane de dolari Ucrainei și ...
Banca pentru Comerț și Dezvoltare a Mării Negre (BSTDB) a obținut o facilitate de la Banca Japoneză pentru Cooperare Internațională (JBIC) în valoare totală de până la 150 de milioane USD,......
BNR: Indicele de referinţă trimestrial pentru creditele consumatorilor a ajuns la 5,99% pe an
BNR: Indicele de referinţă trimestrial pentru creditele consumatorilor a ajuns la 5,99% pe an
Indicele de referinţă pentru creditele consumatorilor (IRCC), reglementat de OUG 19/2019, este de 5,99% pe an, în creştere ...
Signal Iduna lansează în colaborare cu Hilio serviciul Wellbeing pentru sănătatea și echilibrul angajaților
Signal Iduna lansează în colaborare cu Hilio serviciul Wellbeing pentru sănătatea și echilibrul angajaților
Compania de asigurări Signal Iduna anunță că lansează serviciul Wellbeing, în colaborare cu Hilio, parte din grupul ...
Ministerul Energiei a semnat finanțări de 70 de milioane de lei pentru instalarea de regenerabile de către primării
Ministerul Energiei a semnat finanțări de 70 de milioane de lei pentru instalarea de regenerabile de către primării
Astăzi, 30 septembrie 2024, la Ministerul Energiei, au fost semnate 26 de contracte de finanțare în cadrul apelului din ...