Vânzările de ciment ale Lafarge în România au scăzut cu 15% în prima jumătate a anului

Vânzările de ciment ale Lafarge în România au scăzut în valoare cu 15% în prima jumătate a anului, din cauza declinului volumelor livrate, în timp ce alte efecte, precum cel al preţurilor şi cel al mixului de produse, au adus un impact pozitiv.
Economica.net - vin, 26 iul. 2013, 12:24
Vânzările de ciment ale Lafarge în România au scăzut cu 15% în prima jumătate a anului

Volumul livrărilor de ciment a scăzut cu 17,5% în prima jumătate a anului, comparativ cu perioada similară a anului trecut, în timp ce categoria „alte efecte” a consemnat un plus de 2,5% , a anunţat, vineri, grupul francez.

În trimestrul al doilea, volumul vânzărilor de ciment ale Lafarge în România a scăzut cu 20%, din cauza cheltuielilor mai reduse cu infrastructura şi a mediului operaţional competitiv, se arată în raportul financiar al producătorului francez de materiale de construcţii.

Lafarge se aşteaptă în acest an ca evoluţia pieţei cimentului din Europa Centrală şi de Est să se situeze între o contracţie de 3% şi stagnare, în timp ce pentru România estimează o scădere de 3-6%.

Vânzările grupului în Europa Centrală şi de Est vânzările au scăzut cu 13% în prima jumătate a anului, de la 561 milioane de euro la 488 milioane de euro.

Volumul vânzărilor de ciment a coborât cu 8%, de la 5,9 milioane de tone la 5,4 milioane de tone, iar cel de agregate cu 13%, de la 9,1 milioane de tone la 7,9 milioane de tone. Pe segmentul vânzărilor de beton, Lafarge a consemnat în regiune o scădere de 12%, de la 700.000 de metri cubi la 600.000 de metri cubi.

La nivel de grup, vânzările din primul semestru au scăzut cu 5%, de la 7,6 miliarde de euro la 7,25 miliarde de euro. Grupul a înregistrat un profit net de 84 milioane de euro în primele şase luni, faţă de o pieredere de 21 milioane de euro în perioada similară a anului anterior.

Lafarge este prezent în România pe segmentul cimentului, cu ponderea cea mai mare în vânzări, dar şi al betoanelor şi agregatelor. Pe piaţa locală principalii concurenţi ai Lafarge sunt HeidelbergCement (Germania) şi Holcim (Elveţia).

Te-ar mai putea interesa și
Răspunsul la întrebarea de ce l-au votat românii pe Călin Georgescu, oferit chiar de acesta în cartea sa. Programul său îi vizează pe micii producători, „sclavul salariat cocoşat de credite, vânzătorul de la hipermarketul străin”
Răspunsul la întrebarea de ce l-au votat românii pe Călin Georgescu, oferit chiar de acesta în cartea sa. Programul ...
Candidatul independent Călin Georgescu a obţinut cele mai multe voturi la primul tur de scrutin al alegerilor prezidenţiale din ţara noastră. Răspunsul la întrebarea de ce a primit cele mai......
China răspunde ameninţării lui Trump de creştere a tarifelor vamale: „Nimeni nu va câştiga un război comercial”
China răspunde ameninţării lui Trump de creştere a tarifelor vamale: „Nimeni nu va câştiga un război comercial”
Purtătorul de cuvânt al ambasadei Chinei în SUA a dat asigurări că "nimeni nu va câştiga un război comercial sau ...
Formula 1, acord de principiu cu GM pentru intrarea pe grilă a noii echipe GM/Cadillac din 2026
Formula 1, acord de principiu cu GM pentru intrarea pe grilă a noii echipe GM/Cadillac din 2026
Formula 1 a anunţat că a ajuns la un acord de principiu cu General Motors (GM) pentru a sprijini încorporarea GM/Cadillac ...
Protecţionismul revine la nivel mondial. Care sunt pericolele politicilor ce îşi propun să apere interesele domestice – raport BERD
Protecţionismul revine la nivel mondial. Care sunt pericolele politicilor ce îşi propun să apere interesele domestice ...
O revenire globală a politicilor industriale care îşi propun să protejeze interesele domestice ameninţă cooperarea ...