Ajutoare de până la 240 de lei/lună pentru cei care se încălzesc cu energie electrică

Consumatorii vulnerabili care folosesc energia electrică pentru încălzirea locuinţei pe timp de iarnă ar putea primi ajutoare pentru căldură, începând din sezonul rece 2013 - 2014, un număr de 24.000 de familii şi persoane singure urmând să beneficieze de aceste facilităţi, potrivit unui proiect de Ordonanţă pentru modificarea şi completarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 70/2011 privind măsurile de protecţie socială în perioada sezonului rece.
Economica.net - Dum, 28 iul. 2013, 10:53
Ajutoare de până la 240 de lei/lună pentru cei care se încălzesc cu energie electrică

Ajutoarele vor varia între 240 lei/lună pentru familiile/persoanele cu venituri lunare până la 155 lei/persoană şi 48 lei pentru persoanele cu venituri de până la 615 lei/persoană. 

Potrivit notei de fundamentare a proiectului legislativ, aceste sume acoperă între 100% şi 20% dintr-un consum maxim de aproximativ 16 kwh/zi. ‘Având în vedere că preţul mediu al energiei electrice este, la consumatorul casnic, de circa 0,5 lei/kwh rezultă un ajutor maxim zilnic de circa 8 lei’, se precizează în nota de fundamentare.

Introducerea ajutoarelor pentru utilizarea energiei electrice în scopul încălzirii locuinţelor este determinată, potrivit Ministerului Muncii, de faptul că s-au înregistrat zone în care nu există posibilitatea furnizării de energie termică în sistem centralizat sau în care costul de producţie al acesteia este prea mare pentru a putea fi suportat de cetăţeni. 

Conform datelor recensământului realizat în anul 2011, doar 44% dintre locuinţe au instalaţii de termoficare sau centrală termică proprie, restul de locuinţe utilizând, după caz, gazele naturale, combustibilii solizi sau lichefiaţi, precum şi energia electrică. Studiul INS referitor la consumurile energetice în gospodării (2009) arată că din totalul locuinţelor care utilizează echipamente individuale, 36,5% sunt consumatori de gaze naturale, 61,7% sunt consumatori de lemne şi combustibili solizi sau lichefiaţi, iar 1,8% utilizează energia electrică. Desfiinţarea centralelor termice neperformante a condus la creşterea numărului de locuinţe (gospodării) care se încălzesc cu energie electrică. Din cele aproximativ 135.000 locuinţe estimate de INS în anul 2009 ce utilizează energia electrică pentru încălzire, ţinând cont de condiţiile de eligibilitate reglementate şi de criteriile utilizate (lista bunurilor care conduc la excluderea acordării ajutorului) se estimează ca potenţiali beneficiari ai ajutorului pentru energie electrică un număr de aproximativ 24.000 familii şi persoane singure care nu au altă posibilitate de încălzire a locuinţei. 

O altă modificare adusă de proiectul de act normativ Ordonanţei 70/2011 vizează ajustarea cuantumului ajutoarelor pentru încălzirea locuinţei cu gaze naturale pentru a echilibra cuantumul ajutorului acordat pentru primele trei trepte de venituri, diferenţele fiind mari între acestea deşi veniturile sunt apropiate. Astfel, ajutoarele variază între 262 lei/lună pentru familiile/persoanele cu venituri lunare de până la 155 lei şi 20 lei pentru cele cu venituri de până la 615 lei/lună.

Pe de altă parte, prin proiectul menţionat este adoptat indicatorul social de referinţă (ISR) ca element de raportare a cuantumurilor ajutoarelor şi nivelurilor de venituri, în conformitate cu prevederile articolului 14 din Legea asistenţei sociale nr.292/2011. Pentru 2013, valoarea ISR este de 500 lei.

În ceea ce priveşte ajutoarele pentru încălzirea locuinţei cu energie termică în sistem centralizat, se menţine sistemul actual, valoarea acestora variind între o compensare procentuală de 90% din factura pentru energia termică în situaţia în care venitul mediu net lunar pe membru de familie sau al persoanei singure este de până la 0,310 ISR şi 5% în situaţia în care venitul net mediu lunar pe membru de familie sau al persoanei singure este cuprins între 1,230 ISR şi 1,572 ISR. 

Pentru persoanele singure ale căror venituri se situează între 1,572 ISR şi 2,164 ISR compensarea procentuală este de 10%.

Ajutoarele pentru energie termică se acordă prin compensarea procentuală aplicată la contravaloarea energiei termice consumate lunar de consumatorul vulnerabil (factură).

Ajutoarele de încălzire cu lemne, cărbuni, combustibili petrolieri vor fi cuprinse între 0,108 ISR pentru familiile şi persoanele singure al căror venit net mediu lunar este de până la 0,310 ISR şi 0,032 ISR pentru cei cu venituri între 1,080 ISR şi 1,230 ISR.
Proiectul menţionat propune plata acestora la începutul sezonului rece, pentru toate lunile sezonului. Totodată, pentru beneficiarii de ajutor social plata ajutorului va fi efectuată, în continuare, din bugetele locale.

Consumatori vulnerabili sunt persoanele singure/familiile care nu-şi pot asigura menţinerea locuinţei în condiţii adecvate de temperatură şi ale căror venituri medii lunare pe membru de familie sunt situate între 1,572 ISR (786 lei – n.r.) în cazul familiilor şi 2,164 ISR (1.082 lei – n.r.) în cazul persoanei singure.

Proiectul de ordonanţă referitor la ajutoarele pentru încălzire introduce obligativitatea prezentării de documente justificative privind componenţa familiei, veniturile realizate şi situaţia juridică a locuinţei, pentru a se evita acordarea de drepturi necuvenite şi înregistrarea de debite ce nu pot fi recuperate. De asemenea, documentul prevede verificarea, prin anchetă socială, a îndeplinirii de către solicitanţi a condiţiilor de acordare a ajutoarelor pentru încălzirea locuinţei, în situaţiile care nu pot fi determinate cu exactitate pe baza documentelor justificative prezentate. 

Preţul gazelor naturale a crescut, de la 1 iulie, cu 8% pentru consumatorii casnici şi cu 3% pentru cei noncasnici. Potrivit ANRE, în acest an gazele naturale s-au scumpit la 1 februarie numai pentru clienţii noncasnici, creşterea de preţ fiind, în medie, de 5%, conform calendarului aprobat de Guvern. Următoarea creştere de preţ la gazele naturale este prevăzută pentru 1 octombrie în cazul clienţilor casnici, majorarea fiind de 2%, iar în cel al consumatorilor noncasnici de 3%. 

‘În concluzie, pentru anul 2013, creşterea preţurilor finale reglementate realizată/estimată de ANRE este de aproximativ 10% pentru clienţii casnici şi circa 11% pentru clienţii noncasnici, faţă de 18% conform calendarului’, preciza, în iunie ANRE.

Pe de altă parte, din august, valoarea facturii la energia electrică va scădea, în medie, cu 5%, în urma amânării acordării de către stat a unui număr de certificate verzi pentru producătorii de energie regenerabilă precum şi a scăderii cu 1,3% a preţului la energia electrică livrată consumatorilor finali, anunţată în iunie de Autoritatea Naţională pentru Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE).

Potrivit ministrului delegat pentru Energie, Constantin Niţă, factura la energie va scădea cu până la 7 – 10 procente până la sfârşitul anului

Te-ar mai putea interesa și
Dragoș Anastasiu: Privatul nu este egalul statului, nici măcar privații nu sunt egali între ei
Dragoș Anastasiu: Privatul nu este egalul statului, nici măcar privații nu sunt egali între ei
Privatul nu este egalul Statului, susține Dragoș Anastasiu, președintele Rethink, un think tank dedicat transformării României....
Ministrul german de Finanțe, Joerg Kukies nu se așteaptă ca UniCredit să continue cu preluarea Commerzbank
Ministrul german de Finanțe, Joerg Kukies nu se așteaptă ca UniCredit să continue cu preluarea Commerzbank
Ministrul german de Finanțe Joerg Kukies a declarat duminică că nu se aștepta ca UniCredit va merge mai departe cu planurile ...
Reorganizarea ANAF se amână cu câteva luni
Reorganizarea ANAF se amână cu câteva luni
În prima parte a lui 2024 Guvernul a adoptat o OUG privind reorganizarea ANAF. Una dintre măsuri prevedea ca în cadrul ...
Călin Georgescu a câștigat turul 1 al alegerilor prezidențiale. Lasconi a trecut pe locul doi, în fața lui Marcel Ciolacu
Călin Georgescu a câștigat turul 1 al alegerilor prezidențiale. Lasconi a trecut pe locul doi, în fața lui Marcel Ciolacu
Distanța dintre Marcel Ciolacu și Elena Lasconi s-a redus la doar 4.000 de voturi, în lupta pentru intrarea în turul ...