Iată mai întâi declarația lui Isărescu:
“Prețurile la energie s-au transmis în cotațiile produselor agroalimentare pe canalul costurilor cu transportul, îngrășăminte și furaje, dar și pe un fundal de început de panică.
De aceea nu ne strică ceva mai multă calmitate. Agitația este caracteristică perioadelor de criză, e de înțeles. Dar eu cred că autoritățile asta trebuie să transmită, mai calm. Am înțeles și eu mesajul, mai bem câte un ceai de tei.
Eu l-am băut cu Eugen Rădulescu (un director din BNR – n.red). Este un sfat bun, pentru că și acest canal psiho-social al anticipațiilor, discuțiile care nu se mai termină cu inflația și exagerările sunt specifice, dar nu fac bine”, a declarat Mugur Isărescu, azi, comentând inflația ridicată și cauzele ei”.
Inflața a ajuns la 13,8% în aprilie, cifre cu care România nu s-a mai întîlnit în ultimul deceniu și jumătate, pe fondul creșterii prețurilor la tot ce înseamnă energie.
La câteva ore distanță, președintele Klaus Iohannis a susținut o conferință de presă, în care a fost întrebat cum resimte el inflația și ce părerea are despre declarațiile făcute de Guvernatorul BNR.
„Probabil că acolo sunt mai mulți tei în parc și se bea mai mult ceai”, a spus Iohannis.
Inflaţia este doar un factor şi ca să încep cu un răspuns simplu, am toată încrederea că Guvernul a luat şi va lua în continuare măsurile care se impun”, a afirmat Iohannis.
El a spus că inflaţia, situaţia economică dificilă, preţurile la energie nu au apărut fiindcă cineva în România a lucrat prost sau nu şi-a făcut treaba, ci din cauza războiului.
„Guvernul, Parlamentul, politicienii – la modul general – îşi fac treaba şi în multe situaţii se găsesc anumite soluţii, dar nu este cazul să încercăm să aruncăm vina asupra Guvernului, asupra Parlamentului sau asupra clasei politice. Vinovat este Putin, care a declanşat acest război împotriva Ucrainei”, a mai spus președintele.