Ucraina cere G7 să confişte activele ruseşti îngheţate şi să fie folosite la reconstrucţia sa

Ministrul ucrainean de externe Dmitro Kuleba a declarat vineri că a cerut grupului celor şapte state puternic industrializate (G7) să confişte activele ruseşti îngheţate, iar acestea să fie folosite la reconstrucţia ţării sale, relatează AFP.
AGERPRES - vin, 13 mai 2022, 15:42
Ucraina cere G7 să confişte activele ruseşti îngheţate şi să fie folosite la reconstrucţia sa

„Astăzi, le-am cerut statelor G7 să adopte legislaţie şi să aplice toate procedurile necesare pentru a confisca activele ruseşti şi a le da Ucrainei pentru reconstrucţia ţării”, a declarat ministrul, invitat la o reuniune a miniştrilor de externe din statele G7 de la Wangels, în nordul Germaniei.

„Canada a făcut-o deja şi am impresia că ceilalţi o vor face mai devreme sau mai târziu”, a dat el asigurări.

„Rusia trebuie să plătească politic, economic, dar şi financiar” pentru pagubele provocate de invazia sa, a insistat el.

Săptămâna trecută, preşedintele Consiliului European, Charles Michel, s-a pronunţat în favoarea confiscării activelor ruseşti îngheţate în UE în cadrul sancţiunilor împotriva Moscovei.

„Personal, sunt absolut convins că este extrem de important nu numai să îngheţăm activele, ci şi să facem posibilă confiscarea lor, pentru a le putea pune la dispoziţia ţării care reconstruieşte”, a declarat el pentru agenţia de presă ucraineană Interfax.

A fost solicitat un aviz serviciului juridic al Consiliului European asupra fezabilităţii unei astfel de măsuri, întrucât „există 27 de sisteme juridice în UE şi în numeroase state membre ale UE este necesară o decizie a tribunalului”, a subliniat totuşi Charles Michel.

Preşedintele american Joe Biden a cerut Congresului SUA la sfârşitul lunii aprilie să dea posibilitatea confiscării activelor oligarhilor ruşi blocate în SUA pentru a le utiliza în beneficiul Ucrainei.

Ministrul german de finanţe Christian Lindner s-a declarat miercuri „deschis” ideii de a utiliza capitalurile îngheţate al Băncii Centrale ruse pentru a ajuta la reconstruirea Ucrainei.

Situaţia privind bunurile persoanelor private şi ale companiilor este mai complicată, a atras el atenţia, întrucât exproprierile sunt supuse unor „norme de drept de care nu putem să nu ţinem cont la nivel politic”.

Te-ar mai putea interesa și
ALUMIL: Angajament pentru un viitor sustenabil, dedicat oamenilor și naturii
ALUMIL: Angajament pentru un viitor sustenabil, dedicat oamenilor și naturii
Transparența și comunicarea activă cu toți partenerii sunt esențiale în strategia de dezvoltare durabilă a ALUMIL, lider în domeniul sistemelor arhitecturale din aluminiu. Compania a publicat......
HARTĂ – Vreme rea în toată ţara, Cod roşu de viscol în şapte judeţe, în următoarele ore; Cod galben şi portocaliu de vreme rea, până sâmbătă seara
HARTĂ – Vreme rea în toată ţara, Cod roşu de viscol în şapte judeţe, în următoarele ore; Cod galben şi portocaliu ...
Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM) a emis, vineri, o serie de noi avertizări Cod roşu, Cod portocaliu şi ...
Cartierul Primăverii din București este cel mai scump cartier din România. La capătul celălalt al topului se află Valea Aurie din Sibiu și George Enescu din Craiova
Cartierul Primăverii din București este cel mai scump cartier din România. La capătul celălalt al topului se află Valea ...
Cartierul Aeroport din Sibiu (76,6), Craiovița Nouă din Craiova (74,3) și Aleea Carpați din Târgu Mureș (73,7) se află ...
România în Schengen terestru – Austria ar putea debloca în curând aderarea deplină, relatează presa internaţională
România în Schengen terestru – Austria ar putea debloca în curând aderarea deplină, relatează presa internaţională
Austria ar putea ridica în curând vetoul prin care împiedica până acum aderarea deplină a României şi Bulgariei la ...