Profitul Erste a scăzut în primul semestru cu 33%, la 301,2 milioane euro

Profitul Erste Group Bank a scăzut în primul semestru cu 33%, la 301,2 milioane euro, în principal ca urmare a unor efecte extraordinare, iar grupul austriac anticipează pentru acest an îmbunătăţirea situaţiei riscului în România şi reiterează că BCR va reveni pe profit în 2013.
Economica.net - mar, 30 iul. 2013, 07:15
Profitul Erste a scăzut în primul semestru cu 33%, la 301,2 milioane euro

Totodată, banca anticipează o îmbunătăţire uşoară a situaţiei economice din Europa Centrală şi de Est în a doua parte a anului, avertizând însă că ratele de creştere ale statelor din regiune vor rămâne moderate.

Astfel, profitul net după plata intereselor minoritare a coborât în primul semestru la 301,2 milioane euro, de la 453,6 milioane euro în perioada corespunzătoare a anuloui trecut, când au fost înregistrate efecte extraodrinare pozitive ca sold, se arată într-un comunicat transmis marţi de grupul austriac, banca mamă a BCR.

„Erste Group a înregistrat în primul semestru din 2013 un profit net de 301,2 milioane euro. Este un rezultat mulţumitor având în vedere contextul operaţional care a devenit din ce în ce mai dificil pentru băncile care fac exact ceea ce politicienii şi autorităţile de reglementare îşi doresc, respectiv lucrează cu clienţi reali pentru atragerea de depozite şi acordarea de credite”, a declarat în comunicat directorul general executiv al Erste Group Bank, Andreas Treichl.

În pofida unei scăderi a costurilor operaţionale, profitul operaţional al Erste a scăzut cu 6,1% în perioada analizată, de la 1,75 miliarde euro la 1,64 miliarde euro, pe fondul unui venit operaţional mai redus.

Erste a înregistrat în primul semestru din acest an un venit operaţional de 3,48 miliarde euro, în coborâre cu 4,2% faţă de 3,63 miliarde euro în primele şase luni ale anului trecut, declin determinat în principal de reducerea venitului net din dobânzi.

Venitul net din dobânzi raportat pentru prima jumătate a anului a coborât cu 8,3%, la 2,43 miliarde euro, pe fondul contextului economic în continuare dificil, caracterizat de cerere redusă de credite şi dobânzi scăzute.

Datorită majorării încasărilor din operaţiuni cu valori mobiliare, venitul net din taxe și comisioane a crescut cu 3,5%, la 895,9 milioane euro, iar venitul net din tranzacţionare a urcat cu 32,1%, la 160,5 milioane euro, se spune în comunicat.

Cheltuielile administrative generale au coborât cu 2,4%, la 1,84 miliarde euro.

Costurile de risc au scăzut cu 15,3%, la 831,8 milioane euro, în timp ce rata creditelor neperformante s-a majorat la 9,7% la finele lunii iunie, față de 9,2% la finele anului trecut, pe fondul reducerii portofoliului de credite şi al noilor credite neperformante aferente segmentului de proprietăţi imobiliare comerciale.

Erste controla la jumătatea anului active totale în valoare de 210,2 miliarde euro, în scădere cu 1,7% față de nivelul de la sfârșitul anului trecut, evoluție determinată în principal de diferenţe din reevaluare, dar şi de reducerea operaţiunilor cu clienţii.

Depozitele atrase au rămas în mare parte stabile, la 122,5 miliarde euro, în timp ce volumul creditelor şi avansurilor către clienţi s-a diminuat la 129,8 miliarde euro pe fondul cererii reduse de credite înregistrată de majoritatea segmentelor de operaţiuni. Astfel, raportul credite/depozite s-a îmbunătăţit la 105,9% la 30 iunie 2013, față de 107,2% la finele anului trecut.

Erste a înregistrat în primul semestru efecte extraordinare (nerecurente) negative de 115,4 milioane euro ca urmare a vânzării subsidiarei din Ungaria, taxaelor extraordinare şi plăţii în avans a taxei bancare din Ungaria. Taxele bancare şi pe tranzacţii financiare din Austria, Ungaria şi Slovacia au avut un impact negativ de 184,6 milioane euro, față de 114,5 milioane euro în prima jumătate a anului trecut, se arată în comunicat.

Pentru a doua jumătate a acestui an, Erste Group anticipează o îmbunătăţire uşoară a situaţiei economice din Europa Centrală şi de Est, chiar dacă se estimează că ratele de creştere înregistrate de statele din regiune vor rămâne moderate.

Grupul austriac anticipează scăderea profitului operațional cu până la 5% în acest an, în condiţiile în care venitul operaţional în scădere va putea fi compensat doar parţial de diminuarea costurilor operaţionale.

Erste estimează scăderea costurilor de risc cu 10-15% în acest an, în principal datorită îmbunătăţirii previzionate a situaţiei riscului în România.

Totodată, banca austriacă reiterează estimarea că BCR va reveni pe profit în cursul acestui an.

Grupul BCR a înregistrat anul trecut o pierdere de 1,2 miliarde lei (277 milioane euro), pe fondul majorării cu 68,2% a costului cu provizioanele. Rezultatul negativ anual reprezintă o premieră pentru BCR, deşi după debutul crizei financiare banca a mai înregistrat pierderi trimestriale sau semestriale.

După primul semestru însă BCR a trecut pe profit, cu un rezultat de 556,7 milioane de lei (126,8 milioane euro), faţă de pierderea de 548,5 milioane lei din aceeaşi perioadă a anului trecut.

Provizioanele de risc constituite de Erste în România s-au diminuat puternic în prima jumătate a anului, cu 43,8%, la 205 milioane euro, de la 364,9 milioane euro în perioada corespunzătoare a anului trecut, pe fondul nivelului ridicat de provizionare din anii anteriori, se arată în comunicat. Rata de acoperire a creditelor neperformante a crescut la 60,4%.

Erste a înregistrat în România un profit net după plata intereselor minoritare de 116,7 milioane euro, față de un rezultat negativ de 140,5 milioane euro în primul semestru al anului trecut.

Venitul net din dobânzi obținut de grupul austriac în România a crescut cu 4,3% în primul semestru, de la 284,3 milioane euro la 296,5 milioane euro, pe fondul creşterii venitului din active financiare.

Venitul net din taxe şi comisioane a urcat cu 7,6%, de la 60,6 milioane euro la 65,2 milioane euro, în principal ca urmare a creşterii venitului din operaţiunile de plăţi.

Venitul net din tranzacţionare înregistrat de Erste pe piaţa românească s-a diminuat cu 23,8%, de la 37,9 milioane euro la 28,9 milioane euro, în contextul unor încasări mai reduse din operaţiunile valutare.

Cheltuielile din exploatare înregistrate de bancă în România, inclusiv cele de personal, au coborât cu 8,2% în perioada analizată, de la 173 milioane euro la 158,9 milioane euro, ca urmare a implementării unor măsuri de optimizare de amploare, notează Erste.

Astfel, profitul operațional al Erste în România a crescut cu 10,4% în prima jumătate a anului, la 231,6 milioane euro.

Te-ar mai putea interesa și
Hanoi, capitala Vietnamului, a devenit cel mai poluat oraș din lume
Hanoi, capitala Vietnamului, a devenit cel mai poluat oraș din lume
Capitala Vietnamului, Hanoi, a fost acoperită de smog gros în ultimele săptămâni, plasându-o în fruntea listei celor mai poluate orașe din lume, deoarece guvernul a spus că va face eforturi......
Record pentru turismul din Bulgaria. Câţi străini i-au vizitat pe vecinii de la Sud de Dunăre, în 2024
Record pentru turismul din Bulgaria. Câţi străini i-au vizitat pe vecinii de la Sud de Dunăre, în 2024
Sectorul turismului din Bulgaria a înregistrat un an record în 2024, fiind estimat un nivel de aproximativ 13 milioane ...
Declarațiile despre Europa ale lui Elon Musk au stârnit furie în rândul politicienilor europeni
Declarațiile despre Europa ale lui Elon Musk au stârnit furie în rândul politicienilor europeni
Declarațiile politice ferme ale miliardarului american cu privire la situația politică, economică și socială din Europa ...
Motorul Horse de 1.8 litri, de pe Bigster, va intra din 2026 în dotarea multor modele Dacia și Renault
Motorul Horse de 1.8 litri, de pe Bigster, va intra din 2026 în dotarea multor modele Dacia și Renault
Anunțat încă din vara lui 2023, noul motor de 1.8 litri care intră în dotarea Dacia Bigster va fi inclus din 2026 în ...