Conform Renault, încheierea acestor tranzacții nu este supusă niciunei condiții și au fost obținute toate aprobările necesare. Acordul prevede o opțiune pentru Grupul Renault de a-și răscumpăra participația în AVTOVAZ, care poate fi exercitată în anumite momente în următorii șase ani.
„Astăzi am luat o decizie dificilă, dar necesară. Facem o alegere responsabilă față de cei 45.000 de angajați ai noștri din Rusia, păstrând în același timp performanța Grupului și capacitatea noastră de a reveni în țară în viitor, într-un context diferit. Sunt încrezător în capacitatea grupului Renault de a-și accelera în continuare transformarea și de a-și depăși obiectivele pe termen mediu”, a declarat cu această ocazie Luca de Meo, CEO al grupului Renault.
Aşa cum s-a anunţat la data de 23 martie, în cadrul rezultatelor primului semestru 2022 va fi integrată o taxă de ajustare fără numerar corespunzătoare valorii contabile a fondului comercial şi a imobilizărilor corporale şi necorporale consolidate ale Grupului în Rusia.
La 31 decembrie 2021 această valoare se ridică la 2,195 miliarde de euro. Activitățile din Rusia nu vor mai fi consolidate în conturile semestriale ale Renault Group care urmează să fie raportate la 30 iunie 2022 şi vor fi tratate ca activități abandonate în aplicația IFRS 5.
Grupul Renault, din care face parte și Dacia, a luat decizia de a suspenda activitățile la uzina sa din Moscova, precum și la uzinele AvtoVAZ începând cu 23 martie 2022.
Ca urmare a deciziei de a stopa activitatea pe piața din Rusia, șefii Renault au fost nevoiți și să ajusteze prognozele financiare pentru 2022.
Astfel, marja operațională a grupului va scădea la 3% de la procentul de 4% estimat anterior, iar fluxul de numerar va rămâne în zona pozitivă, dar nu va mai atinge 1 miliard de euro cum se estimase.
Chiar mai important, grupul francez va trebui să ia decizia de a bloca în contul de profit și pierdere din primul semestru suma de peste 2,195 miliarde de euro corespunzătoare imobilizărilor necorporale și corporale și fondului comercial din Rusia.
Grupul francez deține în Rusia o divizie comercială, uzina Avtoframos de lângă Moscova unde produce sub marcă proprie modelele Kaptur, Duster și Arkana, dar și Nissan Terrano, precum și cel mai mare constructor rus de automobile, AvtoVAZ, producătorul mașinilor Lada.
Activitățile din Rusia au generat anul trecut pentru Renault, conform analiștilor Citibank, circa 8% din totalul veniturilor grupului. Evaluarea Bloomberg Intelligence ia în calcul că afacerile din Rusia au însemnat anul trecut 5 miliarde de euro din veniturile Renault și aproximativ 315 milioane din profitul operațional.
Dincolo de bilanțul financiar, trebuie menționat că grupul francez deține o cotă de circa 29% din întreaga piață rusă care înseamnă anual peste 1,7 milioane de vehicule. Totodată, Rusia este a doua piață majoră a grupului Renault după cea din Franța.