Florin Popa, director B2B Orange: Retailul a detronat transporturile și este cea mai vizată industrie pentru atacurile cibernetice, în acest an. Toate companiile trebuie să își sporească nivelul de alertă

În perioada pandemiei, odată cu creșterea adoptării soluțiilor de digitalizare, atât în mediul privat, cât și în cel public, a crescut numărul atacurilor cibernetice. Anul acesta, cele mai multe tentative de atacuri cibernetice le înregistrează industria de retail, urmată de transporturi, a declarat Florin Popa, director B2B Orange, care a adăugat că 99% dintre breșele de securitate sunt cauzate de indisciplina angajaților și a utilizatorilor în general.
Lidia Neagu - mie, 25 mai 2022, 22:06
Florin Popa, director B2B Orange: Retailul a detronat transporturile și este cea mai vizată industrie pentru atacurile cibernetice, în acest an. Toate companiile trebuie să își sporească nivelul de alertă

”Anul trecut, cea mai expusă industrie a fost cea a transportului care a avut aproape 30% din numărul de atacuri. Anul acesta s-a schimbat ”liderul” și vedem că retailul este cea mai targetată verticală de business, apoi transporturile, urmate de industria de sănătate publică, pharma și energia.

De fapt, și dacă afacerea se află în altă zonă de business nu înseamnă că este protejată. Toți acești criminali cibernetici urmăresc aceleași tendințe din piață, și atacă nediscriminat pe toată lumea”, a spus Florin Popa în cadrul evenimentului Microsoft Envision Romania.

Atacurile pot fi foarte simple bazate pe indisciplina angajaților și pe factorul uman care nu respectă regulile până la unele sofisticate care presupun scanarea infrastructurii expusă în internet, campanii de fishing, campanii care au ca țintă diseminarea de malware ș.a.m.d.

”Riscurile au crescut pentru că vorbim de o bază mult mai mare de companii sau persoane fizice care își expun datele în mediu digital și soluțiile informatice. Cu siguranță, acest lucru face ca și riscul atacurilor cibernetice să crească. Mai mult decât atât, am observat pe baza de clienți pe care o protejăm, o creștere a numărului acestor atacuri”, spune directorul Orange.

Potrivit lui Popa, primul lucru pe care un antreprenor poate să îl facă înainte de a investi mulți bani este să creeze o cultură de prevenție în compania sa, indiferent că este o companie mică sau mare sau o instituție publică.

”99% dintre breșele de securitate sunt cauzate de indisciplina angajaților și a utilizatorilor în general. Este o cifră semnificativă. După aceea, e foarte important ca antreprenorii să aibă în companie o politică de securitate și un plan de continuitate a afacerii în cazul în care atacul va reuși”, a explicat reprezentantul Orange România.

Acesta a mai spus că în acest moment, având în vedere conflictul din Ucraina, toate companiile trebuie să își sporească nivelul de alertă pe care îl au, dacă doresc să fie responsabile, dar mai ales protejate.

”Cu siguranță că nevoia de prevenție va fi și cu toții sperăm să nu vedem o escaladare. Am urmărit cu interes declarațiile pe această temă venită din partea aliaților noștri și este pentru prima oară când NATO asimilează atacurile de tip cibernetic unor atacuri de tip militar. Sperăm ca și din acest punct de vedere să fim protejați ca parte din această alianță, dar în același timp sperăm să vedem și un grad de responsabilizare al autorităților publice și al companiilor de a se proteja în fața acestor potențiale atacuri care cu siguranță vor exista în continuare”.

Tendințe în tech și recuperarea decalajului României în fața UE

În următoarea perioadă, tendințele în tehnologie adoptate în timpul pandemiei se vor păstra, respectiv adoptarea soluțiilor de colaborare, cum ar fi suita Office 365 de la Microsoft, care a înregistrat vânzări semnificative, precum și adoptarea accelerată a soluților de Cloud, crede Florin Popa.

”Cu siguranță și în acest an, vedem același trend de creștere accelerată a soluțiilor de colaborare la care se adaugă și o creștere accelerată a adopției de Cloud. După soluțiile de productivitate, Cloud-ul este vedeta ultimului an și a acestui trimestru. Noi am raportat pentru România anul trecut, un avans de peste 25% a vânzării soluțiilor de Cloud, mult peste media europeană, care a fost de doar 5%, iar în continuare avem nevoie să ne dublăm rata de creștere pentru a ajunge la cei aproape 41% cât arată Eurostat că este gradul de adopție de Cloud în Europa”, a spus directorul B2B al Orange România.

Potrivit acestuia, toate tipurile de companii, indiferent de mărimea lor, migrează către soluții de Cloud, însă gradul cel mai mare de adopție îl înregistrează IMM-urile.

”Este cumva firesc pentru că, dacă în primii doi ani de pandemie, companiile mari care au și o putere financiară și resurse și cunoaștere de IT au făcut acest lucru în mod accelerat, pentru companiile mici e nevoie de și de un proces de educare a pieței, urmat de o înțelegere mai clară a nevoilor lor și mai ales de nevoia de adaptare”, a explicat Popa.

Reprezentantul Orange a precizat că România are de recuperat în privința adoptării de soluții de digitalizare.

”Pandemia a pus aceasta presiune pe întreaga societate și am tot vorbit în ultimii doi ani de o digitalizare forțată, și cred că în continuare această tendință rămâne valabilă. Deoarece consumatorii s-au adaptat, iar afacerile au văzut că pot să fie mai eficiente adoptând acest tip de soluții. Acest lucru se va întâmplă în continuare”.

În data de 17 mai, la cea de-a 9-a ediție a Microsoft Envision Romania, lideri ai mediului de afaceri, reprezentanți ai sectorului public și ai comunității academice au demonstrat cum soluțiile bazate pe tehnologie și inovație contribuie la dezvoltarea unei economii puternice, competitive și la conturarea unui viitor mai bun pentru România.

Te-ar mai putea interesa și
CFR anunță că prelungește până pe 12 decembrie termenul pentru finalizarea lucrărilor de înlocuire a elementelor suprastructurii liniei de cale ferată Piteşti – Goleşti
CFR anunță că prelungește până pe 12 decembrie termenul pentru finalizarea lucrărilor de înlocuire a elementelor ...
Reluarea circulaţiei trenurilor pe distanţa Piteşti - Goleşti, anunţată pentru data de 25 noiembrie 2024, se amână pentru 12 decembrie 2024, având în vedere că lucrările de înlocuire la......
Ministerul Finanţelor a publicat proiectul prin care sunt alocate 5 miliarde de lei pentru sprijinirea industriei prelucrătoare
Ministerul Finanţelor a publicat proiectul prin care sunt alocate 5 miliarde de lei pentru sprijinirea industriei prelucrătoare
Ministerul Finanţelor a publicat proiectul prin care sunt alocate 5 miliarde de lei pentru investiţii strategice în industria ...
O navă chineză e suspectată în ancheta privind secționarea a două cabluri de telecomuncații din Marea Baltică
O navă chineză e suspectată în ancheta privind secționarea a două cabluri de telecomuncații din Marea Baltică
O navă chineză imobilizată de trei zile în apropierea coastelor Danemarcei se află în centrul suspiciunilor şi demersurilor ...
Ucraina va primi un nou ajutor de la Banca Mondială, în scopuri sociale și umanitare
Ucraina va primi un nou ajutor de la Banca Mondială, în scopuri sociale și umanitare
Ucraina va primi în curând 4,8 miliarde de dolari de la Banca Mondială în scopuri sociale şi umanitare, a anunţat vineri ...