Călin Costinaș, Deputy CEO Profi: Cumpărătorul român a devenit mult mai atent. Nu mai cumpără slogan și cumpără informații concrete

Pandemia de Covid-19 a adus o schimbare de comportament în rândul clienților supermarket-urilor, care acum sunt mai atenți, mai exigenți cu timpul lor și doresc transparență în relația cu retailer-ul, a declarat Călin Costinaș, Deputy CEO, al Profi Rom Food.
Lidia Neagu - mie, 18 mai 2022, 22:04
Călin Costinaș, Deputy CEO Profi: Cumpărătorul român a devenit mult mai atent. Nu mai cumpără slogan și cumpără informații concrete

Cumpărătorul român, dar și cumpărătorul în general, a devenit mult mai atent. Mai atent înseamnă că trebuie să fie mai informat, vrea ca relația cu el să fie foarte transparentă. Nu mai cumpără slogan și cumpără informații concrete și atunci înseamnă că orice brand care se respectă indiferent că este vorba de un produs sau o rețea de magazine trebuie să asigure această transparență. Spre acest lucru ne focusăm și noi ca să asigurăm transparența deciziilor, informațiile legate de produs să fie cât mai precise”, a declarat Călin Costinaș, în cadrul evenimentului Microsoft Envision Romania.

Potrivit acestuia, clientul a devenit mai exigent cu timpul lui și mai doritor ca o parte din lucruri să se întâmple acasă. Astfel, s-a conturat o tendință în care clienții încep să împartă cumpărăturile între cumpărături planificate care pot să fie făcute și online și cele din magazine.

”Emigrăm de la ideea de shopping normal la livrare instant. Se introduce un alt termen cu care trebuie să ne obișnuim pentru că clienții își doresc ca comanda să le fie livrată în 20 de minute. Sunt niște schimbări de comportament pe care le anticipam înainte de Covid, dar pe care pandemia le-a făcut să scurteze timpul. Probabil că lucrurile care s-ar fi întâmplat în 5-10 ani se întâmplă într-un an sau doi”, a explicat Deputy CEO-ul.

Pentru a se adapta la noile cerințe ale cumpărătorilor, Profi a dezvoltat soluții de mobile care sunt acum în faza de lansare.

”Tot ceea ce a fost soluții de plată au venit cumva din cererea clienților și au venit în întâmpinarea direcției pe care o o doream și noi adică mai puțin cash și mai multe plățile contactless și mult mai multă informație despre Profi pentru că discutam de transparență și de încredere”, a continuat Costinaș.

Tehnologiile care au avut cel mai mare impact în industria de retail în ultimii ani

Potrivit reprezentantului Profi, sunt multe tehnologii care au avut impact în industria de retail în ultimii ani, însă trei dintre ele s-au dezvoltat cel mai mult și au devenit mai importante decât în trecut, respectiv:

  •  tehnologii legate de date
  •  tehnologii legate de viteză
  •  tehnologii legate de securitate

Pandemia a obligat retailerul de la o zi la alta să se adapteze noile cerințe aduse de criza sanitară și atunci prelucrarea datelor și viteza cu care înțelegem schimbarea comportamentului contează.

”Tehnologii legate de date pentru că discutăm de un volum foarte mare de date, discutăm de o schimbare foarte rapidă în ultimii ani de comportament (…)Avem magazine care erau non-stop și a trebuit să le ținem deschise numai până la ora 6. Am avut raioane, precum grillul, care au trebui să nu mai funcționeze, aprovizionările de carne, deci tot ce ține de date a trebuit să le prelucrăm foarte rapid și atunci a fost mai important decât de obicei ca să ai acuratețe și viteză în date”, a precizat Călin Costinaș.

Un alt element important, în afara de date, este viteza, atât viteza în procesare a datelor, cât și viteza pentru clienți.

”În perioada de COVID, știm că clienții voiau să vină și să iasă cât repede din magazin. Și atunci, tehnologiile care erau legate de plățile rapide, scanner pay, plata cu cardul contactless, plata cu telefonul au fost tehnologii care au avut o cerere mare și s-au dezvoltat mult”.

Cea mai mare provocare pentru Profi

Noile tehnologii, precum și noile cerințe din partea clienților aduc și o serie de provocări pe care retailer-ul a trebuit să le soluționeze. Viteza de adaptare este una dintre ele.

”Viteza de adaptare afacerii pe care am legat-o de informații și faptul că am încercat să trecem într-o digitalizare, să trecem de la hârtii la soluții integrate. Acum colegii mei de pe teren în momentul în care ajung lângă o locație, raportul se deschide automat pentru locația respectivă în care aduc toate informațiile legate de audit, performanța magazinului punctele diferite față de alte magazine benchmark. În momentul în care a ajuns acolo nu trebuie să deschidă mai multe rapoarte au toate informațiile într-unul singur care centralizează toate datele”.

Mai mult, tot ceea ce înseamnă Advanced Analytics din spate face singur niște comparații și atrage niște puncte de atenție adică unde magazinul respectiv este diferit de un alt magazin care este amplasat într-un loc similar.

”La 1.600 de magazine, în momentul în care vrei să te uiți pe niște date trebuie să vezi imediat unde sunt problemele. Algoritmul din spate trebuie să poată să îți arate care este cel mai relevant magazin sau un benchmark cu care trebuie să compari și care este linia care poate fi optimizată.

Cu cât am prelucrat mai multe date, cu atât am putut să luăm deciziile mai rapid. Capacitatea noastră de oameni de a prelucra milioane de tranzacții este infimă fără puterea de calcul și fără capacitățile calculatorului de a segmenta și a analiza datele mai departe și de a ți le pune într-o formă sintetizată ca să pot să iei decizii rapide, noi nu avem nicio șansă”, a mai spus reprezentantul Profi.

Costinaș crede că am intrat într-o epocă în care datele vor fi driver-ul principal de business, ceea ce atrage după sine nevoia de tehnologie

”Cu cât știi mai repede ce vrea clientul, cu cât vezi mai repede unde greșești, poți să corectezi mai repede și să rămâi pe piață. Deci diferențele nu vor mai fi frontierele pentru afaceri și va fi informația și datele. Și de aici nevoia de tehnologie. Acest lucru va fi următoarea graniță între business-uri. Cine are capacitatea să prelucreze date, cine are date vor fi cei care vor fi câștigători în viitor”.

Profi are o rețea de aproape 1.600 de magazine și aproape 26.000 de angajați în magazine integrate și partener și operează în peste 700 de localități. Profi este cel mai mare angajator privat și totodată rețeaua de retail modern cu cea mai mare extindere geografică din România.

Te-ar mai putea interesa și
Primarul pro-european al Varșoviei, Rafal Trzaskowski, a fost desemnat să fie candidatul alianței conduse de premierul Donald Tusk la alegerile prezidențiale din Polonia
Primarul pro-european al Varșoviei, Rafal Trzaskowski, a fost desemnat să fie candidatul alianței conduse de premierul ...
Primarul capitalei poloneze Varşovia, Rafal Trzaskowski, a fost desemnat sâmbătă candidat la alegerile prezidenţiale al celei mai mari alianţe din coaliţia de guvernare pro-UE condusă de......
Țara europeană care va fi afectată masiv de expansiunea Inteligenței Artificiale
Țara europeană care va fi afectată masiv de expansiunea Inteligenței Artificiale
Irlanda este pe cale să devină următoarea țară care se confruntă cu o amenințare majoră la adresa rețelei sale electrice ...
UE și China sunt aproape de a ajunge la un acord cu privire la taxele impuse importurilor de mașini electrice chinezești în blocul comunitar
UE și China sunt aproape de a ajunge la un acord cu privire la taxele impuse importurilor de mașini electrice chinezești ...
Uniunea Europeană şi China se apropie de o soluţie privind taxele vamale suplimentare la importurile de vehicule electrice ...
Ucraina a pierdut peste 40% din teritoriul controlat în regiunea rusă Kursk, după contraatacul forțelor ruse
Ucraina a pierdut peste 40% din teritoriul controlat în regiunea rusă Kursk, după contraatacul forțelor ruse
Ucraina a pierdut peste 40% din teritoriul din regiunea rusă Kursk pe care l-a cucerit în urma unei ofensive surpriză ...