Rusia va domina piața globală a grâului pentru al treilea an consecutiv, cu exporturi mari și prețuri mici. Ucraina e afectată grav de război, cum stau UE și România

Exporturile mondiale de grâu vor ajunge în anul comercial 2022/2023, ce va debuta în iulie, la un record de 205 milioane de tone. Atât cererea cât și prețurile sunt în creștere, ceea ce îi determină pe principalii exportatori să acorde prioritate unor rezerve ample pentru export. Marele câștigător va fi pentru al treilea an consecutiv Rusia care profită de producția mare dar și de indisponbilitatea Ucrainei, unul dintre cei mai mari exportatori la nivel mondial, de a mai aproviziona lumea. Rusia ar putea exporta cu 6 milioane de tone mai mult decât în acest an de marketing în condițiile în care producția îi permite, iar prețurile sunt cele mai mici din piață și cresc lunar foarte ușor.
Alina Stanciu - vin, 20 mai 2022, 01:23
Rusia va domina piața globală a grâului pentru al treilea an consecutiv, cu exporturi mari și prețuri mici. Ucraina e afectată grav de război, cum stau UE și România

Rusia câștigă teren pe piața mondială a grâului, bulversată de prețurile în creștere, de situația din Ucraina și de producțiile slabe din țări precum Australia, Argentina sau India. În ciuda taxelor la export și a cotelor impuse de Kremlin, Rusia ar putea livra în anul comercial 2022/2023 ( iulie 2022-iunie 2023) aproximaativ 39 de milioane de tone de grâu, dintr-un volum total exportat la nivel global de 205 milioane de tone, arată ultima prognoză realizată de către Departamentul pentru Agricultură al SUA (USDA). Cantitatea este cu 6 milioane de tone mai mare decât se estimează că va exporta Rusia în actualul an comercial ce se va termina în curând. În anul de marketing 2020/2021, Rusia a exportat în jur de 40 de milioane de tone de grâu, ceea ce a propulsat statul în topul clasamentului exportatorilor de grâu la nivel mondial, înaintea UE.

‘Se preconizează că Rusia va fi cel mai mare exportator ( de grâu n.red) pentru al treilea an consecutiv, datorită unei recolte mai mari și a unei puternice cereri globale de grâu accesibil din punct de vedere al prețurilor, în condițiile în care exporturile din Ucraina sunt reduse. În prezent, Ucraina nu poate exporta prin porturile maritime din cauza războiului în curs de desfășurare, dar încearcă să utilizeze rute alternative, în principal pe calea ferată și exportul prin țările europene vecine. Se estimează că Uniunea Europeană va fi al doilea cel mai mare exportator, reflectând o recoltă mai mare din Franța, România și Germania, precum și creșterea cererii din partea piețelor din Africa Subsahariană și din Orientul Mijlociu”, spun analiștii USDA.

Instituția estimează că Ucraina va livra în anul comercial 2022/2023 doar 10 milioane de tone de grâu, cu 9 milioane de tone mai puțin decât în acest an comercial și el afectat de război și la jumate față de 2020/2021 când Ucraina a exportat 21 de milioane de tone.

„Cu o recoltă semnificativ mai mică și cu un curent limitările privind transportul direct pe mare, exporturile se vor face în mare parte pe calea ferată către țările vecine”.

Top exportatori de grâu

Sursa: USDA

Exporturile UE, susținute de Franța și România

În ceea ce privește prognoza USDA pentru Uniunea Europeană, s-ar putea ajunge la exporturi de 36 de milioane de tone, cu 5 milioane de tone mai mult decât în 2021/2022, pe fondul unei recolte mai mari în Franța, Germania și România – principalele state membre exportatoare.

Pentru România, Comisia estimează o producție totală de grâu de aproximativ 10 milioane de tone, în condițiile unui randament mediu estimat de 4,7 tone la hectar și a unei suprafețe cultivate de aproximativ 2,1 milioane de hectare. Anul calendaristic 2021, producția României a fost de aproximativ 11 milioane de tone, cea mai mare de la aderarea României în UE, în 2007.

Dintre toți marii exportatori, cea mai mare creștere a volumelor livrate peste granițe, de 8,5 milioane de tone față de anul trecut, ar putea fi înregistrată în anul de marketing 2022/2-23 de către Canada. Recolta foarte bună și cererea mare mai ales de grâu durum au dus estimările USDA pentru Canada la un total de 24 de milioane de tone. Cu 1 milion de tone mai mult față de anul anterior ar putea exporta și Kazahstan care are o producție de grâu bună și cerere din zona Asiei Centrală.

În anul de marketing 2021/2022, exporturile UE sunt estimate la 31 de milioane de tone, cu 3 milioane sub nivelul anului anterior, ca urmare a unui ritm lent al exporturilor. Potrivit ultimelor date disponibile ale Comisiei Europene, UE a exportat deja ( până în data de 16 mai) 22,9 milioane de tone de grâu, dintre care 7,2 milioane de tone din Franța și 6 milioane de tone din România. Aproximativ 15,3% din marfă a ajuns în Algeria, 10,3% în Egipt și 9,3% în China.

Citește și

Cine va exporta mai puțin. Prețurile mari fac grâul american mai puțin solicitat

Exceptând Ucraina, care nu poate exporta din cauza războiului, alți șase mari exportatori mondiali vor livra mai puțin, fie din cauza producțiilor slabe, fie din cauza concurenței.

Astfel, din estimările USDA, Argentina, Australia și India vor putea livra cu aproximativ 2 milioane de tone mai puțin fiecare, urmare a reducerii cantităților disponibile și a unei competiții acerbe din partea Canadei în cazul Argentinei și a Australiei în cazul Indiei. SUA vor exporta și ele cu 750.000 de tone mai puțin din cauza prețurilor mari ce fac statele americane necompetitive în fața altor exportatori.

În general, cotațiile exportatorilor globali au continuat să crească în ultima lună, pe măsură ce îngrijorările legate de vreme au persistat în emisfera nordică, iar războiul în curs de desfășurare din Ucraina a afectat situația din Marea Neagră.

Cel mai mult au crescut prețurile la grâul argentinian, cu 60 de dolari tona într-o lună, în timp ce prețurile grâului rusesc au crescut cel mai puțin, cu doar 4 dolari pe tonă deoarece livrările au continuat în ciuda problemelor legate de plăți. De asemenea, cotațiile australiene au scăzut cu 14 dolari/tonă, din cauza concurenței sporite din partea Indiei, din datele USDA.

Cotațiile canadiene au crescut cu 40 dolari/tonă, din cauza secetei din unele regiuni vestice și de exces de umiditate în alte părți.  Cotațiile din SUA au crescut cu 32 dolari/tonă, deoarece vremea umedă a întârziat însămânțările de grâu de primăvară, iar vremea uscată a avut un impact asupra grâului de iarnă. Doar  29% din grâul de iarnă este cotat ca bun/excelent, comparativ cu 49% anul trecut.

În ceea ce privește cotațiile din UE, acestea s-au apreciat cu 15 dolari/tonă, deoarece previziunile privind noua recoltă au fost reduse din cauza condițiilor uscate.

În data de 11 mai, o tonă de grâu costa:

456 de dolari – Argentina

417 de dolari – Australia

492 de dolari – Canada

430 de dolari – UE

399 de dolari – Rusia

513 de dolari-  SUA

Citește și

 

Te-ar mai putea interesa și
Mercedes-Benz plănuiește să reducă costurile cu câteva miliarde de euro pe an
Mercedes-Benz plănuiește să reducă costurile cu câteva miliarde de euro pe an
Mercedes-Benz intenţionează în următorii ani să reducă costurile cu câteva miliarde de euro pe an, a anunţat joi publicaţia Handelsblatt, citând un purtător de cuvânt al producătorului......
Întreruperea furnizării de gaze rusești către Austria, motivată de Rusia cu explozia conductei Nord Stream
Întreruperea furnizării de gaze rusești către Austria, motivată de Rusia cu explozia conductei Nord Stream
Rusia a întrerupt sâmbătă livrările de gaze către Austria în urma unui litigiu între compania energetică austriacă ...
RAR, nevoit să oprească activitatea în întreaga țară din cauza unei probleme a sistemului informatic
RAR, nevoit să oprească activitatea în întreaga țară din cauza unei probleme a sistemului informatic
Registrul Auto Român (RAR) a oprit ieri activitatea la toate sediile sale din țară din cauza unui „incident tehnic”. ...
Cancelarul german Olaf Scholz are probleme. SPD, partidul său, e cotat în sondaje cu 15%, sub jumătate față de conservatorii germani
Cancelarul german Olaf Scholz are probleme. SPD, partidul său, e cotat în sondaje cu 15%, sub jumătate față de conservatorii ...
Cancelarul german Olaf Scholz urma să candideze pentru un al doilea mandat la viitoarele alegeri anticipate, după ce popularul ...