Tuhuţ, Metropolitan Life: După majorarea cu 26% a primelor brute în 2021, mizăm pe dezvoltarea asigurărilor de sănătate ca beneficiu extrasalarial

Într-un interviu acordat Economica.net, Claudiu Tuhuţ, Head of B2B Development la Metropolitan Life, arată că după ce compania de asigurări de viaţă a înregistrat o majorare a primelor brute subscrise cu 26% anul trecut, în continuare va fi dezvoltat segmentul de asigurări de sănătate cu înrolare voluntară. Acest tip de asigurare este unul gândit ca un beneficiu extrasalarial, cu un cost preferenţial negociat între Metropolitan Life şi angajator.  
Gabriela Ţinteanu - Dum, 29 mai 2022, 21:15
Tuhuţ, Metropolitan Life: După majorarea cu 26% a primelor brute în 2021, mizăm pe dezvoltarea asigurărilor de sănătate ca beneficiu extrasalarial

Cum a evoluat piața asigurărilor de viață în anul 2021? S-a observat o creștere pe anumite segmente, cu participare la profit, unit-linked, etc.?

Mediul macroeconomic se află în continuare sub semnul incertitudinii astăzi, la doi ani de la debutul pandemiei Covid-19. Nu este o noutate, este un aspect de care s-au lovit companiile din întreaga industrie și din numeroase domenii. Cred, însă, că piața asigurărilor, fiind atât de apropiată nevoii fundamentale de protecție, a învățat să se adapteze noului context.

În ceea ce privește segmentul de bancassurance – urmărim atent evoluția și trendurile de pe piața locală, cât și tendințele din alte piete. În perioada următoare suntem concentrați să consolidăm parteneriatele deja existente și să ne diversificăm distribuția prin noi canale de vânzare către noi segmente de clienți. Adaptarea produselor la nevoile partenerilor și clienților noștri este motivul pentru care,în anul 2021, Metropolitan Life a înregistrat o creștere de 26% a primelor brute subscrise, până la 523.571.824 lei, comparativ cu aceeași perioadă din 2020, iar business-ul în zona de bancassurance a evoluat echilibrat. Vom continua dezvoltarea sustenabilă în această direcție, punând accent pe digitalizarea end-to-end a proceselor noastre.

Dar cea a asigurărilor de sănătate? Pandemia Covid-19 a avut vreun impact asupra acestui produs? La ora actuală asigurările de sănătate sunt procentual mai multe pentru prevenție, analize sau chirurgie?

În contextul sanitar actual, caracterizat de schimbări rapide, preocuparea pentru asigurările de sănătate a devenit cumva firească. Pandemia i-a îndemnat pe români să acorde mai multă atenție nevoii de a fi protejați financiar în eventualitatea producerii unor evenimente medicale neprevăzute.

Într-o perioadă în care accesul la serviciile medicale, chiar și pentru o problemă de sănătate minoră, a fost îngreunat, o soluție de protecție precum o asigurare de sănătate s-a dovedit a fi un beneficiu poate mai valoros ca oricând.

În contextul actual, consider că asigurarea de sănătate cu înrolare voluntară  devine tot mai importantă pentru angajații români atunci când se gândesc la beneficiile extrasalariale și am observat o creștere a interesului pentru acest tip de asigurare, atât din partea angajatorilor, cât și a angajaților. Acest tip de asigurare răspunde cu adevărat nevoii de a avea o soluție financiară care să ofere siguranță, pentru acoperirea unor riscuri majore.

Practic punem la dispoziția angajaților posibilitatea să opteze pentru plata unui pachet de asigurare la un cost preferențial și în condiții speciale, negociate cu angajatorul acestora. Produsele noastre pot fi configurate în funcție de nevoile angajatorului și sunt gândite pentru a veni în completarea abonamentului medical. Pot fi acoperite în cadrul acestora: spitalizare, convalescență post-spitalizare, concediul medical, intervențiile chirurgicale, cheltuielile medicale, fracturi & arsuri, boli grave, Top Protect (alternativă de tratament în afară țării pentru afecțiunile grave), invaliditate sau decesul ca urmare a îmbolnăvirilor sau accidentelor. Mai mult, asigurarea de sănătate cu înrolare voluntară oferă posibilitatea ca angajatul să extindă protecția financiară și către familie  (soț / soție, copii), alegând soluții de asigurare potrivite nevoilor sale.

Cum a afectat privatizarea sistemului de sănătate evoluția asigurărilor de sănătate? Care sunt costurile unei asigurări de sănătate și care sunt avantajele acesteia față de un abonament medical la o clinică?

Avantajul asigurărilor de sănătate constă în multitudinea de opțiuni pe care asiguratul le are la dispoziție atunci când este pus în situația de a alege cea mai bună soluție pentru situația cu care se confruntă.

Consider că în dinamica sistemului medical din România asigurările de sănătate și alte beneficii din același spectru, precum abonamentele medicale, sunt soluții care se completează în beneficiul clientului. Acestea sunt beneficii extrasalariale importante care asigură companiilor un avantaj competitiv pe o piață a muncii în continuă schimbare, iar noi suntem aici să oferim soluții care să îmbunătățească și simplifice experiența clienților, dar și opțiuni potrivite cu nevoilor acestora.

O astfel de asigurare poate include o indemnizație zilnică de spitalizare, precum și pe perioada concediului medical, la care se poate adăuga posibilitatea rambursării costurilor cu medicamentele, investigațiile și consultațiile medicale necesare ca urmare a unui diagnostic, în limita maximă a poliței de asigurare.

De asemenea, în cazul unei fracturi,arsuri sau a unei intervenții chirurgicale cauzate de un accident sau o îmbolnăvire, angajații pot primi un procent din suma asigurată, în funcție de complexitatea acesteia  În plus, angajații pot avea la dispoziție o serie de servicii medicale, precum: un serviciu de call center disponibil 24/7 la care răspund operatori ce au pregatire medicală, posibilitatea de a avea acces la o rețea de spitale private, posibilitatea de a beneficia de decontare directă în rețeaua de spitale private în limita sumei asigurate agreate cu angajatorul. Aceste servicii oferă o experiență prietenoasă angajatului asigurat și angajatorului avantajul deductibilității fiscale (conform legislației în vigoare).

Aveți investiții noi în dezvoltarea portofoliului de produse și beneficiilor angajaților. Care ar fi cuantumul acestora? 

Investim constant în dezvoltarea parteneriatelor existente prin aplicații care să faciliteze experiențele clienților din cadrul parteneriatelor, studii de piață prin care putem identifica nevoile de actualitate ale clienților noștri și prin care putem dezvolta produsele, serviciile, experiențele necesare, în linie cu aștepările lor.

În 2022, pentru segmentul de bancassurance și beneficii pentru angajați ne propunem să consolidăm parteneriatele și canalele de vânzare existente, dar și să diversificăm business-ul, acestă direcție fiind o componentă importantă a strategiei noastre de dezvoltare.

Cum a evoluat segmentul de bancassurance, o apreciere generală a pieței și separat pentru Metropolitan Life. Care sunt principalii parteneri și cum vedeți evoluția acestui sector?

Asigurările vândute prin bancassurance trebuie să completeze natural oferta produselor bancare, acesta fiind și motivul pentru care regăsim în acest segment, cu precădere, asigurări de viață și șomaj anexate creditelor de casă, de nevoi personale sau cardurilor de credit.

Consider că piața de bancassurance va continua să se dezvolte accelerat  deoarece clienții au devenit tot mai conștienți de importanța asigurării tuturor tipurilor de credit. Dacă acum zece ani își doreau o asigurare de viață atașată unui credit ipotecar, acum este un pas normal să își asigure creditele de nevoi personale sau chiar și datoriile făcute cu cardurile de credit. De aici și până la a cumpără Asigurări de viață care nu sunt anexate creditelor este doar un pas.

Consider că în anii care urmează, asocierea între bancă și o asigurare de viață atașată unui credit se va estompa și astfel clienților li se va părea firesc să își cumpere o asigurare de viață neatasata unui credit, de la un angajat al băncii sau chiar de pe site-ul acesteia. Iar pentru Metropolitan Life acest segment  înseamnă atât soluții de asigurare, care să acopere datoria clientului la bancă, cât și soluții extinse, care să protejeze financiar familia acestuia în fața neprevăzutului.

Totodată, digitalizarea end-to-end a proceselor de vânzare pentru produsele noastre, astfel încât experiența oferită să fie simplă, inteligentă și construită pe nevoile clienților noștri, reprezintă o prioritate pentru noi. În linie cu tendințele actuale din piață și pentru a veni în întâmpinarea nevoilor de simplificare și accesibilitate ale clienților noștri, am dezvoltat împreună cu unul dintre partenerii noștri o aplicație prin intermediul căreia procesul de achiziție a unei asigurări se desfășoară 100% digital.

În funcție de cerințele consumatorilor legate de asigurări de viață, suntem pregătiți să ne adaptăm rapid și să le venim în întâmpinare prin simplificarea și digitalizarea proceselor, dar si prin imbunatatirea continua a produselor in functie de nevoia reala de protectie financiara. De fapt, nevoia de a avea o asigurare de viață este strâns legată de dorința de a îi ști pe cei dragi în siguranță, protejați financiar, în cazul unor situații neprevăzute. Este dificil să prevezi ce se va întâmpla într-o perioadă lungă de timp, însă asigurarea potrivită îți oferă încrederea că alegerea făcută astăzi îi va ajuta pe cei pe care îi iubești să nu întâmpine posibile dificultăți financiare în cazul în care nu le mai poți fi alături.

Despre Claudiu Tuhuţ

Claudiu Tuhuț este în Head of B2B Development al companiei Metropolitan Life, funcție pe care o ocupă de peste șase ani. Cu o experienţă de opt ani în industria telecom şi 10 ani în domeniul financiar-bancar, Claudiu a lucrat anterior în companii precum Vodafone sau Alpha Bank. Timp de 6 ani (2009-2014) a predat, în calitate de lector, la City University of Seattle, universitate non-profit acreditată pentru studii doctorale.

 

 

 

Te-ar mai putea interesa și
Vot diaspora / Alegeri prezidenţiale. Care sunt ţările unde au votat cei mai mulţi români – Top 5
Vot diaspora / Alegeri prezidenţiale. Care sunt ţările unde au votat cei mai mulţi români – Top 5
Cei mai mulţi români care au votat în străinătate şi-au exercitat dreptul la vot în Germania. Economica.net vă prezintă topul ţărilor cu cele mai multe voturi. Datele sunt cele comunicate......
Erdogan doreşte „expansiunea” comerţului dintre Turcia şi Rusia
Erdogan doreşte „expansiunea” comerţului dintre Turcia şi Rusia
Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan a afirmat că doreşte "expansiunea" volumului de schimburi comerciale între Turcia ...
Referendum Bucureşti – A fost atins pragul de 30% din numărul celor înscrişi în listele electorale, potrivit datelor AEP
Referendum Bucureşti – A fost atins pragul de 30% din numărul celor înscrişi în listele electorale, potrivit datelor ...
Referendumul iniţiat de primarul general, Nicuşor Dan, în Capitală, a atins pragul de 30% din numărul celor înscrişi ...
Iran anunţă discuţii cu Franţa, Germania şi Regatul Unit asupra programului său nuclear
Iran anunţă discuţii cu Franţa, Germania şi Regatul Unit asupra programului său nuclear
Iranul va purta vineri discuţii asupra programului său nuclear cu Franţa, Germania şi Regatul Unit, trei ţări care ...