Oficialii Registrului Auto Român (RAR) susțin că instituția „vă poate garanta că autovehiculul pe care vreţi să îl cumpăraţi este în regulă, în sensul că identitatea acestuia este cea reală, stabilită de producător! Două din zece maşini care se prezintă la Registrul Auto Român au probleme de identificare. De la cele mai simple, cum ar fi serii de motor ilizibile, lipsa codului de motor sau lipsa plăcuţei producătorului, până la cele mai grave precum modificarea seriei de caroserie/şasiu. O parte dintre aceste deficienţe reprezintă motive întemeiate de a refuza să achiziţionaţi un autovehicul utilizat. Neconformităţile legate de elementele de identificare pot determina respingerea definitivă a maşinii la RAR şi blocarea acesteia, de regulă fără posibilitatea readmiterii în circulaţie”.
La RAR Griviţa din București (n.n. – sediul central al instituţiei) potenţialii cumpărători pot veni cu autovehiculul pe care intenţionează să îl achiziţioneze pentru o verificare amănunţită.
RAR dispune de expertiza necesară identificării situaţiilor care pot face diferenţa atunci când scoateţi banii din buzunar să vă luaţi o maşină.
„Inginerii RAR au văzut de-a lungul timpului cât de vulnerabili sunt clienţii atunci când cumpără un autovehicul. Pentru că nu au pregătirea de specialitate necesară, oamenii pot fi uşor păcăliţi de cei care, cu rea credinţă, pun la bătaie maşini cu defecţiuni ascunse, cu kilometrajul măsluit sau, şi mai grav, cu probleme de identificare. Acestea din urmă îi pot pune în situaţia nedorită de a cumpăra un autovehicul pe care să nu îl poată folosi”, notează oficialii instituției.
Cristian Bucur, director tehnic, a precizat că RAR eXpert oferă clienţilor un raport de expertiză, însă, pentru a primi acest document, este necesară prezenţa maşinii la sediul instituţiei.
„Ne asumăm rolul de consultant tehnic în materie de achiziţii auto şi considerăm că sfatul nostru poate cântări semnificativ la decizia de a cumpăra o maşină.(…) Ca şi cumpărător, dacă am de ales între două oferte similare din punct de vedere al preţului, una expertizată deja de RAR în vederea transferului de proprietate, iar cealaltă nu, în proporţie de 99% o voi alege pe cea certificată de RAR. Recomand tuturor cumpărătorilor să apeleze la verificarea maşinii la Registrul Auto Român înainte să o plătească”, a declarat Bucur.
El a adăugat că inginerii RAR pot face şi o evaluare din punct de vedere tehnic. Printre altele, această evaluare poate evidenţia reparaţii neconforme la structura de rezistenţă sau, cu anumite condiţionări, eventuale intervenţii asupra indicatorului de kilometraj.