Grupul Carrefour a avut anul trecut cu peste 760 de angajați mai puțin decât în 2020. Profitul Carrefour SA a crescut cu peste 36%

Grupul francez Carrefour a avut anul trecut în trei dintre cele patru entități pe care le controlează un număr mediu de angajați cu peste 760 mai mic decât în 2020. Retailerul susține însă că angajează în continuare agresiv, iar casele self checkout nu înseamnă o economie de personal. Per total, afacerile grupului sunt în creștere.
Alina Stanciu - Dum, 22 mai 2022, 22:06
Grupul Carrefour a avut anul trecut cu peste 760 de angajați mai puțin decât în 2020. Profitul Carrefour SA a crescut cu peste 36%

Grupul francez de retail Carrefour a rulat anul trecut în România mai mulți bani cu un număr mediu mai mic de angajați. Dintre cele patru companii pe care le operează, trei au un număr mediu de angajați mai mic decât în 2021, potrivit datelor publice. Per total, în raportările financiare aferente lui 2021 grupului figurează cu 764 mai puțini angajați ( număr mediu). În Carrefour România SA, societatea care operează hypermarketurile cu același nume, lucrează în medie cu 208 mai puțini angajați, adică 10.315 persoane, la Artima, care operează lanțul de supermarketuri Carrefour Market, erau în medie cu 352 de angajați în minus, iar la Columbus Operațional, compania care opera fostele magazine Billa ale REWE, preluată de Carrefour în 2015, numărul mediu de salariați s-a diminuat cu 204, ajungând la aproximativ 1.700.

Mai mulți salariați față de 2020 figurează doar la Supeco, respectiv 669 de persoane față de 665 cu un an în urmă, deși compania nu a avut noi deschideri.

Carrefour SA este pe un trend ascendent din punct de vedere al numărului mediu de salariați din 2013, în timp ce în perioada 2008-2012, numărul mediu de salariați a fost în scădere, potrivit datelor Termene.ro.

Compania susține însă că este mereu în căutare să își extindă echipa, în contextul în care operează într-o industrie foarte dinamică. În plus, reprezentanții retailerului au explicat pentru Economica faptul că politica lor de a introduce case self checkout în magazine nu influențează numărul de angajați.

Carrefour: angajează 600 de persoane anul acesta

„Anul trecut, am angajat peste 3.500 de noi colegi în magazine, depozite și în sediul nostru, atât pentru poziții nou create, cât și poziții eliberate. O parte dintre acestea au vizat postul de casier, un job esențial pentru structura noastră de business. Nu a existat nicio lună anul trecut în care să nu căutăm noi colegi casieri. În continuare, ne concentrăm pe extinderea echipei Carrefour – spre exemplu, acum două săptămâni am organizat un târg de joburi la magazinul Orhideea punând la dispoziție peste 600 de locuri de muncă în București și zona Ilfov. În plus, mulți dintre colegii noștri din magazine au abilități versatile, ceea ce permite o rotație a responsabilităților.

Astfel, în magazinele în care am introdus case self checkout, unii dintre colegii noștri au fost redirecționați către alte activități cu mai multă valoare adăugată, iar alții și-au folosit experiența de casier pentru a oferi suport clienților la punctele de self checkout, unde oferim îndrumare constantă. Prin urmare, am avut și avem în continuare posturi de casier vacante și în magazinele cu case automate. Am introdus sistemul self checkout pentru a răspunde cât mai bine nevoilor clienților și pentru a reduce durata sesiunii de cumpărături în vederea unei experiențe fluide în magazine, în linie cu noile tehnologii și noile tendințe de comportament al consumatorilor. Întotdeauna alegem soluții inovatoare cu scopul de a îmbunătăți experiența clienților, cât și pentru angajați, pentru a-i sprijini în activitățile lor”, au declarat pentru Economica reprezentanții Carrefour România.

Profit cu 36% mai mare la Carrefour SA

Afacerile grupului francez, incluzând vânzările celor patru entități, au ajuns anul trecut la 13,1 miliarde de lei, față de 12,6 miliarde de lei cu un an în urmă. Dintre acestea, Carrefour România SA a raportat cea mai mare creștere a cifrei de afaceri, de 4,1% față de 2020, până la 9,3 miliarde de lei. De asemenea, societatea a raportat o creștere record a profitului net, de 36,6%, până la 329,7 milioane de lei. În 2020, profitul companiei s-a majorat cu 19,6%, până la 235.5 milioane de lei, însă au fost și retaileri, precum Lidl și Penny ale căror profituri s-au majorat cu peste 50%.

Potrivit unui clasament realizat pe baza cifrelor de afaceri nete, Carrefour SA era în 2020 al treilea cel mai mare retailer alimentar din România, după Lidl și Kaufland, urmare a unei creșteri a rulajelor cu 10,5% față de 2019.

În ceea ce privește performanțele Artima, compania care operează supermarketurile Carrefour, aceasta  a raportat în 2021 o cifră de afaceri netă de aproximativ 2 miliarde de lei, față de 1,99 miliarde de lei cu un an în urmă ( plus 0,65%). De asemenea, compania și-a crescut pierderile cu 40,6%, până la 27,8 milioane de lei. Ultimul an profitabil pentru Artima a fost 2018 când retailerul a raportat un plus de 16 milioane de lei la o cifră de afaceri de 1,7 miliarde de lei.

Fostele magazine Billa, transformate în carrefour Market, pentru a doua oară profitabile după preluarea lor de către Carrefour

Columbus Operațional, fosta Billa România pe care Carrefour a preluat-o în 2015 de la grupul german Rewe, aduce grupului profit, pentru al doilea an de la preluare. Compania a raportat un business net de aproximativ 1 miliard de lei, cu 3,2% sub pragul din 2020, și un profit net de 5,7 milioane de lei, față de o pierdere de 5,5 milioane de lei cu un an în urmă.

Compania a mai fost profitabilă doar în 2019, când avea rulaje de 1,22 miliarde de lei, profitul net fiind de 5,8 milioane de lei.

Nu în ultimul rând, Supeco Investment S.R.L., care operează cele 26 de magazine hibrid Supeco, a raportat în 2021 afaceri de 623,1 milioane de lei, cu 9,5% mai mari față de 2020, dar și pierderi de 14,1 milioane de lei, cu 9,8% mai mici față de anul trecut.

„Grupul nostru a înregistrat o creștere solidă în 2021, în ciuda provocărilor semnificative din piață, pe fondul creșterii nivelului de satisfacție a clienților. Evoluția se datorează strategiei noastre pe termen lung prin care vizăm dezvoltarea prezenței omnichannel, aplicarea în mod creativ a inovației atât în magazine, cât și în ceea ce privește operațiunile de back-office și, nu în ultimul rând, consolidarea amprentei noastre locale prin parteneriatele cu producătorii locali. În 2021 am continuat să urmărim aceste obiective, obținând rezultate bune, după cum confirmă și rapoartele publice”, au mai explicat oficialii Carrefour.

Anul trecut, compania a deschis 27 de magazine, dintre care 3 hipermarketuri, cu un portofoliu de până la 50.000 de produse. Acestora li s-a adăugat deschiderile de formate medii și mici, în  proximitatea clienților. De asemenea, retailerul a investit în prezența online, anul trecut lansând împreună cu Bringo un serviciu de livrare rapidă de 30 de minute, disponibil la sfârșitul anului în 43 de magazine Express și Market.

Pe lângă investițiile în expansiune, Carrefour a continuat în 2022 cu un plan de remodelare dedicat pentru toate formatele.

Carrefour România operează 368 de magazine la nivel național și un magazin online și a raportat în primul trimestru al acestui an o creștere în termeni comparabili de 1,6% față de perioada similară a anului trecut, până la 555 milioane de euro, trend înfluențat și de redeschiderea magazinelor tip mall unde compania operează hypermarketuri.

Te-ar mai putea interesa și
Turiștii care aleg Grecia încep să se orienteze către lunile din afara sezonului de vârf tradițional
Turiștii care aleg Grecia încep să se orienteze către lunile din afara sezonului de vârf tradițional
În Grecia, cererea de călătorii în timpul verii se modifică, de la lunile de vârf tradiţionale iulie şi august, la lunile mai, iunie şi septembrie, în urma schimbărilor climatice şi a......
Vladimir Putin declară că Rusia a folosit o rachetă balistică hipersonică cu rază medie de acţiune pentru a lovi o țintă militară ucraineană
Vladimir Putin declară că Rusia a folosit o rachetă balistică hipersonică cu rază medie de acţiune pentru a lovi o ...
Preşedintele rus Vladimir Putin a declarat joi seara, într-un discurs către naţiune, că Rusia a lansat un atac cu rachetă ...
Agenția GMP & U a câștigat contul TAZZ
Agenția GMP & U a câștigat contul TAZZ
Agenția de comunicare GMP & U anunță că a câștigat contul Tazz, în urma unei licitații, completându-și astfel portofoliul ...
Burduja anunță că în mai 2025 va fi finalizată centrala pe gaz de la Iernut
Burduja anunță că în mai 2025 va fi finalizată centrala pe gaz de la Iernut
Executivul a aprobat joi prelungirea Planului Naţional de Investiţii, ultimul obiectiv rămas în finanţare fiind centrala ...