Ar fi pentru prima dată după 2014 când dobânda la depozite ar reveni în teritoriu pozitiv.
La şedinţa de politică monetară din 14 aprilie, Consiliul guvernatorilor BCE a decis că rata dobânzii la operaţiunile principale de refinanţare şi ratele dobânzilor la facilitatea de creditare marginală şi la facilitatea de depozit vor rămâne nemodificate la nivelurile de 0,00%, 0,25% şi, respectiv, minus 0,50%.
„Foarte posibil vom avansa în teritoriu pozitiv la finalul trimestrului trei din 2022”, a declarat Lagarde într-un interviu acordat Bloomberg.
Rugată să clarifice comentariul, oficialul BCE a adăugat: „Când nu mai ai dobânzi negative, ele pot fi la zero sau uşor peste zero. Aceste evoluţii vor fi determinate pe baza proiecţiilor noastre şi a orientării viitoare a politicii monetare (forward guidance)”.
Declaraţiile lui Christine Lagarde s-au repercutat imediat asupra monedei euro, care s-a apreciat cu 0,4%, până la 1,0729 dolari. Luna aceasta, euro a atins un curs de 1,0349 dolari, cel mai scăzut din ianuarie 2017, dar de atunci s-a apreciat cu 3,6%.
În ultimele luni însă preţurile au explodat, pe fondul scumpirii alimentelor şi carburanţilor din cauza unor factori precum războiul din Ucraina. Rata anuală a inflaţiei în zona euro a atins un maxim istoric de 7,4% în luna aprilie şi chiar şi un indicator care exclude preţurile la alimente şi energie a depăşit cu mult ţinta de 2% avută în vedere de BCE.
De mai multe luni instituia de la Frankfurt se distinge prin ezitarea de a anunţa în mod clar un calendar de înăsprire a condiţiilor de creditare. Ori declaraţiile de luni ale lui Christine Lagarde merg în direcţia aşteptărilor actorilor de pe piaţă, care mizează pe mai multe majorări de dobândă în a doua jumătate a anului.