Nou blocaj în piața de energie. Distribuitorii și producătorii nu se înțeleg la prețul energiei pentru consumul rețelelor, nu se încheie contracte

Distribuitorii de energie electrică nu reușesc să cumpere din piață energia pentru consumul tehnologic al rețelelor. Contractele nu se semnează, pentru că producătorii cer prețuri mult mai mari decât oferă ei. Dacă ar vinde energia distribuitorilor, nu ar mai plăti impozitul suplimentar, de 80%.
Mihai Nicuţ - mar, 24 mai 2022, 22:01
Nou blocaj în piața de energie. Distribuitorii și producătorii nu se înțeleg la prețul energiei pentru consumul rețelelor, nu se încheie contracte

Distribuție Energie Oltenia a lansat șase oferte de cumpărare de energie electrică cu livrare în a doua jumătate a acestui an, pe platfoma de tranzacționare PCCB-LE Flex pieței OCOM. La trei dintre ele a apărut, coinițiator, și una dintre distribuțiile grupului Enel. Companiile de distribuție s-au oferit să plătească cel mult 750 de lei/MWh, energie bandă, achiziționată pentru consumul propriu al rețelelor.

Nu s-a încheiat însă nicio tranzacție pentru că ofertele de răspuns ale producătorilor au venit la prețuri mai mari. Hidroelectrica a făcut o ofertă de vânzare parțială la prețul de 790 de lei/MWh, Nuclearelectrica la 1.100 de lei/MWh (pentru un singur pachet) iar Romgaz s-a oferit să vândă la 1.300 lei/MWh.

La o licitație care a avut loc acum o săptămână, pe aceeași platformă, lucrurile s-au terminat la fel. De data aceea E-Distribuție Muntenia a lansat două oferte de cumpărare, câte 10 MW bandă, pentru perioada octombrie-decembrie 2022. La prețul de 640, respectiv 653 de lei/MWh. Nu s-a încheiat nicio tranzacție pentru că ofertele de sens contrar au venit la prețuri chiar și duble. Romgaz s-a oferit să vândă energia solicitată la 1.200 de lei, Nuclearelectrica la 1.400 de lei, iar Hidroelectrica la 1.460 de lei/MWh.

Se evita plata impozitului dacă se semnau contractele

Situația este destul de interesantă pentru că, dacă producătorii, care sunt de stat, vindeau energia către distribuții, erau scutiți de la plata impozitului suplimentar, potrivit prevederilor din OUG 27/2022. Acest impozit este de 80% aplicat la prețurile care depășesc 450 de lei/MWh. Așadar, la un simplu calcul, dacă vindeau la 750 de lei distribuitorilor nu plăteau impozit statului și rămâneau cu banii. În situația în care vând totuși pe piață cu 1.400 de lei/MWh energia pe care nu au vândut-o distribuțiilor, ei rămân cu doar 640 de lei/MWh, restul este impozit.

Pe de altă parte, tot potrivit OUG 27, producătorii de stat sunt obligați să răspundă cu oferte de vânzare la ofertele de cumpărare ale distribuitorilor, și, după cum se vede, se achită de obligație. Dar legea nu le impune vreun preț.

Consumul propriu tehnologic a devenit o chestiune spinoasă pentru distribuitori, în contextul creșterii galopante a prețurilor și, implicit, a costurilor lor de achiziție. El este inclus în tariful de distribuție, pe care îl plătesc toți consumatorii, care este reglementat de ANRE. De la 1 aprilie 2022, ANRE a aprobat majorarea tarifelor de transport și distribuție de energie, majorare care acoperă însă doar pierderile înregistrate anul trecut pentru că în tarife se recunoștea un cost de doar 450 de lei/MWh la achiziția de energie pentru CPT ori achizițiile s-au făcut și la 1.000 de lei.

În acest an, prețurile de achiziție din piață au continuat să crească și nu se întrevăd scăderi, astfel că, chiar și cu majorarea de tarife de la 1 aprilie, pierderile distribuitorilor se adâncesc, iar tarifele de distribuție nu mai pot crește până la 1 aprilie 2023.

Potrivit unor informații care au circulat în piață luna trecută, se estimează că  în cursul acestui an, pierderile cumulate ale distribuitorilor și transportatorului de electricitate din diferența dintre costurile de achiziție ale energiei pentru CPT și cât recuperează din tarifele aprobate de ANRE ar putea ajunge la 3,5 miliarde de lei. Iar băncile încep să refuze să mai finanțeze distribuitorii, pentru că, după sumele împrumutate deja și pentru furnizare și pentru distribuție, au atins limita de expunere pe sectorul energetic.

 

Te-ar mai putea interesa și
Update: Cum va arăta noul guvern. Ciolacu: Sunt ferm convins că va fi un guvern pe patru ani. Care sunt numele vehiculate pentru posturile de miniștri
Update: Cum va arăta noul guvern. Ciolacu: Sunt ferm convins că va fi un guvern pe patru ani. Care sunt numele vehiculate ...
Preşedintele PSD, Marcel Ciolacu, a declarat că noul Executiv care este pe cale să se formeze va fi "un guvern pe patru ani". El nu a dorit să ofere punctual detalii despre lista miniştrilor pe......
Polonezii de la Zabka au trecut borna de 50 de magazine Froo deschise în România
Polonezii de la Zabka au trecut borna de 50 de magazine Froo deschise în România
Polonezii de la Zabka, care au deschis primele magazine în luna iunie, la București, continuă expansiunea pe plan local ...
Hurezeanu a declinat propunerea de a candida la Preşedinţie: Nu port pălării mai mari decât îmi permite capul
Hurezeanu a declinat propunerea de a candida la Preşedinţie: Nu port pălării mai mari decât îmi permite capul
Ambasadorul României în Austria, Emil Hurezeanu, a declinat propunerea de a candida la președinție.
Israel: Netanyahu ameninţă că va acţiona cu ‘forţă şi hotărâre’ contra rebelilor houthi din Yemen
Israel: Netanyahu ameninţă că va acţiona cu ‘forţă şi hotărâre’ contra rebelilor houthi din Yemen
Israelul va continua să acţioneze cu forţă şi hotărâre contra rebelilor houthi din Yemen, acuzaţi de periclitarea ...