E momentul sa începi să joci la bursă? Vezi care sunt cele mai atractive acţiuni

Preţurile multor acţiuni au devenit atractive, la Bursa de Valori Bucureşti (BVB), mai ales în raport cu forţa de a produce profit a companiilor respective. Plecarea majorităţii investitorilor în vacanţă a consacrat stagnarea, dacă nu scăderea cotaţiilor multora dintre acţiunile interesante, potrivit analiştilor consultaţi de ECONOMICA.NET.
Adrian N. Ionescu - Dum, 04 aug. 2013, 21:04
E momentul sa începi să joci la bursă? Vezi care sunt cele mai atractive acţiuni

Este pustiu la Bursa de Valori Bucureşti (BVB), cu excepţia câtorva investitori mari, instituţionali, Aceştia, însă, fac tranzacţii speciale („deal”), negociate, practic, între părţi, înaintea realizării lor propriu zise. Astfel că absenţa jucătorilor obişnuiţi în ringul Bursei a dus la scăderea, sau în cel mai bun caz la stagnarea preţurilor acţiunilor la niveluri atractive, spun analiştii.

Un astfel de moment este caracteristic de obicei lunii august şi acţiunile multor companii ar putea fi cumpărate la preţuri avantajoase înainte de revenirea din vacanţă a investitorilor, spre sfârşitul lunii august.

„Există câteva acţiuni foarte lichide şi cunoscute, care sunt promiţătoare, dar şi alte câteva, din linia a doua de vizibilitate, care ar putea constitui ţinte atractive de achiziţie la BVB. Atenţie, însă, nu neapărat sau nu numai din perspectiva preţului. Judecata trebui făcută şi în funcţie de posibilitatea  de a primi dividende şi nu numai”, a declarat Mihai Căruntu, şeful echipei de analişti de piaţă de capital de la BCR, pentru  ECONOMICA.NET.

Din punctul de vedere al preţurilor, unul dintre cei mai folosiţi indicatori folosiţi de investitori pentru a se orienta spre achiziţia unor anumite acţiuni este rata preţ / profit (price earnings ratio, sau PER, ori P/E).

Indicatorul raportează preţul acţiunii la un moment dat, la profitul împărţit la numărul total de acţiuni ale companiei respective.

PER s-ar putea traduce astfel: „în cât timp  îmi recuperez banii daţi pe o acţiune X, din profitul  companiei, dacă acesta ar fi distribuit integral prin dividende”.

S-au consacrat şi două praguri, devenite aproape didactice,caci au intrat în manualele de tranzacţionare: O acţiune este ieftină şi merită să fie analizată cumpărarea, dacă are un PER sub 10 şi devine tot mai vandambilă cu cât se indicatorul se apropie de 20.

Indiferent de cum se traduce indicatorul, sugestiile sale trebuie ajustate în funcţie de realităţile companiei, inclusiv cele de ultimă oră, care pot modifica datele sale fundamentale de performanţă.

De pildă iată ce judecată se poate face în cazul particular al acţiunilor Transgaz (TGN). Acestea au un PER între 6 şi7, potrivit preţului din această perioadă raportat la profit, mai precis în funcţie de perioada  pe care se ia în considerare profitul.

Analiştii folosesc diferite abordări ale indicatorului, pentru a se apropia cât mai mult de valoarea companiei.

Astfel, conform calculelor casei de brokeraj Tradeville indicatorul ar fi de circa 6,7 pentru Transgaz, cu preţul raportat la profitul de anul trecut. O medie a profitului pe ultimii 3 ani, calculată de SSIF Broker Cluj, la un PER de circa 6,2. Acelaşi indicator este de circa 6,9 pe baza profitului cumulat pe ultimele 4 trimestre. Analiştii clujeni mai estimează un PER de 7,3 cu profitul pe 2013.

Prin urmare, toate calculele sugerează că achiziţia de acţiuni TGN este indicată. Totuşi, o ştire de ultimă oră vorbeşte de nevoia companiei de a face provizioane consistente, se pare, ca urmare a eşecului proiectului gazoductului Nabucco, la care era participantă inclusiv cu capital. Provizioanele reduc profitul, deci atractivitatea companiei păleşte, iar sugestia PER ar trebui ajustată.

„Cazul Transgaz este interesant, dar intuiţia îmi spune că provizioanele nu vor reduce semnificativ atractivitatea acţiunii, pentru că, pe de altă parte, Transgaz va beneficia de noi tarife de trabsport, mai mari şi presupun că acestea ar putea compensa pierderea de profit rezultată din provizioane”, explică Mihai Căruntu.

Una dintre cele mai atractive acţiuni lichide (uşor de găsit la cumpărare şi uşor de vândut) este cea a OMV Petrom (SNP). Are, de asemeni, un PER incitant de mic (peste 6 cu profitul de anul trecut, între 5,4 şi 7,3 cu metodologia SSIF Broker. Tabloul PER-urilor calculate de SSIF Broker Cluj poate fi consultat în fişierul ataşat).

„Petrom este furnizoare constantă de dividende şi este în continuă expansiune”, notează Mihai Căruntu. Petrom şi-a făcut un obicei din a înregistra cele mai mari profituri corportatiste din istoria ţării, urează să câştige mult din zăcămintele de gaze din Marea Neagră, ca şi din liberalizarea preţurilor  la gazele naturale în general.

Este interesant şi felul în care piaţa sancţionează, prin PER, companiile turistice din România, un domeniu ratat, cel puţin pentru bursă. Cu o medie pe domeniu de peste 17, acţiunile turistice sunt scumpe şi neatractive.

Pe de altă parte, însă, în cazul unor acţiuni foarte lichide, cele ale societăţilor de investiţii financiare (SIF), PER-ul ar putea constitui o capcană.

„SIF-urile care au dat dividende mari le-au dat în urma vânzării de active şi nu neapărat din profitul rezultat din administrarea activă a acestora. Ele au preţuri mici şi PER-uri foarte atractive acum, dar acestea sunt aproape exclusiv rezultatul faptului că au dat deja dividendele”, spune Mihai Căruntu.

În această situaţie se află SIF Moldova (SIF2, cu PER = 4,4!, n.r.), SIF Transilvania (SIF3, 2,8) şi SIF Muntenia (SIF4, cu PER 4, conform Tradeville, n.r.), ale căror preţuri au scăzut pentru că piaţa le-a penalizat cu valoarea dividendelor, despre care ştie că au fost date din active care nu mai pot fi vândute încăodată, potrivit analistului de la BCR.

Cu alte cuvinte, investiţia în SIF-uri blochează banii pe următoarele 8 – 9 luni, iar după ce promisiunea de noi dividende le va fi ridicat din nou preţurile, nu va trebui scăpat momentul  vânzării, care va fi urmat de o nouă cădere bruscă. O excepţie ar putea fi SIF Oltenia (SIF5), care nu şi-a vândut pachetul la BCR. La SIF Banat Crişana (SIF1), „clanul“ Bîlteanu şi-a început cu promisiuni cuceritoare perioada de conducere, a convins chiar pe ceilalţi acţionari să nu ia dividende (!), dar a dat-o în bară, deocamdată, finanţându-şi compania cu banii SIF1.

PER-ul pare să nu dea indicaţii foarte utile în cazul Fondului Proprietatea (FP, 16). Operaţiunile de răscumpărare ale propriilor acţiuni, respectiv de creştere a cererii relative prin anularea acţiunilor răsumpărate vor stimula, în continuare creşterea preţului.

În plus, „Fondul Proprietatea va da dividende şi, ca şi în alte cazuri, promite un randament al dividendului de peste 5% (peste dobânzile bancare, n.r.). Motive suplimentare de apreciere a acţiuni FP vor fi listarea Romgaz şi Hidroelectrica„, notează analistul de la BCR.
Altfel spus, deşi are un PER mare, Fondul Proprietatea este, încă de cumpărat.

Totodată, în cazul companiilor „din linia a doua de vizibilitate”, care merită totuşi toată atenţia, PER-ul devine un criteriu secundar, mai ales pentriu că astfel de compnaii nu sunt lichide. Totuşi astfel de companii pot fi pariuri câştigătoare pe termen mediu şi lung.

„Ar trebui să nu scăpăm din vedere faptul că fondurile autohtone de pensii au ajuns la dimensiuni respectabile, care le-au permis să se expună pe acţiunile unor companii promiţătoare pe termen mai lung, cum sunt producătorul de piese auto Compa Sibiu (CMP), cel de cartoane Vrancart Focşani (VNC), sau distribuitorul de medicamente Ropharma Braşov (RPH), titluri la care lumea nu se uită prea des”, spune Mihai Căruntu.

CMP are şi un PER atractiv (peste 5), dar la RPH (peste 15) sau VNC (aproape 12) puţină lume s-ar uita. Nu sunt simboluri familiare, nu se tranzacţionează prea des, sunt mai greu de găsit sau de vândut.

Mai sunt şi  Biofarm Bucureşti (BIO, peste 13), care „are o afacere în creştere, echilibrată, şi nu are probleme cu arieratele pe piaţa internă”, adaugă Mihai Căruntu. În schimb,  Anbtibiotice Iaşi (ATB, cu PER aproape 10), deşi foarte atrăgătoare din cauza exporturilor (inclusiv pe piaţa extrem de pretenţioasă a SUA, n.r.),  are probleme cu sumele datorate de stat.

O altă firmă atractivă este Albalact (ALBZ, 13), „singura companie de lactate autohtonă care rezistă bine multinaţionalelor şi la care un factor de apreciere al acţiunilor este apropiata ieşire din acţionariat a unui fond de investiţii”.

În fine, PER-ul devine inutilizabil în cazul acţiunilor companiilor cu pierderi. PER nu are sens cu semnul minus.  Ar trebui însă, să fii orb ca să  nu-ţi atragă atenţia BRD, care a trecut recent pe profit pe primul semestru, deşi în dreptul său nu există PER.

„Sunt companii cu pierderi, sau cu datorii mari, precum Dafora Mediaş (DAFR) şi Condmag Braşov (COMI), care au obţinut contracte mari şi care nu pot fi ignorate”, atrage atenţia analistul de la BCR.

AVERTISMENT

Estimările de mai sus nu sunt nici prognoze, nici recomandări pentru anumite decizii de luat la bursă. Responsabilitatea deciziilor este a celor ce le iau.

Analiştii fac estimări, cercetând activele companiilor şi piaţa, dar nuj garantează că şi au întotdeauna dreptate.

Nici autorii estimărilor şi nici ECONOMICA.NET nu-şi asumă răspunderea pentru rezultatele deciziilor de investiţii, care nu pot fi luate decât de investitori, în funcţie de profilul de risc propriu, al fiecăruia înparte.

 

Te-ar mai putea interesa și
AI la bugetari. Program de guvernare PSD privind digitalizarea – Ivan: Vorbim inclusiv de folosirea inteligenţei artificiale în administraţia publică
AI la bugetari. Program de guvernare PSD privind digitalizarea – Ivan: Vorbim inclusiv de folosirea inteligenţei artificiale ...
Inteligenţa artificială va fi folosită în administraţia publică din România, iar cel mai important proiect pregătit în momentul de faţă este aplicaţia unică a statului, a declarat,......
UPDATE – România intră deplin în Schengen în ianuarie 2025, anunţă Ungaria. Primele reacţii
UPDATE – România intră deplin în Schengen în ianuarie 2025, anunţă Ungaria. Primele reacţii
România şi Bulgaria se pot alătura pe deplin spaţiului Schengen de liberă circulaţie din ianuarie 2025, a declarat ...
43% dintre companiile germane active în România estimează degradarea mediului economic în următoarele 12 luni
43% dintre companiile germane active în România estimează degradarea mediului economic în următoarele 12 luni
Aproximativ 43% dintre companiile germane din România estimează o înrăutăţire a situaţiei economice în următoarele ...
ANAF avertizează cu privire la mesajele false transmise în numele instituției
ANAF avertizează cu privire la mesajele false transmise în numele instituției
Agenția Națională de Administrare Fiscală informează contribuabilii cu privire la reapariția unor mesaje false transmise ...