„Agresiunea tot mai brutală împotriva Ucrainei este însoţită de represalii interne chiar mai puternice, mai ales împotriva presei, apărătorilor drepturilor omului şi liderilor de opoziţie”, a declarat luni pentru DPA ministrul de interne al Germaniei, Nancy Faeser. „Noi vom oferi protecţie în Germania pentru ruşii care sunt persecutaţi şi ameninţaţi. Şi noi le vom oferi mai ales jurnaliştilor ruşi oportunitatea de a relata liber şi independent din Germania”, a adăugat ea.
Potrivit unui purtător de cuvânt al Ministerului de Interne german, condiţiile generale de intrare vor continua să se aplice în cazul cetăţenilor ruşi, condiţii conform cărora ei pot intra şi rămâne în ţară în baza unui paşaport. În funcţie de scopul şederii, de asemenea ar putea fi necesară o viză, de exemplu pentru profesioniştii ruşi care vor să lucreze în Germania.
Procedura prevede ca ministrul de stat pentru cultură şi mass-media al Germaniei, Claudia Roth, şi Ministerul Afacerilor Externe să convină iniţial asupra persoanelor care ar trebui admise. După aceea, Ministerul de Interne va emite o scrisoare de acceptare, după o procedură accelerată ce va include de asemenea o recenzie din partea autorităţilor de securitate. În final va fi emisă o viză de către Ambasada Germaniei la Moscova.
Criteriul de admitere din cauza persecuţiei politice în Rusia este unul ce presupune o ameninţare individuală, însă admiterea ar putea include şi membri apropiaţi ai familiei şi, dacă este necesar, poate fi oferită şi unor persoane din alte state decât Rusia.
Grupurile vizate includ în special apărători ai drepturilor omului având legături cu Germania, precum şi reprezentanţi şi susţinători ai opoziţiei democrate care s-au poziţionat public împotriva atacului rus asupra Ucrainei.
De asemenea, persoane care au lucrat pentru sau au colaborat cu grupuri considerate „organizaţii ale străinătăţii” indezirabile în Rusia sau persoane care sunt clasificate drept „agenţi străini” şi care au o legătură cu Germania prin intermediul activităţilor lor precedente, vor beneficia de noile facilităţi.
Mai mult, ele se referă şi la reprezentanţi ai organizaţiilor neguvernamentale şi ai societăţii civile care au legături cu Germania şi care s-au opus războiului din Ucraina într-un mod special.
Jurnalişti care s-au opus public războiului sau care au fost concediaţi din mass-media de stat din cauza poziţiei lor critice, precum şi oameni de ştiinţă care s-au poziţionat public împotriva războiului şi care nu mai pot să practice liber şi independent ştiinţa lor în Rusia vor fi de asemenea acceptaţi în Germania.l.