Cinci modalități pentru a specula declinul criptomonedelor

Deschiderea unei poziții speculative de vânzare (short) ar putea fi o opțiune pentru acei investitori care cred că Bitcoin, Ethereum, Dogecoin și alte monede virtuale vor continua să scadă în 2022.
Ion Dobreanu - mar, 31 mai 2022, 18:25
Cinci modalități pentru a specula declinul criptomonedelor

Există mai multe metode de tranzactionare a criptomonedelor prin care puteți specula declinul acestora sau acoperi riscul portofoliului de monede virtuale. Iată câteva dintre cele mai populare.

Contracte futures

Criptomonedele, similar altor clase de active financiare, au o piață pentru contracte futures. Este practic o tranzacţie pe care investitorul o încheie cu furnizorul de servicii financiare pentru a cumpăra sau a vinde criptomoneda în viitor (conform denumirii) la un preţ convenit astăzi. Contractele pot fi închise și inaintea datei de expirare, cele mai populare scadențe fiind cea lunară si trimestrială.

Deși mai există în continuare și decontare fizică pentru unele tipuri de contracte futures, în practica financiară livrarea activului suport și plata acestuia sunt inlocuite de decontarea contractului pe baza prețului activului suport pe piața pe care acesta se tranzacționează.

Dacă achiziționați un contract futures, anticipați că prețul activului va crește. Dacă vindeți un contract futures pe o criptomonedă, aceasta înseamnă că predicția dvs este că prețul respectivei monede va scădea. Practic, deschideți o poziție short.

Tranzacționarea contractelor futures pe criptomonede a prins avânt când piața a început să crească la sfârșitul anului 2017. Această opțiune este acum disponibilă pe multe platforme. Puteți tranzacționa contracte futures prin Chicago Mercantile Exchange (CME), prin crypto exchange-uri sau case de brokeraj.

CFD-uri

Un contract pentru diferență (CFD) este o strategie financiară care generează profit sau pierdere pe baza diferențelor de preț dintre prețurile de deschidere și de închidere ale tranzacției. În esență, ele reprezintă pariuri pe prețul criptomonedei, ceea ce le face intr-o mare măsură similare cu contractele futures.

Spre deosebire de contractele futures, care se vor închide automat la o dată predeterminată în viitor, CFD-urile sunt mai flexibile, și nu au o dată fixă pentru executare. De asemenea, CFD-urile nu necesită livrarea fizică a activului suport. Prin urmare, nu există taxe de custodie. De exemplu, traderii pot tranzactiona CFD-uri ce urmăresc evoluția Bitcoin în raport cu monede fiat (BTC/USD) sau alte criptomonede (BTC/ETH).

Prin tranzacționarea CFD-urilor veți avea nevoie de un procent din valoarea totală a tranzacției pentru a deschide poziția și pentru a menține același nivel al expunerii. De exemplu, levier de 5:1 (sau marjă 20%) pe criptomonede înseamnă ca trebuie să alocati o sumă inițială de cinci ori mai mică decât valoarea respectivei monede pentru a deschide o pozitie speculativă de cumpărare sau vânzare. Cel mai important de reţinut despre efectul de levier este că atât timp cât acesta vă poate amplifica profitul, în acelaşi fel vă poate amplifica pierderea.

Tranzaționarea în marjă

Una dintre cele mai simple moduri de a deschide o poziție short pe criptomonede este printr-o platformă de tranzacționare în marjă. Tranzacțiile în marjă permit investitorilor să „împrumute” bani de la broker pentru a deschide o poziție. Este important să ne amintim că marja implică efect de levier sau “bani împrumuți”, care pot amplifica profiturile sau pierderile. Multe crypto exchange-uri permit tranzacționarea în marjă.

Vânzare în lipsă

Deși această strategie s-ar putea să nu fie potriviă pentru toți investitorii, cei cu nervi puternici si apetit ridicat pentru risc ar putea obține câștiguri dacă pariul lor împotriva prețului criptomonedei reușește. Practic împrumutați moneda, o vindeți la un preț cu care vă simțiți confortabil, așteptați până când prețul scade și apoi cumpărați din nou moneda și o restituiți. Desigur, dacă prețul nu se ajustează așa cum vă așteptați, puteți fie să pierdeți bani, fie să pierdeți din bitcoini sau alte monede în acest proces.

Comercianții trebuie să țină seama de orice dobândă percepută de broker sau de comisioane percepute pentru tranzacții. De exemplu, va trebui să plătiți taxe de custodie sau de portofel digital pentru a stoca criptomoneda până când are loc tranzacția. De asemenea, va trebui să suportați riscul volatilității.

ETF-uri inverse

ETF-urile inverse cresc în valoare atunci când piața crypto scade și permit investitorilor să cumpere un fond care urmărește invers o anumită monedă, cum ar fi Bitcoin. Aceste ETF-uri pot viza exact performanța inversă a monedei sau pot încerca să ofere o performanță de două sau trei ori mai mare, precum un ETF cu efect de levier. De exemplu, dacă Bitcoin a scăzut cu 2 procente într-o zi, un triplu invers ar trebui să crească cu aproximativ 6 procente în acea zi. Datorită modului în care sunt structurate, ETF-urile inverse sunt mai potrivite pentru traderii care doresc să profite de scăderile pe termen scurt ale unui criptomonede.

Fondurile realizează acest lucru prin deținerea de diverse active și derivate, cum ar fi opțiuni sau contracte futures. De exemplu, BetaPro Bitcoin Inverse ETF (BITI.TO) crește atunci când Bitcoin futures scade.

ETF-urile inverse, în special cele duble sau triple sunt active riscante pe care investitorii ar trebui să le abordeze cu precauție.

Factori de luat în considerare când speculați declinul criptomonedelor

Ca în orice strategie legată de criptomonede, deschiderea unei poziții speculative este însoțită de un risc mai ridicat. Iată câteva lucruri pe care ar trebui să le luați în considerare atunci când speculati declinul pietei crypto in general:

Prețurile criptomonedelor este volatil, iar levierul poate amplifa rezultatul

Există numeroase glume despre volatilitatea prețurilor criptomonedelor și in special al celei mai populare dintre ele, Bitcoin. Însă, acestea au un sâmbure de adevăr. Cele mai multe metode de a vinde Bitcoin pentru speculatie sau hedgind depind de derivate precum CFD-rile ce sunt extrem de populare printre jucătorii la bursă. Fluctuațiile prețurilor criptomonedelor au un efect de domino asupra câștigurilor și pierderilor investitorilor. Suplimentar, tranzacționarea cu efect de levier poate, de asemenea, multiplica pierderile din cauza volatilității și a expunerii.

Bitcoin și alte monede virtuale sunt active de risc fără fundamente clare

Volatilitatea și expunerea sunt doar două dintre riscurile pe care va trebui să le evaluați în timp ce aveți o poziție short pe o criptomonedă. În comparație cu alte active mai consacrate, Bitcoin există doar din 2009 și este în curs de dezvoltare, în timp ce alte criptomonede au o istorie de doar câteva luni de zile. Prin urmare, nu există suficiente date sau informații pentru ca investitorii să ia o decizie informată cu privire la funcționalitatea sau fezabilitatea acestora ca active financiare. De exemplu, mai multe probleme legate de fork-urile Bitcoin sunt încă nerezolvate. În timp ce platformele consacrate oferite de brokeri reglementati ce au adaugat criptomonede în oferta lor sunt mai sigure și mai de incredere, platformele noi de tip crypto exchange sunt susceptibile la hack-uri.

Statulul juridic al criptmonedelor este încă neclar

Deși susțin că au acoperire globală, statutul juridic al criptomonedelor în toate zonele geografice este încă neclar. Absența unor reglementări clare înseamnă că platformele de tranzacționare au reușit să “scape” cu oferte care nu ar fi permise dacă ar exista o legislație adecvată. Lipsa clarității cu privire la statutul juridic înseamnă că recursurile legale pentru clienții exchange-urilor sunt limitate.

De reținut

Înainte de a lua o poziție speculativă pe criptomonede, ar trebui să vă perfecționați cunoștințele despre diferite tipuri de ordine ce pot fi setate pe platformă. Ele pot ajuta la limitarea pierderilor dacă evoluția prețului nu este în direcția așteptată. De exemplu, utilizarea ordinului stop-loss în timp ce tranzacționați instrumente derivate vă poate limita pierderile. Asta pentru că atunci când mizati că Bitcoin, Ethereum, Dogecoin sau alte criptomonede ar putea suferi un declin, nu există nicio limită până la care prețul poate crește.

 

Te-ar mai putea interesa și
Flota României are cele mai vechi motoare, iar navele românești le depășesc doar pe cele din Slovenia la capacitate de pescuit
Flota României are cele mai vechi motoare, iar navele românești le depășesc doar pe cele din Slovenia la capacitate ...
3,3 milioane de tone de pește au fost capturate anul trecut de flota statelor europene cu ieșire la mare, reiese din datele Eurostat, biroul de statistică a Comisiei Europene. Din totalul......
Miros de criză? Numărul firmelor care și-au suspendat activitatea la 9 luni din 2024 în creștere cu 19,29% față de anul trecut
Miros de criză? Numărul firmelor care și-au suspendat activitatea la 9 luni din 2024 în creștere cu 19,29% față de ...
Numărul firmelor care şi-au suspendat activitatea în primele nouă luni din 2024 a fost de 13.481, în creştere cu 19,29% ...
Trump a tăiat 7,3% din prețul mondial al aurului. Cât câștigi dacă investești în aur? Prin ETF cam 32% în ultimul an, în lingouri între 25% – 29%
Trump a tăiat 7,3% din prețul mondial al aurului. Cât câștigi dacă investești în aur? Prin ETF cam 32% în ultimul ...
Dacă războiul din Ucraina a crescut cu 10% prețul aurului în doi ani, victoria lui Donald Trump la președinția SUA ...
Finanțarea deficitului bugetar ne crește dobânda la credite. Lichiditatea din piața bancară a scăzut și ROBOR și-a reluat creșterea
Finanțarea deficitului bugetar ne crește dobânda la credite. Lichiditatea din piața bancară a scăzut și ROBOR și-a ...
În ultimele 10 zile, ROBOR la 3 luni și cel la 6 luni a crescut cu 20 de puncte de bază, semn că bancile au împrumutat ...