Rugat de cotidianul Le Monde să dezvăluie care sunt punctele forte ale Istanbului, Hasan Arat, preşedintele Comitetului de candidatură a metropolei turce a precizat: Dacă oraşul nostru va fi ales de către CIO, Jocurile olimpice vor fi organizate pentru prima oară în acelaşi timp pe două continente: Asia şi Europa. Turcia este una dintre ţările cele mai tinere din lume, deoarece 45 la sută din populaţia sa are sub 25 de ani. Pentru mişcarea olimpică este deci, o ocazie, să deschidă Jocurile către noi culturi, noi teritorii, noi pieţe, deoarece Jocurile nu au mai fost organizate niciodată în această regiune a lumii, care poartă totuşi în ea cultura sportului”.
Hasan Arat a reamintit că Turcia a mai încercat să devină gazda Jocurilor Olimpice (în 2000, 2004, 2008 şi 2002), însă a eşuat de fiecare dată. El a adăugat că, spre deosebire de candidaturile anterioare, aceasta are şanse mult mai mari, din punctul său de vedere, deoarece Turcia „s-a dezvoltat foarte mult, fiind punctul să devină a şasea economie mondială”.
„Am tras învăţămintele din înfrângerile noastre şi am completat lipsurile din infrastructură. Nu exista, în anul 2000, metrou la Istanbul. Astăzi avem 167 km de şine, iar o linie olimpică există deja. Faptul că Turcia este o ţară musulmană este, de asemenea, un punct important, în opiniea mea. Nicio ţară musulmană nu a organizat încă Jocurile Olimpice”, a punctat oficialul turc.
Alături de Istanbul, în cursa pentru organizarea Olimpiadei de vară din 2020 se mai află alte două oraşe: Tokyo şi Madrid.