Acţiunile FP au stabilit un nou maxim istoric. Bursa a urcat pentru a cincea şedinţă consecutiv

Bursa a crescut uşor, pentru a cincea şedinţă consecutiv, într-o piaţă cu rulaje în urcare pentru mai multe acţiuni şi unde titlurile Fondului Proprietatea (FP) au depăşit maximul istoric atins în ziua listării, pe 25 ianuarie 2011, când unele operaţiuni au fost realizate la 0,675 lei.
Economica.net - mie, 07 aug. 2013, 14:32
Acţiunile FP au stabilit un nou maxim istoric. Bursa a urcat pentru a cincea şedinţă consecutiv

Piaţa a deschis ziua în scădere uşoară, însă după primele 45 de minute a început să crească uşor. La finalul şedinţei de miercuri, indicele general al BVB, BET-C, a fost cu 1,47% peste nivelul de marţi. În ultimele cinci şedinţe, indicele general BET-C a urcat cumulat cu 5,25%.

După o uşoară scădere în prima jumătate de oră de tranzacţionare, acţiunile Fondului Proprietatea au început să crească, pentru ca în jurul orei 11:12 să depăşească maximul istoric de 0,675 lei/titlu.

Cel mai mare preţ plătit miercuri pentru acţiunile Fondului Proprietatea a fost de 0,681 lei, nivel cu 1,34% peste închiderea de marţi şi, totodată, cu 0,89% peste nivelul istoric din ziua listării. După ce a fost depăşit pragul istoric, majoritatea tranzacţiilor au fost realizate la 0,677 – 0,678 lei.

La închiderea pieţei principale, titlurile FP au fost cotate la 0,68 lei, preţ în creştere cu 1,19%, iar operaţiunile cumulau 11,5 milioane lei. Investitorii au realizat 397 de transferuri, iar valoarea medie a unei tranzacţii a fost de 29.000 de lei.

Brokerii cred că evoluţia acţiunilor Fondului Proprietatea, precum şi a altor acţiuni, ar putea fi determinată de intrări de bani noi în piaţă.

„Se pare că recenta reducere a dobânzii de politică monetară de către BNR a determinat un flux de investiţii spre bursă. Având în vedere randamentele ridicate oferite de dividendele distribuite în acest an de companii importante (peste 5% la OMV Petrom, FP, SIF-uri sau Transelectrica sau chiar aproape 20% la SIF Transilvania), pentru investitori poate fi atractivă posibilitatea ca anul viitor să obţină din dividende o remunerare mai bună a disponibilităţilor băneşti decât dobânda la depozite (în prezent de 4-5%). Totodată, reducerea dobânzii de referinţă ar trebui să ducă la o ieftinire a creditului, astfel că societăţile cu credite în derulare ar urma să plătească rate mai mici la credite, şi aceasta se va reflecta în profituri mai mari, care vor face companiile mai atractive pentru investitori”, a declarat pentru MEDIAFAX directorul general al firmei de brokeraj Rombell Securities, Adrian Tod.

Indicele BET, al celor mai lichide zece acţiuni, a încheiat şedinţa în creştere cu 1,93%, iar indicele BET-NG, al titlurilor companiilor din sectorul energetic, a fost pe plus cu 1,5%.

Totodată, indicele BET-FI, al acţiunilor celor cinci SIF-uri şi al titlurilor Fondului Proprietatea, a avansat cu 3,04%. Acţiunile celor cinci SIF-uri au crescut cu 3,23% – 5,85%, iar titlurile Fondului Proprietatea au urcat cu 1,19%.

Indicele extins BET-XT a închis cu 2,31% peste nivelul de marţi, iar indicele extins BET-BK s-a plasat cu 2,46% peste închiderea de marţi.

Indicele BET-XT reflectă evoluţia primelor 25 de acţiuni româneşti în funcţie de lichiditate, inclusiv SIF-urile şi Fondul Proprietatea, iar BET-BK cuprinde cele mai lichide 25 de acţiuni, inclusiv titlurile băncii austriece Erste, SIF-urile şi Fondul Proprietatea.

Acţiunile Bursei de Valori Bucureşti (BVB) au urcat cu 5,46%, la 22,99 lei, continuând evoluţia din şedinţa precedentă, când au avansat 7,39%. Astfel, în ultimele două zile preţul acestor acţiuni a urcat cu 13,25%, deşi compania nu a făcut public niciun anunţ care să determine această evoluţie.

Evoluţia din ultimele două zile a venit pe volume de tranzacţionare în creştere, miercuri fiind transferate cele mai multe acţiuni BVB din acest an. În total au fost transferate acţiuni reprezentând 2,05% din capitalul social al BVB, pentru 3,6 milioane lei.

Intrarea de noi bani pe mai multe acţiuni ar putea fi şi explicaţia pentru care titlurile BVB sunt printre performerele ultimelor două şedinţe, potrivit brokerului.

„Să sperăm că BVB va atrage din ce în ce mai mult din banii disponibili, de acest flux putând beneficia şi statul român care a anunţat un program ambiţios de listări. În urma acestor listări şi cu know-how-ul pe care îl poate aduce directorul general al BVB, să sperăm că piaţa de capital din România se va poziţiona pe radarul marilor investitori. Poate că astfel se va renunţa şi la intenţia listărilor duale, care nu sunt benefice pieţei de capital româneşti”, a adăugat Tod.

Ludwik Sobolewski a fost desemnat director general al BVB la începutul lunii iulie, însă, nu a fost avizat încă de Autoritatea de Surpaveghere Financiară.

Rulaje de peste 100.000 de lei au înregistrat acţiuni emise de 15 din cele 79 de companii listate pe primele trei categorii şi la secţiunea titlurilor internaţionale.

Investitorii au tranzacţionat în total acţiuni de 40 milioane lei (9 milioane euro), valoare cu o treime peste rulajul de marţi, de 30 milioane lei (6,8 milioane euro). Aproape 88% din lichiditatea pieţei a fost asigurată de transferuri cu acţiunile Fondului Proprietatea (11,5 milioane lei), Erste (5,8 milioane lei), BVB (4,3 milioane lei, din care două deal-uri de 728.000 de lei), BRD (3,8 milioane lei, din care cinci deal-uri de aproape 2,1 milioane lei), SIF Banat-Crişana (3,3 milioane lei), SIF Oltenia (2,5 milioane lei), SIF Transilvania (2,4 milioane lei, din care un deal de 261.000 de lei) şi Transgaz (1,4 milioane lei, din care două deal-uri de 1,1 milioane lei).

Pe piaţa Rasdaq, investitorii au transferat acţiuni de 203.000 de lei, faţă de 180.000 de lei în şedinţa precedentă.

La închiderea pieţei principale de la Bucureşti, bursele de la Frankfurt şi Londra erau în scădere cu 0,4% şi, respectiv, cu 1%, în timp ce piaţa de la Paris era în stagnare. Majoritatea pieţelor din Europa Centrală şi de Est erau în creştere cu până la 0,7%.

Te-ar mai putea interesa și
Criză Turcia: Inflaţia a scăzut la 44,38%, cel mai redus din ultimele 18 luni
Criză Turcia: Inflaţia a scăzut la 44,38%, cel mai redus din ultimele 18 luni
Rata anuală a inflaţiei în Turcia s-a atenuat mai mult decât se estima în decembrie, ajungând la cel mai redus din ultimele 18 luni, determinându-i pe economişti să previzioneze noi reduceri......
China subvenţionează achiziţiile de telefoane mobile inteligente, în încercarea de a stimula consumul
China subvenţionează achiziţiile de telefoane mobile inteligente, în încercarea de a stimula consumul
China va extinde subvenţiile pentru consum, în vederea includerii telefoanelor mobile inteligente şi a altor produse electronice, ...
Creditele verzi acordate companiilor nefinanciare au avut o rată anuală de creştere de 93% în primele nouă luni din 2024
Creditele verzi acordate companiilor nefinanciare au avut o rată anuală de creştere de 93% în primele nouă luni din 2024
Creditele verzi acordate companiilor nefinanciare s-au menţinut pe un trend ascendent în anul 2024, cu o rată anuală ...
Proprietarul Mega Image a finalizat achiziția lanțului Profi. Tranzacția ar urma să-i aducă un plus de aproximativ 3 miliarde de euro în vânzări nete în 2025
Proprietarul Mega Image a finalizat achiziția lanțului Profi. Tranzacția ar urma să-i aducă un plus de aproximativ 3 ...
Ahold Delhaize, proprietarul lanțului de magazine Mega Image și Shop&Go, a finalizat achiziția retailerului român de ...