Economist șef BCR: Euro va fi 5 lei la final de an, inflația sare de 15% în iunie. Unde va fi economia României anul viitor?

După ce inflaţia pe luna mai a ajuns la 14,5%, Ciprian Dascălu, economist şef al BCR, vede inflaţia la un nivel uşor peste 15% în iunie şi la un nivel uşor mai ridicat decât prognoza BNR până la finalul anului 2023. Cum BNR vede, pe termen mediu, inflaţia şi dobânda cheie mergând undeva în tandem, în jurul valorii de 5%,iar cursul de schimb joacă un rol important în stabilirea inflaţiei, BCR vede leul terminând anul 2022 la o valoare de 5 lei, faţă de 5,05 lei până acum.
Gabriela Ţinteanu - Dum, 12 iun. 2022, 21:53
Economist șef BCR: Euro va fi 5 lei la final de an, inflația sare de 15% în iunie. Unde va fi economia României anul viitor?

Inflația IPC a accelerat la 14,49% în mai de la 13,76%  în aprilie, chiar peste mediana de 14,40% stabilită de sondajul Bloomberg şi sub previziunile BCR Erste Bank de 14,67%. Analiza BCR, coordonată de Ciprian Dascălu, economist şef al băncii, arată că BNR şi-a ajustat paşii de majorare a dobânzii de politică monetară în aşa fel încât diferenţialul dintre dobânda cheie a României faţă de cel al Poloniei să rămână neschimbat.

În actualul context, „Vedem rata dobânzii de politică monetară să ajungă până la 5,50% la sfârșitul anului și 6,50% pentru facilitatea de credit, care ar trebui să rămână instrumentul de politică operațional relevant pentru un management strict al lichidității. Pe termen mediu, guvernatorul BNR a spus că vede IPC și rata dobânzii cheie convergente spre 5,0%”, arată Ciprian Dascălu.

După ce BNR și-a majorat rata cheie cu 75 pb, reprezentanţii BCR se aşteaptă ca BNR să majoreze cu o valoare egală dobânda cheie la următoarea şedinţă de politică monetară, din 6 iulie. „BNR ar trebui să continue să mențină un control strâns asupra monedei, având în vedere ponderea relativ ridicată a valutei în stabilirea ratei inflaţiei, rolul său ca ancoră a așteptărilor inflaționiste și potențialul impact negativ asupra încrederii consumatorilor în faţa deprecierii leului. Guvernatorul BNR a reiterat că banca centrală nu își poate permite un leu mai slab, din cauza rolului de transmitere în indicele preţurilor de consum (IPC). Prin urmare, prognoza noastră EUR/RON la 5,05 la sfârșitul anului este supusă riscurilor de scădere; poate că nivelul 5.00 ar putea fi important din punct de vedere psihologic pentru a ne amâna apelul pentru anul următor”, subliniază Ciprian Dascălu.

Analiza macroeconomică vede IPC la 12,8% până la sfârșitul anului, după ce va fi atins vârful de puțin peste 15% în iunie și va scădea la 7,0% până la sfârşitul anului 2023. Prognoza de inflație a BNR este de 12,5% și 6,7% pentru sfârșitul lui 2022, respectiv sfârșitul lui 2023. „Noi ne așteaptăm la presiuni inflaționiste subiacente mai persistente și estimează că inflația de bază va ajunge la 11,7% în decembrie 2022, scăzând la 7,2% până la sfârșitul lui 2023 și menținându-se peste intervalul țintă al BNR pe toată perioada …urmatoarelor  opt trimestre. BNR vede IPC de bază la 10,9% și 4,8% pentru sfârșitul lui 2022, respectiv sfârșitul lui 2023”, arată BCR.

După datele privind PIB-ul din trimestrul 1 din 2022, BNR va revizui probabil în sus prognoza privind inflația de bază odată, cu ocazia prezentării raportului asupra inflaţiei programat în luna august.

Inflația alimentară a crescut la 14,25% a/a în mai, de la 13,54% a/a în aprilie, determinată de alimente proaspete. Preturi non-alimentare a accelerat în continuare la 17,18% a/a, de la 16,35% a/a, pe fondul prețurilor mai mari la combustibil și tutun. Servicii prețurile au crescut la 7,47% a/a/ în mai față de 7,11% a/a anterior. Inflația IPC vs rata cheie și perspectivele BNR

 

Te-ar mai putea interesa și
Ministrul Rafila: Am cumpărat circa 350 de incubatoare noi
Ministrul Rafila: Am cumpărat circa 350 de incubatoare noi
Ministerul Sănătăţii a cumpărat circa 350 de incubatoare noi şi mai multe ambulanţe de tip ATI pentru transportul nou-născuţilor către maternităţi de grad superior, a anunţat ministrul......
CNPP: Numărul beneficiarilor de indemnizaţie socială pentru pensionari a scăzut, în octombrie, cu 2.322 persoane
CNPP: Numărul beneficiarilor de indemnizaţie socială pentru pensionari a scăzut, în octombrie, cu 2.322 persoane
Numărul total al beneficiarilor de indemnizaţie socială pentru pensionari a fost, în octombrie 2024, de 925.865 persoane, ...
Nicolae Ciucă: Doar PNL poate sparge planul toxic dintre PSD şi AUR
Nicolae Ciucă: Doar PNL poate sparge planul toxic dintre PSD şi AUR
Preşedintele PNL, Nicolae Ciucă, candidat la Preşedinţia României, consideră că doar partidul pe care îl conduce ...
ONRC: Numărul firmelor dizolvate, în creştere cu aproape 7% în primele nouă luni din 2024
ONRC: Numărul firmelor dizolvate, în creştere cu aproape 7% în primele nouă luni din 2024
Numărul firmelor dizolvate a crescut cu 6,92%, în primele nouă luni din 2024, până la 30.094, faţă de 28.146 în perioada ...