„Ea e pe circuitul de avizare (Legea anti-speculă n.r.). Au preluat recomandările ministerelor. Au fost, de asemenea, consultări cu mediul de afaceri. Chiar săptămâna trecută au fost întâlniri cu diferite grupuri din mediul de afaceri. În linii mari suntem pe textul cu care am pornit. E o mai mare claritate. Cea mai importantă modificare este că atunci când va spune Guvernul că anumite produse sunt în risc speculativ o să şi spunem ce înţelegem printr-un preţ nerezonabil de mare. Deci o să spunem de a caz la caz. O să vedem. Dacă vorbim de un produs, vedem condiţiile din piaţă de la momentul respectiv şi o să spunem „domnule, preţul peste un anumit nivel sau adaosul peste un anumit nivel, acela reprezintă un preţ nerezonabil de mare” ca să aibă companiile certitudine că nu vor fi amendate. Să nu îi lăsăm pe ei să ghicească ce e acela un preţ nerezonabil de mare, ci le vom spune deja în actul normativ, în Hotărârea de Guvern se va spune peste ce nivel nu poate să treacă. Asta spun eu că e diferenţa cea mai mare care dă o mai mare certitudine, care ajută mediul de afaceri să se adapteze mai uşor la această legislaţie”, a spus Bogdan Chiriţoiu.
El a menţionat că amenzile merg până la 500.000 de lei, dar importantă nu e sancţiunea pecuniară ci interzicerea comportamentului, confiscarea mărfii şi confiscarea veniturilor incorecte.
Întrebat cine are responsabilitatea controlului, el a spus că în relaţiile dintre companii atributul revine Consiliului Concurenţei, iar între companii şi consumatori Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorului. Instituţiile vor colabora cu ANAF, care are date şi îşi vor putea fundamenta deciziile pe analizele oferite de Fisc.