Qualcomm câştigă lupta împotriva amenzii de un miliard de euro impusă de Comisia Europeană

Producătorul american de cipuri Qualcomm a câştiga miercuri lupta împotriva amenzii de 997 milioane de euro (1,05 miliarde de dolari) impusă de autorităţile antitrust ale UE în urmă cu patru ani, un pas înapoi major în cadrul eforturilor comisarului pentru concurenţă Margrethe Vestager de a reglementa activitatea marilor companii din domeniul tehnologiei, transmite Reuters.
AGERPRES - mie, 15 iun. 2022, 15:41
Qualcomm câştigă lupta împotriva amenzii de un miliard de euro impusă de Comisia Europeană

În decizia CE din 2018, se arată că în perioada 2011 – 2016 Qualcomm a plătit miliarde de dolari companiei americane Apple pentru a utiliza doar cipurile sale pe toate iPhone-urile şi iPad-urile, pentru a bloca firmele rivale, cum ar fi Intel Corp, scrie Agerpres.

Amenda Qualcomm este una dintre cele câteva impuse de Vestager pentru practici anticoncurenţiale unor firme ca Google (divizie a companiei americane Alphabet), bănci şi producători de camioane. Sunt investigate şi Apple, Amazon şi Facebook.

Tribunalul General al Uniunii Europene a anulat decizia Executivului comunitar şi a criticat modul în care a fost gestionat cazul.

„O serie de nereguli procedurale au afectat drepturile de apărare ale Qualcomm şi au invalidat analiza CE privind comportamentul imputat Qualcomm”, a decis Tribunalul General al Uniunii Europene.

CE poate face apel la Curtea de Justiţie a UE (CJUE).

Executivul comunitar a anunţat că va analiza cu atenţie decizia şi implicaţiile ei, şi va lua în considerare următoarele etape.

Următorul test pentru Vestager este în 14 septembrie, când Tribunalul General al Uniunii Europene va decide în privinţa contestaţiei depuse de Google împotriva amenzii record de 4,34 miliarde de euro pentru că a folosit sistemul său de operare Android pentru eliminarea rivalilor.

În 2021, Tribunalul General al Uniunii Europene a respins recursul Google pentru amenda de 2,42 miliarde euro impusă în 2017 de Comisia Europeană, deoarece gigantul american ar fi abuzat de poziţia sa dominantă favorizând propriul serviciu de comparare a preţurilor în detrimentul rivalilor europeni.

Cel mai popular motor de căutare din lume este de mult timp analizat pe plan global de autorităţile antitrust şi de grupurile de consumatori din cauza practicilor sale de afaceri, care în unele cazuri au dus la amenzi uriaşe.

Te-ar mai putea interesa și
Honda și Nissan lucrează la o fuziune între egali, pentru a lupta contra Tesla și a producătorilor chinezi
Honda și Nissan lucrează la o fuziune între egali, pentru a lupta contra Tesla și a producătorilor chinezi
Producătorii de automobile japonezi Honda și Nissan sunt în discuții pentru aprofundarea legăturilor, potrivit surselor, inclusiv o posibilă fuziune, deoarece provocările Tesla și rivalii......
Calea ferată Brașov – Sighișoara: „Cârtițele” Eleni și Varvara, oprite forțat din cauza unor condiții fizice imprevizibile
Calea ferată Brașov – Sighișoara: „Cârtițele” Eleni și Varvara, oprite forțat din cauza unor condiții ...
"Cârtițele" Eleni și Varvara, care sapă cele două fire ale Tunelului Ormeniș de 7,1 kilometri de pe traseul liniei ...
Județele în care s-au vândut cele mai multe apartamente în primele 11 luni din acest an
Județele în care s-au vândut cele mai multe apartamente în primele 11 luni din acest an
Tranzacțiile cu unități individuale au fost mai multe anul acesta decât în 2023. Creșterea este de 8% pentru primele ...
Încă o companie românească se extinde în toată regiunea. SmartWrap intră în Ungaria, Polonia, Bulgaria și Republica Moldova
Încă o companie românească se extinde în toată regiunea. SmartWrap intră în Ungaria, Polonia, Bulgaria și Republica ...
Piața ambalajelor flexibile din România s-a dublat în ultimii zece ani și a ajuns la circa 250 milioane de euro, urmând ...