Averea lui Berlusconi a crescut în acest an mai repede decât cea a lui Warren Buffet

Averea lui Silvio Berlsconi, controversat politician şi om de afaceri italian, a crescut de la începutul anului cu 26%, la 7,6 miliarde de dolari, mai rapid decât a reuşit să-şi sporească activele miliardarul american Warren Buffet, potrivit Bloomberg.
Economica.net - vin, 09 aug. 2013, 09:00
Averea lui Berlusconi a crescut în acest an mai repede decât cea a lui Warren Buffet

Berlusconi, 76 de ani, a reuşit să-şi crească averea cu 1,5 miliarde de dolari, chiar dacă a primit începând din ianuarie mai multe condamnări în procesele penale în care este judecat.

Senatorul italian se situează în acest an pe poziţia a 33-a în topul celor mai bogaţi 200 de oameni din lume calculat după creşterea procentuală a averii.

Buffet, cu o creştere a averii de 25,7%, la 60,2 miliarde de dolari, se situează cu două locuri mai jos decât Berlusconi.

Avansul averii miliardarului italian a fost susţinut de evoluţia pe bursă a două dintre companiile importante pe care le controlează. Astfel, cotaţia asigurătorului Mediolanum a urcat cu 53%, iar cea a companiei Mediaset de peste două ori.

„Sunt considerat cel mai bun antreprenor italian de după cel de-Al Doilea Război Mondial, de către toată lumea, în toate clasificările. Poţi numi pe altcineva?”, a declarat Berlusconi într-un interviu acordat în februarie postului RAI.

Leonardo Del Vecchio, fondatorul companiei Luxottica, a înregistrat de la începutul anului o creştere a averii de 30%, la 19 miliarde de dolari, notează Bloomberg. Averea lui Michele Ferrero, cel mai bogat italian, a urcat cu 11,5%, la 24,1 miliarde de dolari.

Berlusconi rămâne foarte influent în politica italiană, deşi a fost condamnat pentru fraudă. Fostul premier conduce al doilea mare partid din Parlament, care din aprilie este partener în coaliţia de guvernare condusă de premierul Enrico Letta.

Deşi a primit o sentinţă de patru ani de închisoare, Berlusconi nu va sta probabil nicio zi în spatele gratiilor, având în vedere aglomerarea din penitenciarele din Italia şi clemenţa tradiţională arătată condamnaţilor de peste 70 de ani. Ispăşirea sentinţei va implica, probabil, arest la dimiciliu sau muncă în folosul comunităţii, notează Bloomberg. Cea mai înaltă curte din Italia a respins apelul final al lui Berlusconi la 1 august, însă acesta continuă să-şi susţină nevinovăţia.

De asemenea, Berlusconi a fot găsit vinovat de interceptări ilegale, abuz de putere şi relaţii sexuale cu o prostitituată minoră în cazuri separate. Miliardarul a contestat aceste verdicte.

Averea lui Berlusconi, care include şi clubul de fotbal AC Milan, este administrată de compania de investiţii Fininvest.

Te-ar mai putea interesa și
Răspunsul la întrebarea de ce l-au votat românii pe Călin Georgescu, oferit chiar de acesta în cartea sa. Programul său îi vizează pe micii producători, „sclavul salariat cocoşat de credite, vânzătorul de la hipermarketul străin”
Răspunsul la întrebarea de ce l-au votat românii pe Călin Georgescu, oferit chiar de acesta în cartea sa. Programul ...
Candidatul independent Călin Georgescu a obţinut cele mai multe voturi la primul tur de scrutin al alegerilor prezidenţiale din ţara noastră. Răspunsul la întrebarea de ce a primit cele mai......
China răspunde ameninţării lui Trump de creştere a tarifelor vamale: „Nimeni nu va câştiga un război comercial”
China răspunde ameninţării lui Trump de creştere a tarifelor vamale: „Nimeni nu va câştiga un război comercial”
Purtătorul de cuvânt al ambasadei Chinei în SUA a dat asigurări că "nimeni nu va câştiga un război comercial sau ...
Formula 1, acord de principiu cu GM pentru intrarea pe grilă a noii echipe GM/Cadillac din 2026
Formula 1, acord de principiu cu GM pentru intrarea pe grilă a noii echipe GM/Cadillac din 2026
Formula 1 a anunţat că a ajuns la un acord de principiu cu General Motors (GM) pentru a sprijini încorporarea GM/Cadillac ...
Protecţionismul revine la nivel mondial. Care sunt pericolele politicilor ce îşi propun să apere interesele domestice – raport BERD
Protecţionismul revine la nivel mondial. Care sunt pericolele politicilor ce îşi propun să apere interesele domestice ...
O revenire globală a politicilor industriale care îşi propun să protejeze interesele domestice ameninţă cooperarea ...