Cristian Zgabercea, Demeter Andras şi Claudiu Lucaci, oficial în echipa de manageri a TVR

Cristian Zgabercea, Demeter Andras şi Claudiu Lucaci au fost desemnaţi câştigători ai concursurilor de proiecte manageriale organizate de SRTv, aceştia urmând să ocupe funcţiile de Producător General, director al Casei de Producţie din Televiziunea Română şi, respectiv, director al Ştirilor TVR.
Economica.net - vin, 09 aug. 2013, 16:21
Cristian Zgabercea, Demeter Andras şi Claudiu Lucaci, oficial în echipa de manageri a TVR

TVR a încheiat prima sesiune a concursurilor de proiecte manageriale, potrivit unui comunicat remis MEDIAFAX, vineri, de reprezentanţii Societăţii Române de Televiziune (SRTv).

Conform sursei citate, Cristian Zgabercea va fi coordonator cu atribuţii de Producător General, Iulian Terciu – coordonator cu atribuţii de Director Resurse Umane, Mihaela Botea – coordonator cu atribuţii de Director Economic, Demeter Andras Istvan – coordonator cu atribuţii de Director Casa de Producţie, Mărioara Dudu – coordonator cu atribuţii de Şef Serviciu Achiziţii, Claudiu Lukacsi (Claudiu Lucaci) – coordonator cu atribuţii de Director Ştiri, iar Ioana Cătălina Popescu – coordonator cu atribuţii de Producător Executiv Ştiri.

Concursurile au fost organizate de SRTv în conformitate cu Regulamentul privind selecţia managerilor şi evaluarea managementului executiv în cadrul Societăţii Române de Televiziune, aprobat prin Hotărârea Consiliului de Administraţie (HCA) nr. 55/2013, cu HCA nr. 76/2013, HCA nr. 78/2013, HCA nr. 79/2013 şi HCA nr. 83/2013.

În prezent, în TVR sunt în derulare concursurile din cadrul sesiunilor a doua şi a treia, se spune în acelaşi comunicat.

În fapt, odată cu finalizarea primei sesiuni a concursurilor de proiecte manageriale, persoanele desemnate câştigătoare au devenit „directori plini”, după cum au declarat surse din TVR, pentru MEDIAFAX. Totodată, în cazul persoanelor anunţate câştigătoare de către TVR, s-a finalizat perioada în care se puteau depune contestaţii.

Pe de altă parte, surse din Televiziunea Română au declarat, pe 7 august, că Irina Radu, Liana Săndulescu şi Claudiu Lucaci se numără printre directorii din Societatea Română de Televiziune care au fost selectaţi în urma unor concursuri organizate în această perioadă în Televiziunea Română.

Astfel, în urma concursului desfăşurat, TVR 1 va fi condus de Gabriel Gherghescu, TVR 2 – de Liana Săndulescu, TVR 3 – de Răzvan Bucuroiu şi TVR Internaţional – de Beatrice Comănescu.

Aceştia au susţinut, miercuri, interviurile în faţa comisiilor de concurs, ei fiind desemnaţi câştigători ai concursurilor organizate pentru ocuparea respectivelor funcţii, potrivit surselor citate.

De asemenea, tot miercuri, Irina Radu a fost desemnată câştigătoare a concursului organizat pentru funcţia de director al Direcţiei Programe din TVR.

Totodată, în urmă cu o săptămână, Claudiu Lucaci a fost desemnat câştigător al concursului organizat pentru ocuparea funcţiei de director al Direcţiei Ştiri, în timp ce Cristian Zgabercea a fost desemnat câştigător al concursului organizat pentru funcţia de producător general al TVR.

Câştigătorii concursurilor sunt anunţaţi treptat, după finalizarea perioadei de contestaţii, care se poate întinde în anumite cazuri până la sfârşitul lunii august, au mai spus sursele citate.

Gabriel Gherghescu, Liana Săndulescu, Răzvan Bucuroiu, Beatrice Comănescu, Irina Radu, Claudiu Lucaci şi Cristian Zgabercea au făcut parte, de la 1 februarie 2013, din noua echipă de manageri din Societatea Română de Televiziune, aceştia fiind numiţi la momentul respectiv în funcţii de Claudiu Săftoiu, preşedintele-director general al TVR.

Odată cu finalizarea acestor concursuri organizate în TVR, toţi aceştia devin „directori plini”.

Regulamentul privind selecţia managerilor şi evaluarea managementului executiv în cadrul SRTv a fost aprobat prin Hotărârea nr. 55/2013 a Consiliului de Administraţie al TVR.

Pe de altă parte, pe 28 iulie, Ada Meseşan, membru în Consiliul de Administraţie al TVR, a solicitat organizarea unei şedinţe extraordinare a forului, în data de 30 iulie, având în vedere „practica” folosită în procedura de selecţie a managerilor din televiziunea publică.

„Motivul este evident: batjocura faţă de angajaţii instituţiei şi dispreţul faţă de toate regulamentele şi procedurile la care s-au pretat cei care s-au erijat în organizatori şi coordonatori ai concursurilor pentru funcţiile de manageri ai TVR. Este inadmisibil că, nici la această oră, nu s-au făcut publice în TVR persoanele care şi-au depus proiectele pentru funcţiile de manageri (un exemplu scandalos îl reprezintă cel privind selecţia pentru funcţia de director al Ştirilor TVR), deşi, tot la această oră, o comisie recurge la selecţia dosarelor care intră în concurs! Precizez că niciodată în istoria TVR nu s-a mai înregistrat o astfel de practică”, se arăta într-o solicitare a Adei Meseşan către membrii CA ai TVR, remisă şi agenţiei de presă MEDIAFAX.

Ada Meseşan a spus că a refuzat public să facă parte din comisiile de selecţie şi de concurs pentru ocuparea funcţiilor de manager.

Unul dintre motivele invocate de Meseşan pentru refuzul său de a participa la şedinţele comisiilor a fost acela că, „prin procedurile prezentate în şedinţele CA de către conducerea executivă a TVR, selecţia de proiecte şi concursul indicau procedura asumată tacit de majoritatea conducerii, respectiv, «câştigarea funcţiei, cu dedicaţie»”.

Al doilea motiv invocat de Meseşan a fost că „prezenţa membrilor CA în comisiile în cauză, solicitată cu insistenţă de conducerea executivă a TVR , dincolo de acuzaţia posibilă de imixtiune politică care putea fi folosită în momentele critice, reprezenta, de fapt, o atragere a colegilor mei la frauda care, iată, se petrece în aceste zile în TVR”. Ada Meseşan a mai afirmat că nu este „întâmplător” că o parte din membrii CA care au participat la şedinţele comisiilor de examinare au luat decizia de a se retrage „în momentul în care suspiciunile lor au căpătat caracterul unor evidenţe”.

De cealaltă parte, Claudiu Săftoiu, preşedintele-director general al Societăţii Române de Televiziune, a declarat, pe 29 iulie, pentru MEDIAFAX, că selecţia managerilor în TVR este legală şi a fost aprobată de Consiliul de Administraţie al instituţiei. „Membrii CA au aprobat succesiv în patru şedinţe de CA procedurile, reglementările, regulamentul selecţiei managerilor în televiziune”, a spus Claudiu Săftoiu.

El a precizat că, având în vedere că TVR a trecut printr-o perioadă de restructurare, CA al SRTv a decis „să se dea şanse profesioniştilor din TVR” să concureze pentru posturile de directori plini ai Comitetului Director, pentru o perioadă de doi şi trei ani.

„De asemenea, s-a convenit ca această selecţie a managerilor să se facă până la sfârşitul verii, pentru că deja suntem în perioada de prelungire a mandatelor de directori interimari, a celor care de la 1 februarie au preluat funcţiile de middle management în Televiziunea Română. De aceea, trebuie spus că votul suveran al CA confirmă legalitatea selecţiei managerilor şi a concursului managerilor în televiziunea publică”, a spus Claudiu Săftoiu.

El a precizat că regulamentul acestui concurs a fost anunţat pe intranetul televiziunii publice. „S-au făcut toţi paşii procedurali obligatorii, în aşa fel încât, de o lună şi jumătate, cei care au dorit să îşi propună proiecte de management în Televiziunea Română au avut această posibilitate”, a spus Claudiu Săftoiu.

Săftoiu a subliniat că toate aceste lucruri „au fost votate pas cu pas, cu majoritate, în Consiliul de Administraţie”. „Dacă, în momentul acesta, într-o formă sau alta, se invalidează aceste hotărâri de dinainte luate în CA, se pune în pericol însăşi consecvenţa hotărârilor CA din ultima vreme. Astăzi s-au constituit deja comisiile care s-au organizat pentru secţiunea 1 şi 2 în cadrul concursurilor, mâine şi poimâine au loc deja primele evaluări, examene şi interviuri. Aşa că suntem cu procesul în plină desfăşurare. Sperăm ca până la 1 septembrie toate examenele referitoare la selecţia managerilor în televiziunea publică să fie finalizate, pentru a intra cu noua echipă statuată, legiferată şi aprobată prin concurs”, a mai spus atunci Săftoiu.

Te-ar mai putea interesa și
Guvernul suplimentează bugetul AEP cu 124 milioane de lei
Guvernul suplimentează bugetul AEP cu 124 milioane de lei
Guvernul a aprobat, miercuri, suplimentarea cu 124 milioane lei a bugetului Autorităţii Electorale Permanente (AEP) pentru restituirea competitorilor electorali a sumelor aferente cheltuielilor......
Transportul public din Belgrad va fi gratuit din 1 ianuarie 2025
Transportul public din Belgrad va fi gratuit din 1 ianuarie 2025
Transportul public în Belgrad va fi gratuit începând cu 1 ianuarie 2025, a anunţat miercuri primarul capitalei Serbiei, ...
Trump: Canada poate deveni al 51-lea stat al SUA
Trump: Canada poate deveni al 51-lea stat al SUA
Preşedintele ales al SUA, Donald Trump, a evocat din nou miercuri, pe reţelele sociale, ideea de a face din Canada al 51-lea ...
Guvernul vrea ca România să reînceapă să producă uraniu
Guvernul vrea ca România să reînceapă să producă uraniu
Guvernul a aprobat, miercuri, concesionarea către Societatea Naţională Nuclearelectrica S.A. a unor terenuri în suprafaţă ...