Euronext operează şapte burse europene (Milano, Paris, Amsterdam, Bruxelles, Dublin, Lisabona şi Oslo). După preluarea Bursei de la Milano, Euronext controlează aproape un sfert din totalul tranzacţiilor cu acţiuni din Europa, scrie Agerpres.
În 2021, Euronext a achiziţionat Borsa Italiana de la LSE şi a început să utilizeze divizia sa de clearing CC&G, redenumită acum Euronext Clearing, pentru a construi o casă de clearing pan-europeană.
Şi Uniunea Europeană are ca obiectiv construirea unei pieţe de capital mai extinsă şi autonomă.
Casa de clearing asigură finalizarea unei tranzacţii, chiar dacă una din părţile tranzacţiei dă faliment, şi reprezintă un instrument esenţial pentru menţinerea stabilităţii pieţelor, fiind o sursă de bogăţie pentru operatorii bursieri.
Euronext a anunţat că, începând de luni, Euronext Clearing a început aplicarea metodei VaR pentru a stabili marja pe care trebuie să o publice băncile şi brokerii pentru tranzacţiile cu bonduri guvernamentale italiene, portugheze, spaniole şi irlandeze.
VaR este din ce în ce mai folosit de principalele case globale de clearing.
Beneficiile pentru clienţi în urma utilizării unei marje mai precise vor fi „semnificative”, a apreciat Anthony Attia, director în cadrul Euronext.
Deja Euronext anunţase că până în 2024 nu va mai folosi casa de clearing LSEG din Paris pentru tranzacţiile cu derivate, operaţiunile urmând să fie mutate în Italia.