Parlamentul European a fost primul care a acţionat în acest sens. „Începând de acum, reprezentanţii companiilor ruse nu vor mai fi autorizaţi să intre în clădirile Parlamentului European”, a anunţat la începutul lui iunie preşedinta sa, malteza Roberta Metsola. „Nu trebuie să le lăsăm niciun spaţiu pentru a-şi difuza propaganda şi poveştile false şi toxice despre invazia asupra Ucrainei”, a adăugat ea.
Au urmat Consiliul (instanţa statelor membre) şi Comisia Europeană, care au „dat instrucţiunea de a nu mai primi persoanele ce reprezintă un interes rusesc”, au confirmat joi reprezentanţii acestor instituţii, cu puţin timp înainte de un summit european dedicat ajutorării Ucrainei şi în timpul căruia liderii europeni urmează să reînnoiască sancţiunile adoptate împotriva Rusiei după anexarea Peninsulei Crimeea, în 2014.
Acordul pentru interzicerea de lobby-işti ruşi a fost dat în timpul unei reuniuni a ambasadorilor statelor membre, pe 15 iunie. Reprezentantul Comisiei Europene a confirmat că este pe aceeaşi linie.
Punerea în aplicare a acestei decizii „este în curs”, au precizat instituţiile. Ea îi vizează pe toţi reprezentanţii de interese ruse înscrişi în registrul de transparenţă al UE pentru a avea acces la sediile instituţiilor, în scopul de a se întâlni cu comisari europeni, cu colaboratori ai acestora şi cu parlamentari europeni.
Acest registru este „o bază de date cu organizaţiile care caută să influenţeze procesul legislativ şi de punere în aplicare a politicilor instituţiilor europene”, precizează Comisia Europeană. „El duce evidenţa intereselor apărate, de către cine şi cu ce bugete”, a adăugat instituţia europeană.
Decizia se înscrie în punerea în aplicare a celui de-al şaselea pachet de sancţiuni adoptat de UE şi care interzice orice serviciu de consultanţă în afaceri şi în materie de relaţii publice.
Diplomaţii, funcţionarii şi oamenii de afaceri ruşi nu mai pot beneficia de facilităţi şi de vize pentru a intra în UE. Însă cetăţeni ai UE ce reprezintă interesele clienţilor lor ruşi la Bruxelles nu erau până acum împiedicaţi să-şi ducă activităţile în instituţiile europene.