Finanţarea acordată de Erste la finalul lunii iulie include împrumuturi la termen o facilitate de credit care poate fi reînnoită în mod automat, de tip revolving.
„În ultimii cinci ani, La Fântâna a înregistrat o creştere organică solidă şi a finalizat o achiziţie prin absorbţie, consolidându-şi poziţia de lider de piaţă şi aproape triplându-şi veniturile. În acest moment, compania este pregătită pentru noua etapă de dezvoltare, concentrată pe produse complementare şi extinderea prezenţei geografice”, a declarat într-un comunicat, Krzysztof Krawczyk, managing partner al Innova Capital, care deţine 75,5% din acţiunile La Fântâna prin fonduri de private equity.
Contractul de ipotecă asupra universalităţii bunurilor mobile prezente şi viitoare ale debitorului (contractul de ipotecă) a fost încheiat la data de 5 august 2013 în vederea garantării obligaţiilor datorate de La Fântâna (debitorul ipotecar) şi/sau de către o parte obligată (astfel cum acestea sunt definite în contractul de credit) prin contractul de ipotecă, contractul de facilităţi de credit încheiat la data de 30 iulie 2013 între, printre alţii, de debitorul ipotecar, în calitate de împrumutat şi Erste Group Bank AG, în calitate de finanţator iniţial, aranjor, parte co-contractantă de hedging, agent şi agent de garanţie (contractul de credit) prin care banca a agreat să pună la dispoziţia debitorului ipotecar facilităţi de credit la termen şi de tip revolving în sumă maximă principală de 34 milioane euro, potrivit datelor din Arhiva Electronică de Garanţii Reale Mobiliare.
Valoarea estimată a tuturor obligaţiilor garantate este de 51 milioane euro.
La Fântâna este prezentă pe piaţa din România de peste zece ani şi este furnizor de apă îmbuteliată în sistem watercooler pentru companii şi mediul rezidenţial. Compania are circa 500 de angajaţi în România şi deţine două fabrici, la Bucureşti şi Sibiu.
Grupul aprovizionează o reţea de peste 100.000 de aparate watercooler (sisteme de răcire – încălzire) instalate în România şi Serbia, având o cotă de piaţă de 70% în România şi de peste 60% în Serbia, potrivit datelor proprii.
„Consumul scăzut de apă îmbuteliată şi ratele reduse de penetrare a sistemelor de tip răcire, investiţiile insuficiente în sectorul furnizorilor de servicii de apă în contextul calităţii slabe a apei potabile, creşterea PIB-ului şi numărul mare de consumatori sunt principalele motoare de creştere pentru dezvoltarea solidă şi continuă pe segmentele de aparate watercooler/puncte de utilizare din Serbia şi România”, se arată în comunicat.
În mai 2007, fondul de investiţii Innova Capital, cu sediul central la Varşovia, a cumpărat 92% din acţiunile grupului La Fântâna de la fondul Oresa Ventures şi de la Cristian Amza într-o tranzacţie de 35 de milioane de euro. În prezent, Innova Capital deţine 75,5% din acţiunile La Fântâna.
Anul trecut, La Fântâna a raportat pentru anul trecut o creştere cu 21% a cifrei de afaceri, comparativ cu 2011, la 101,2 milioane lei (22,7 milioane euro) şi un profit net cu 17,7% mai mare, de 11,4 milioane lei (2,56 milioane euro).