Petrom: Consumul de carburanţi, gaze şi electricitate va continua să scadă în acest an

Consumul de carburanţi, electricitate şi gaze naturale va continua să scadă în acest an, după declinul din primele şase luni, a declarat marţi Mariana Gheorghe, director general al Petrom, într-o conferinţă de presă.
Economica.net - mar, 13 aug. 2013, 13:08
Petrom: Consumul de carburanţi, gaze şi electricitate va continua să scadă în acest an

Pe piaţa gazelor, consumul estimat a fost mai mic cu 8% în primele şase luni ale acestui an, faţă de perioada similară a anului trecut, potrivit Petrom. Vânzările grupului au fost în scădere cu 2%.

‘Impactul creşterii preţului la gaze în urma liberalizării a fost contrabalansat în totalitate de noile taxe (aplicate din luna februarie a acestui an, ca urmare a liberalizării pieţei – n.r.)’, a spus, la rândul său, Cristian Secoşan, membru al directoratului Petrom, responsabil cu activitatea de gaze şi energie.

Petrom a plătit în acest an 70 de milioane de lei în contul taxării suplimentare intrate în vigoare în februarie 2013, respectiv taxa de 60% din veniturile suplimentare rezultate la liberalizarea preţului gazelor din producţia internă şi taxa de 0,5% pe extracţia de ţiţei.

În ceea ce priveşte piaţa de electricitate, datele arată că românii au consumat mai puţin cu aproximativ 7%, iar producţia Petrom a scăzut cu 6%.

Vânzările de carburanţi au fost şi ele mai mici cu 8% la nivelul ţării, cea mai mare scădere, de 16%, fiind pe segmentul consumatorilor comerciali, adică firme. ‘O scădere masivă a consumului de carburanţi a venit în primul rând din zona construcţiilor şi apoi în domeniul transporturilor’, a explicat Secoşan.

În schimb, consumul de carburanţi al persoanelor fizice a stagnat. ‘De obicei, consumul privat creşte odată cu creşterea economică. Estimările arată că economia a crescut cu 2% în această perioadă, deci consumul privat încă nu şi-a revenit, prin urmare creşterea economică nu va fi pusă pe seama consumului, ci a exporturilor’, a precizat, la rândul său, Mariana Gheorghe.

Grupul Petrom a înregistrat, în primul semestru al acestui an, un profit net 2,393 miliarde lei, cu 18% mai mare faţă de cel din perioada similară a anului trecut, conform datelor publicate marţi de companie.

Vânzările grupului au totalizat 11,576 miliarde lei în primul semestru al anului, fiind cu 5% mai mici faţă de cele din primele şase luni din 2012 (12,2 miliarde lei).

Întrebată care au fost cauzele creşterii profitului, în condiţiile în care vânzările au scăzut, Mariana Gheorghe a explicat că, anul trecut, rafinăria Petrobrazi a fost închisă 6 săptămâni în primul semestru, ceea ce a dus la scăderi operaţionale.

‘Prin urmare, este vorba de baza de referinţă pentru rezultatele din acest an. În 2013, îmbunătăţirea este de 600 de milioane de lei, din care doar 300 de milioane se văd în plus, din cauza declinului din explorare şi producţie’, a mai spus directorul general al Petrom.

Potrivit acesteia, rata medie anuală a declinului natural în producţia de petrol şi gaze este de 10%, însă Petrom a reuşit în acest an cea mai mare creştere a producţiei zilnice în România, de 1%, de la privatizare. Aceasta în timp ce producţia companiei în Kazahstan a scăzut cu 6,8% din cauza unor probleme tehnice temporare.

Costurile de producţie, exprimate în dolari, au fost şi ele mai mici cu 6%, în pofida unei uşoare deprecieri a dolarului cu 1% faţă de leu. Astfel, costurile pentru producţia unui baril de petrol au scăzut la 14 dolari.

Şi investiţiile au scăzut şi au ajuns la 2,08 miliarde de euro, fiind mai mici cu 11%. Mai puţine investiţii s-au realizat în diviziile de rafinare şi marketing şi gaze şi energie.

Te-ar mai putea interesa și
Mediul de afaceri face apel la menținerea României pe traiectoria pro-europeană și trans-atlantică
Mediul de afaceri face apel la menținerea României pe traiectoria pro-europeană și trans-atlantică
Mai multe organizații patronale au transmis astăzi un apel, cu titlul "România, sens unic spre viitor, via UE, NATO și OCDE", în care cer mediului politic menținerea țării noastre pe......
Volodimir Zelenski a aprobat bugetul Ucrainei pentru anul 2025, din care cheltuielile pentru apărare reprezintă 60%
Volodimir Zelenski a aprobat bugetul Ucrainei pentru anul 2025, din care cheltuielile pentru apărare reprezintă 60%
Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a semnat joi legea bugetului naţional pentru 2025, din care puţin peste 50 de ...
Bulgaria se alătură Acordului multilateral referitor la schimbul automat de informaţii cu privire la cadrul de raportare al criptoactivelor
Bulgaria se alătură Acordului multilateral referitor la schimbul automat de informaţii cu privire la cadrul de raportare ...
Cu prilejul celei de a 17-a reuniuni plenare a forumului global al OCDE cu privire la transparenţă şi schimb de informaţii ...
“O familie medie din România are 3-4 abonamente la servicii de streaming, dar nu vrem să simțim prețul energiei electrice” – Corneliu Bodea
“O familie medie din România are 3-4 abonamente la servicii de streaming, dar nu vrem să simțim prețul energiei electrice” ...
Corneliu Bodea, fondatorul grupului Adrem și președintele Centrului Român al Energiei (CRE), spune că ar trebui ca clienții ...