Câciu: Guvernul va putea să facă o rectificare pozitivă. România nu se va mai împrumuta cu 9,3%, ci cu 8,6%

Ministrul Finanţelor, Adrian Câciu, a anunţat miercuri, după şedinţa Executivului, că vom avea o rectificare pozitivă, el arătând că este un Breaking News. El a mai spus că România nu se mai împrumută cu 9,3%, ci cu 8,6% şi a precizat el, arătând că am avut o creştere de dobândă dar lucrurile au revenit la normal.
News.ro - mie, 29 iun. 2022, 16:40
Câciu: Guvernul va putea să facă o rectificare pozitivă. România nu se va mai împrumuta cu 9,3%, ci cu 8,6%

Purtătul de cuvânt a afirmat că Pachetul ”Sprijin pentru România a dobândit un nou element, şi anume amânarea plăţii ratelor la bănci.

Ministrul Finanţelor a precizat că sunt chiar două elemente şi s-a referit la noul program IMM Invest Plu. El a arătat că schema de ajutor pentru COVID-19 expiră în 30 iunie. ”Am mers cu o nouă schemă, pe noul cadru temporar de sprijin pentru Ucraina, toate programele lansate trec pe acest nou cadru iar la rectificare plafoanele vor fi suplimentate”, a completat Câciu, relatează News.Ro.

Despre amânarea ratelor la bănci, Adrian Câciu a spus că actul nomativ privind un moratoriu referitor la posibilitatea de amânare a ratelor este ”un instrument pentru cei care se află în dificultate, atât persoane fizice cât şi perasoane judiice, care înregistrează creşteri ale cheltuiellor cu 25%”.

Câciu a spus că moratoriul a fost avizat şi de BNR şi de Asociaţia Română a Băncilor. ”Este un instrument şi nu singura soluţie, aş vrea să precizez acest lucru. Este un instrument la îndemâna celor care chiar au o dificultate, pentru că orice amânare de rate va duce şi la obligativitatea ca aceste rate să fie plătite ulterior, cu o serie de costuri, respectiv dobânda aferentă”, a explicat ministrul Finanţelor.

Ministrul a spus că clienţii au la dispoziţie şi alte instrumente, puse la dispoziţie de bănci, şi discutate de Guvern cu băncile sau puse la dispoziţie de bănci, în mod volunta, respectic trecerea la o dobândă fixă, trecerea de la un indicator la altul, sau refinanţări, restructurări de credite.

”Practic, prin această măsură, Guvernul încearcă să vină cu încă un instrument în sprijinul cetăţenilor şi a companiilor aflate în dificultate, din perspectiva modului în care vor evolua dobâzile în perioada următoare. Pentru 2023 ne aşteptăm la o începere de scădere a acestora”, a afirmat el.

Despre pericolele acestei amânări, Adrian Câciu a spus că este acelaşi mecanism ca cel aprobat pe vremea când era Florin Cîţu premier. El a arătat că orice amânare înseamnă că la final plăteşti mai mult indiferent de nivelul dobânzii, iar dobânzile sunt în creştere, şi a precizat că nu este singura soluţie, fiind doar pentru cei care nu mai au posibilitatea de a-şi plăti ratele la bancă.

Te-ar mai putea interesa și
BYD pregătește lansarea unor baterii de tip „blade” mai performante
BYD pregătește lansarea unor baterii de tip „blade” mai performante
Gigantul chinez al vehiculelor electrice BYD a anunțat că va lansa o nouă generație de baterii „blade” în 2025....
Alegeri prezidențiale 2024. AEP a finalizat centralizarea voturilor. Călin Georgescu e pe primul loc. Lasconi l-a depășit pe Ciolacu cu 2.742 de voturi
Alegeri prezidențiale 2024. AEP a finalizat centralizarea voturilor. Călin Georgescu e pe primul loc. Lasconi l-a depășit ...
Site-ul Autorităţii Electorale Permanente, prezenta.roaep.ro, indică luni centralizarea 100% a proceselor verbale la primul ...
Valeriu Iftime (PNL Botoșani): Iohannis are o vină enormă în eșecul lui Nicolae Ciucă. El a stricat PNL
Valeriu Iftime (PNL Botoșani): Iohannis are o vină enormă în eșecul lui Nicolae Ciucă. El a stricat PNL
Liderul PNL Botoşani, Valeriu Iftime, consideră că preşedintele României, Klaus Iohannis, are o vină "enormă" în ...
ThyssenKrupp Steel plănuiește să renunțe la 40% din forța sa de muncă
ThyssenKrupp Steel plănuiește să renunțe la 40% din forța sa de muncă
ThyssenKrupp Steel intenţionează să renunţe la 5.000 de angajaţi până în 2030 şi la încă 6.000 prin vânzarea ...