Potrivit datelor ANRE, furnizor de ultimă instanță în luna iulie este desemnat Electrica Furnizare, companie care are cea mai mare cotă de piață. Cum noul mecanism desemnează FUI prin rotație, în fiecare lună, luna viitoare FUI va fi Enel Energie, în septembrie Enel Energie Muntenia, în octombrie E.On, iar în noiembrie CEZ. Iată centralizarea ANRE:
“Conform prevederilor art. 18 alin. (6) din Regulament Societatea Electrica Furnizare S.A. va prelua automat toți clienții pentru care data de preluare, așa cum este definită la art. 21 din Regulament, intervine în luna iulie 2022, cu excepția clienților care se adresează unui alt FUI”, arată ANRE.
Furnizorul de ultimă instanță este cel care va prelua clienții care, la un moment dat, rămân fără furnizor, iar situația cea mai întîâlnită a fost (mai ales la furnizorii de gaze) cea în care furnizorii renunță ei înșiși la clienți sau intră în insolvență.
Nu am găsit pe site-ul Electrica Furnizare prețul de FUI, dar este puțin relevant pentru majoritatea consumatorilor, pentru că ei vor plăti, la fel ca majoritatea clienților, prețul plafonat de 0,68 lei/kWh pentru clienții casnici care au avut un consum mediu lunar de sub 100 kWh, și de 0,80 lei/kWh pentru cei cu un consum cuprins între 100 și și 300 kWh.
Vor plăti prețul neplafonat casnicii cu un consum de peste 300 kWh (media anului trecut), dar și aici prețul este reglementat-ca mecanism, la fel ca și la furnizarea în regim concurențial.
ANRE a stabilit acest nou mecanism de alocare a FUI după ce prețurile de ultimă instanță cu care au venit furnizorii au ajuns la niveluri fantastice, pentru că niciun furnizor mare nu vrea de fapt să fie FUI. Puteți citi despre ce s-a întâmplat cu prețurile în iunie mai jos: