Parlamentul European nu s-a opus Actului Delegat de Taxonomie al Comisiei de a include energia nuleară și gazul, în anumite condiții, în lista activităților economice durabile din punct de vedere ecologic, acoperite de așa-numita Taxonomie a UE. Întrucât Comisia consideră că investițiile private în gaz și activități nucleare au un rol în tranziția ecologică, ea a propus clasificarea anumitor activități de gaze fosile și energie nucleară ca activități de tranziție care contribuie la atenuarea schimbărilor climatice. Includerea anumitor activități de gaze și nucleare este limitată în timp și depinde de condiții specifice și cerințe de transparență.
Proiectul legislativ a fost criticat de grupurile ecologiste şi de unii europarlamentari pentru dezinformarea ecologică (în engleză „greenwashing”, literal „vopsire în verde” – n. red.) privind investiţiile în energia nucleară şi pe bază de combustibili fosili şi pentru posibilitatea accentuării dependenţei de importurile de energie din Rusia.
Susţinătorii iniţiativei au respins aceste critici, arătând că refuzul de a califica energia gazieră şi nucleară drept durabilă ar fi dus la costuri şi mai ridicate ale energiei şi ar fi îngreunat renunţarea la cărbune.
Noile reguli, care sunt incluse în ghidul UE pentru finanţarea durabilă, se vor aplica automat din 2023 dacă statele membre ale Uniunii nu le resping în următoarele săptămâni.
Ministrul Energiei a reacționat după votul europarlamentarilor. Iată ce a scris Virgil Popescu pe facebook:
“Salut votul de astăzi din Parlamentul European prin care energia nucleară și gazul – drept combustibil de tranziție – sunt incluse în taxonomia UE. Este o decizie bună, care nu contravine dezideratului Uniunii Europene pentru 2050: emisii zero de gaze cu efect de seră. Dinamica imprevizibilă a crizei energetice pe care o traversăm ne obligă să fim responsabili, să ne folosim de toate resursele pe care le avem la dispoziție pentru a asigura independența și securitatea energetică. Le mulțumesc colegilor europarlamentari pentru că au înțeles importanța votului de astăzi, de care va beneficia țara noastră!
La fel, un mesaj a venit și de la Palatul Cotroceni. „Salut rezultatele pozitive de azi din Parlamentul European privind taxonomia. Mă bucur că eforturile constante ale României de a considera gazul şi nuclearul ca parte a decarbonizării progresive s-au reflectat în decizia finală a PE”, a scris Klaus Iohannis, miercuri pe Twitter.