“Proiect de decizie și raport de aprobare privind acordarea Autorizaţiei de înfiinţare solicitate de ROMPETROL ENERGY SA pentru realizarea noii capacităţi energetice Centrala Termoelectrică în Cogenerare Midia Năvodari”. Propunerea apare pe ordinea de zi a Comitetului de Reglementare al ANRE din data de 13 iulie și, odată ce va fi aprobată, va reprezenta un nou pas în construirea și operarea viitoarei centrale electrice în cogenerare pe care grupul Rompetrol o construiește acum pe platforma Petromidia.
Centrala este un proiect investițional al Fondul de Investiţii în Energie Kazah-Român (FIEKR), realizat prin vehiculul investiţional (SPV) – Rompetrol Energy SA.
“Până în prezent au fost realizate o serie de lucrări precum: demolarea în luna iunie a coșului de fum de aproximativ 150 metri din cadrului Uzinei Termoelectrica Midia, precum și a halei vechi a turbinelor, scoase din operare de peste 10 ani, pregătirea terenului înainte de construcție, construcția fundațiilor pentru noile turbine care momentan sunt în curs de execuție la producător”, arăta FIEKR într-un comunicat la la finalul lunii mai, în care anunța accesarea unui credit sindicalizat în valoare totală de 83 milioane euro pentru finanțarea construcției.
Fondul de Investiții, prin Rompetrol Energy, a selectat compania Calik Enerji drept contractorul general al proiectului (Engineering, Procurement and Construction), care a început execuția contractului în luna iunie anul trecut cu activitatea de proiectare și realizarea etapelor inițiale ale lucrărilor.
Noua unitate de producere combinată de energie electrică și termică va funcționa cu gaze naturale drept combustibil principal și va utiliza parțial (în limita unui maxim 25%) din gazul rezultat din procesele tehnologice ale rafinăriei. Centrala va avea un grad deosebit de înalt de eficiență care poate ajunge la 92%.
Prin configurația tehnică (două turbine Siemens SGT-750 și două cazane recuperatoare de căldură), noua centrală va genera aproximativ 80 MW energie electrică, din care cea mai mare parte pentru acoperirea integrală a necesarului de energie electrică a platformei Petromidia, precum si abur tehnologic pentru platfroma Petromidia de până la 180 tone/oră si necesarul de apă caldă pentru sistemul de încălzire al orașului Năvodari – până la 20 MWt/oră.
Centrala va fi finalizată anul viitor.