Astfel, aproximativ 1.300 de ansambluri de combustibil ambalate urmează să fie scoase din clădirea ce s-ar putea prăbuşi la un nou cutremur puternic, după ce a fost grav afectată de seismul de 9 grade şi tsunamiul devastator din 11 martie 2011, informează publicaţia online rusă Meteovesti.
Neliniştea japonezilor şi a tuturor vecinilor lor în faţa procedurii iminente este destul de uşor de înţeles, scrie publicaţia menţionată, în condiţiile în care radiaţiile întregii cantităţi de combustibil ce urmează să fie evacuat de la Fukushima echivalează cu de ‘14.000 de ori’ radiaţiile de la Hiroshima.
Un veteran al industriei nucleare americane, expertul Arnie Gundersen, apreciază că operatorul centralei Fukushima ‘se va confrunta cu o serie de dificultăţi în timpul evacuării barelor de combustibil nuclear’, însă publicaţia citată nu le menţionează.
Toshio Kimura, care a lucrat la această centrală mai mult de 12 de ani, a declarat că, în mod normal, barele de combustibil sunt controlate de calculator. Acum, însă, angajaţii de la Tepco, operatorul centralei, vor trebui să acţioneze exclusiv manual, ceea ce ar putea duce la consecinţe neaşteptate.
Descriind posibilele riscuri, într-o întâlnire cu presa, el a apreciat că dacă ceva nu va merge bine, consecinţele operaţiunii de evacuare vor fi considerabil mai severe decât cele în urma accidentului de la Fukushima în 2011 şi a catastrofei de la Cernobâl în 1986.