„Declaraţia de la Ierusalim”, prezentată media înaintea ceremoniei oficiale de semnare, reafirmă sprijinul SUA pentru „avantajul militar” al Israelului în regiune şi capacitatea statului evreu „de a se apăra singur”.
„Statele Unite subliniază că promisiunea de a nu permite niciodată Iranului să obţină o armă nucleară face parte integrantă din acest angajament şi că sunt pregătite să folosească toate elementele puterii lor naţionale de a asigura acest lucru”, se adaugă în declaraţie.
Joe Biden a afirmat într-un interviu acordat unui post TV israelian – înregistrat înainte de plecarea sa în Israel, dar difuzat miercuri, după sosirea sa în statul evreu – că este deschis faţă de folosirea forţei împotriva Iranului ca „ultimă opţiune”, într-o aparentă încercare de a se plia apelurilor israeliene către marile puteri mondiale de a prezenta o „ameninţare militară directă”, aminteşte Reuters.
SUA şi Israelul au mai făcut separat, de-a lungul anilor, declaraţii voalate privind un posibil „război preventiv” cu Iranul, deşi capacitatea sau disponibilitatea lor de a pune aceste declaraţii în practică sunt discutabile. Teheranul nu a comentat deocamdată noua declaraţie, mai notează agenţia de presă britanică.