40% dintre gospodăriile românești cumpără bunuri de larg consum online. Prin aplicațiile de livrare se vinde mai mult decât prin site-urile e-commerce

Comerțul online de bunuri de larg consum a ajuns la o penetrare de 40% în rândul gospodăriilor din România la nivelul anului 2021 și are potențial de a atrage alte 1,8 milioane de gospodării pe termen mediu și lung, arată un studiu GfK România, companie de cercetare de piață. Conform estimărilor GfK, aplicațiile de livrare au ajuns în 2021 la o pondere valorică de 2.2% în totalul pieței locale de bunuri de larg consum, în timp ce site-urile e-commerce de profil au rămas sub pragul de 1%.
Alina Stanciu - vin, 15 iul. 2022, 12:09
40% dintre gospodăriile românești cumpără bunuri de larg consum online. Prin aplicațiile de livrare se vinde mai mult decât prin site-urile e-commerce

Retailerii online și-ar putea extinde baza de clienți cu 1,8 milioane de gospodării pe termen mediu și lung, arată studiu GfK E-Grocery Study, potrivit căruia acest lucru se poate realiza prin recrutarea de non-cumpărători care manifestă un comportament și au atitudini similare cu cei care folosesc deja acest tip de magazine.

„Ne referim în special la consumatorii tineri necăsătoriți, la persoanele mature fără copii și la familiile cu copii – gospodăriile cu 3 sau 4 membri. Segmentele de vârstă cu cel mai mare potențial de recrutare de cumpărători noi în e-commerce sunt 18-29 ani și 30-39 ani, iar la nivel de regiuni cel mai mare potențial rămâne in continuare în București. Principala motivație pentru cumpărăturile online este legată de eficientizarea timpului – pot cumpăra tot ce am nevoie, în același timp, și acest lucru este rapid și facil”, afirmă Cristina Vasile, Client Service Director în cadrul GfK România.

Daca s-ar atinge potențialul cuantificat de GfK, atunci piața FMCG e-commerce din România ar ajunge la o penetrare de 63%. Anul trecut, 4 din 10 gospodării au cumpărat bunuri de larg consum din online cel puțin o dată.

Profilul cumpărătorului online

În prezent, profilul cumpărătorului diferă destul de mult între site-urile de e-commerce și aplicațiile de delivery. Dacă în primul caz, segmentele cele mai reprezentative sunt familiile cu copii mici, cu vârsta sub 6 ani, persoanele mature fără copii și tinerii fără copii – acestea cumulând circa 60% din vânzări – în cazul aplicațiilor de livrare profilul cumpărătorului se confundă cu cel al cumpărătorului român, în general. De asemenea, familiile cu venituri mari sunt cumpărători-cheie pentru magazinele online, ponderea acestora fiind în creștere în 2021 față de anul anterior. Pentru aplicațiile de livrare, importanța segmentului de familii cu venituri mari este considerabil mai redusă.

De asemenea, frecvența medie de cumparare este de circa două ori mai mare în delivery apps față de site-urile de e-commerce, iar suma medie cheltuită la un act de cumpărare este cu 40% mai mică în delivery apps față de magazinele online. De asemenea, ponderea promoțiilor în vânzările FMCG realizate prin delivery apps este de două ori mai redusă față de cea înregistrată în site-urile de e-commerce.

În comparație cu magazinele online, alimentele proaspete sunt mult mai valoroase pentru aplicațiile de livrare, în timp ce produsele nealimentare dețin o pondere mai mare în cosul de cumpărături din magazinele online decât în cel din aplicații.

Conform estimărilor GfK, aplicațiile de livrare au ajuns în 2021 la o pondere valorică de 2.2% în totalul pieței locale de bunuri de larg consum, în timp ce site-urile e-commerce de profil au rămas sub pragul de 1%.

GfK E-Grocery Study a fost realizat pe baza datelor GfK Consumer Panel – un studiu de tip continuu ce monitorizează comportamentul de cumpărare al familiilor din România pe baza unui eșantion reprezentativ la nivel național, format din 6000 de gospodării (începând cu ianuarie 2022, până la această dată panelul a inclus 3000 de gospodării).

Te-ar mai putea interesa și
BYD pregătește lansarea unor baterii de tip „blade” mai performante
BYD pregătește lansarea unor baterii de tip „blade” mai performante
Gigantul chinez al vehiculelor electrice BYD a anunțat că va lansa o nouă generație de baterii „blade” în 2025....
Alegeri prezidențiale 2024. AEP a finalizat centralizarea voturilor. Călin Georgescu e pe primul loc. Lasconi l-a depășit pe Ciolacu cu 2.742 de voturi
Alegeri prezidențiale 2024. AEP a finalizat centralizarea voturilor. Călin Georgescu e pe primul loc. Lasconi l-a depășit ...
Site-ul Autorităţii Electorale Permanente, prezenta.roaep.ro, indică luni centralizarea 100% a proceselor verbale la primul ...
Valeriu Iftime (PNL Botoșani): Iohannis are o vină enormă în eșecul lui Nicolae Ciucă. El a stricat PNL
Valeriu Iftime (PNL Botoșani): Iohannis are o vină enormă în eșecul lui Nicolae Ciucă. El a stricat PNL
Liderul PNL Botoşani, Valeriu Iftime, consideră că preşedintele României, Klaus Iohannis, are o vină "enormă" în ...
ThyssenKrupp Steel plănuiește să renunțe la 40% din forța sa de muncă
ThyssenKrupp Steel plănuiește să renunțe la 40% din forța sa de muncă
ThyssenKrupp Steel intenţionează să renunţe la 5.000 de angajaţi până în 2030 şi la încă 6.000 prin vânzarea ...