Vasile Dîncu a fost întrebat, sâmbătă, la Antena 3, dacă navele ruseşti mai patrulează în apropierea platformelor din Marea Neagră din zona economică exclusivă a României.
“Există momente în care se apropie foarte mult de zona exclusivă, sunt metode prin care Rusia încearcă, alături de războiul hibrid pe care îl are în acest moment faţă de ţările din flancul estic, faţă de Europa, încearcă să creeze o stare de nelinişte, încearcă să-şi arate forţa în Marea Neagră. Nu sunt incidente care ar putea să ducă la declanşarea unui conflict”, a explicat ministrul Apărării.
Întrebat dacă Armata Română ar face faţă în cazul unei invazii, Vasile Dîncu a răspuns: “Armata Română face parte din NATO aşa cum vedeţi pe teritoriul României şi flancul estic a fost echilibrat foarte mult şi în partea de sud, aşa cum era partea de nord, Marea Neagră este egala Mării Baltice în acest moment. Avem în acest moment o responsabilitate comună şi Armata Română ca parte a NATO alături de aliaţi ar putea să facă faţă la orice agresiune”.
De la debutul războiului din Ucraina au fost mai multe situații în care în zona românească a Mării Negre au fost detectate fie mine, iar vase rusești au fost observate în apropiere. O declarație ilustrativă a venit luna trecută de la Mark Beacom, directorul Black Sea Oil and Gas, cu ocazia începerii exploatării gazelor naturale în proiectul Midia, de fapt primele gaze “noi” din Marea Neagră. „În zona economică a României nu este război, dar există un impact. Am avut mine detectate în apropierea platformei, nave de război în jur, avioane care ne survolează platforma şi vedem ce se întâmplă. Insula Şerpilor nu este departe, de asemenea am văzut platformele din Crimeea cum sunt bombardate şi totul este atât de aproape”, a spus el.