Europa trebuie să apere democraţia taiwaneză, declară o vicepreşedintă a Parlamentului European

Europa trebuie să sprijine democraţia taiwaneză, a declarat marţi eurodeputata Nicola Beer, vicepreşedintă a Parlamentului European, aflată în vizită în Taiwan, ea făcând referire la invadarea Ucrainei de către Rusia şi la reluarea controlului asupra Hong Kong-ului de către China, informează AFP.
AGERPRES - mar, 19 iul. 2022, 08:55
Europa trebuie să apere democraţia taiwaneză, declară o vicepreşedintă a Parlamentului European

Nicola Beer, unul dintre cei 14 vicepreşedinţi ai Parlamentului European, a sosit în ceea ce diplomaţia taiwaneză a descris drept ”prima vizită oficială” a unui deputat european de rangul său.

În cursul vizitei de trei zile la Taipei, ea urmează să se întâlnească cu preşedinta taiwaneză Tsai Ing-wen şi cu alte înalte oficialităţi locale.

”A sosit momentul pentru a apăra ferm interesele Taiwanului”, a declarat eurodeputata germană la sosirea la Taipei. Ea a apreciat că insula Taiwan face parte din aceeaşi ”familie a democraţiilor”.

”Nu vom închide ochii la ameninţările Chinei la adresa Taiwanului. Europa a fost în întârziere în cazul Hong Kong-ului, nu vom fi întârziere în cazul Taiwanului”, a subliniat Beer, care s-a referit la dezmembrarea de către Beijing a mişcării prodemocraţie din Hong Kong.

”Nu este loc pentru agresiune chineză în Taiwan. Asistăm la un război în Europa şi nu vrem să asistăm la un război în Asia”, a continuat ea.

Vizita eurodeputatei germane la Taipei riscă să provoace iritarea Chinei, care se opune oricărui contact oficial între Taiwan şi politicieni străini.

Însă Nicola Beer a declarat că a venit în Taiwan în ”calitate oficială”, vizita fiind justificată de ”necesităţi politice”.

Anul trecut, China a condamnat vizita în Taiwan a unei delegaţii a Parlamentului European conduse de eurodeputatul francez Raphael Glucksmann, un critic virulent al Chinei sancţionat de Beijing.

Te-ar mai putea interesa și
FAO: Preţurile mondiale la alimente au scăzut cu 2,1% în 2024
FAO: Preţurile mondiale la alimente au scăzut cu 2,1% în 2024
Indicele global al preţurilor la produsele alimentare a înregistrat un declin de 2,1% în 2024, comparativ cu 2023, scăderea cotaţiilor la cereale şi zahăr fiind compensată de creşterea......
Românii din București în afara riscului de sărăcie european, în vreme ce cei din Nord-Estul și Sud-Estul țării, sunt aproape de vârful topului
Românii din București în afara riscului de sărăcie european, în vreme ce cei din Nord-Estul și Sud-Estul țării, ...
În 2023, 16,2% din populația UE – sau aproximativ 71,7 milioane de persoane – era expusă riscului de sărăcie. Rata ...
Germania: Numărul şomerilor a crescut mai mult decât se estima, în decembrie
Germania: Numărul şomerilor a crescut mai mult decât se estima, în decembrie
Numărul şomerilor în Germania a crescut în decembrie mai mult decât se estima, semn că încetinirea celei mai mari ...
Criză Turcia: Inflaţia a scăzut la 44,38%, cel mai redus din ultimele 18 luni
Criză Turcia: Inflaţia a scăzut la 44,38%, cel mai redus din ultimele 18 luni
Rata anuală a inflaţiei în Turcia s-a atenuat mai mult decât se estima în decembrie, ajungând la cel mai redus din ...