Nagorno-Karabah: Armenia se angajează să-şi retragă trupele până în septembrie

Armenia îşi va retrage până în septembrie toţi militarii încă desfăşuraţi în regiunea Nagorno-Karabah, un teritoriu disputat cu Azerbaidjan, a declarat marţi un înalt responsabil la Erevan, citat de France Presse.
AGERPRES - mar, 19 iul. 2022, 15:29
Nagorno-Karabah: Armenia se angajează să-şi retragă trupele până în septembrie

Aceste două ţări caucaziene s-au confruntat într-un război de şase săptămâni în 2020 pentru controlul Nagorno-Karabah, o regiune muntoasă azeră cu populaţie majoritar armeană care, susţinută de Erevan, a făcut secesiune faţă de Azerbaidjan în anii 1990.

O încetare a focului negociată de Rusia a pus capăt luptelor, care au făcut peste 6.500 de morţi. Erevanul a cedat în schimb multe teritorii către Baku, iar Moscova a desfăşurat o forţă de menţinere a păcii.

„Unităţile forţelor armate armene se întorc în Armenia de la semnarea încetării focului. Procesul este finalizat în curând şi se va încheia în septembrie”, a anunţat marţi secretarul Consiliului de Securitate al Armeniei, Armen Grigorian.

Dar forţele separatiste armene care se află încă în zonă „vor rămâne acolo”, a precizat el, citat de agenţia de presă de stat Armenpress.

Grigorian a mai declarat că armata rusă desfăşurată în Nagorno-Karabah „garantează” securitatea armenilor care trăiesc în această regiune.

Vineri, preşedintele azer Ilham Aliev a reproşat Armeniei că durează prea mult să-şi retragă forţele din Nagorno-Karabah.

Baku şi Erevan au început un timid proces de normalizare. Miniştrii lor de externe s-au întâlnit în weekend în Georgia pentru primele discuţii directe de la sfârşitul războiului din 2020.

De asemenea, preşedintele azer Aliev şi prim-ministrul armean Nikol Paşinian s-au întâlnit de două ori la Bruxelles în ultimele luni, ca parte a unei medieri a Uniunii Europene. Ei ar urma să se reîntâlnească în iulie sau august, potrivit Bruxellesului.

Dar, de la sfârşitul războiului, tensiunile au rămas ridicate în jurul Nagorno-Karabah. Mai multe incidente mortale au opus forţele armene şi azere la graniţă.

Acordul ce a pus capăt luptelor a declanşat de asemenea o criză politică în Armenia, mai multe partide de opoziţie cerând demisia lui Paşinian, pe care îl acuză că a făcut prea multe concesii în favoarea Baku.

Te-ar mai putea interesa și
Pentru Germania e greu de imaginat că-l va aresta pe Benjamin Netanyahu dacă va intra în țară, în ciuda mandatului CPI
Pentru Germania e greu de imaginat că-l va aresta pe Benjamin Netanyahu dacă va intra în țară, în ciuda mandatului CPI
Guvernul de la Berlin a dat vineri de înţeles că Germania nu-l va aresta pe premierul israelian Benjamin Netanyahu dacă ar veni în această ţară, în pofida mandatului de arestare emis......
Reprezentanții angajaților Volkswagen din Germania au votat în favoare declanșării unei greve luna viitoare, după eșuarea negocierilor cu conducerea companieii
Reprezentanții angajaților Volkswagen din Germania au votat în favoare declanșării unei greve luna viitoare, după eșuarea ...
Reprezentanţii angajaţilor Volkswagen din Germania au votat oficial pentru declanşarea unor greve limitate, de la începutul ...
Austria este deschisă să accepte intrarea României și Bulgariei în spațiul Schengen și cu frontierele terestre
Austria este deschisă să accepte intrarea României și Bulgariei în spațiul Schengen și cu frontierele terestre
Austria şi-a arătat vineri disponibilitatea de a ridica dreptul de veto în privinţa aderării complete a României şi ...
Revolut își face rețea proprie de ATM-uri și va acorda credite pentru companii. Banca digitală a ajuns la 50 de milioane de clienți și a lansat un card special din metal
Revolut își face rețea proprie de ATM-uri și va acorda credite pentru companii. Banca digitală a ajuns la 50 de milioane ...
Pentru 2025, Revolut a pregătit lansarea creditului ipotecar, integral digitalizat, a propriei rețele de bancomate și ...