CIA: Cu exemplul ucrainean, problema pentru Beiijing nu mai este „dacă”, ci „când” va invada Taiwanul

China învaţă lecţii din războiul dus de Rusia în Ucraina care o pregătesc pentru a folosi forţa contra Taiwanului, a estimat miercuri şeful CIA, scrie AFP.
News.ro - joi, 21 iul. 2022, 09:31
CIA: Cu exemplul ucrainean, problema pentru Beiijing nu mai este

„Ni se pare că (războiul din Ucraina văzut de Beijing) nu afectează cu adevărat întrebarea dacă liderii chinezi ştiu că pot alege să folosească forţa contra Taiwanului în următorii ani, ci când şi cum o vor face”, a declarat şeful agenţiei de informaţii americane Bill Burns.

Invitat la Forumul privind Securitatea de la Aspen, în Statele Unite, el a relativizat riscurile ca preşedintele XI Jinping să treacă la acest act cu Taiwanul la sfârşitul anului, în timp ce unii cred că este posibilă o astfel de declanşare după o întâlnire importantă Partidului Comunist aflat la putere.

„Astfel de riscuri ni se par în creştere de-a lungul deceniilor”, a spus el.

Beijingul este probabil „îngrijorat” privind războiul din Ucraina, a analizat şeful agenţiei, considerând „eşec strategic” pentru Vladimir Putin care credea că poate răsturna puterea de la Kiev într-o săptămână.

Burns crede că Beijingul a văzut în asta dovada „că nu poţi obţine la victorii rapide, decisive” fără suficientă greutate militară în luptă.

„Eu cred că lecţia pe care o reţin liderii cinezi şi militarii este faptul că e necesară o forţă dominantă” pentru a câştiga, a declarat el, precizând şi importanţa „controlului spaţiului informaţional” şi pregătirea de potenţiale sancţiuni economice.

Şeful CIA a estimat şi că, în linia declaraţiilor precedente ale Washingtonului, China, în ciuda sprijinului verbal, nu acordă ajutor militar Rusiei în războiul ei din Ucraina.

Statele Unite sunt îngrijorate de presiunea militară crescută a Beijingului din ultimii ani contra Taiwanului, insulă democratică pe care CHina o consideră parte din teritoriul său şi pe care a promis că o va prelua într-o zi.

Anterior, la acelaşi Forum din Aspen, în Munţii Stâncoşi, ambasadorul chinez în Statele Unite a spus că Beijingul sprijină întotdeauna „reunificarea paşnică”.

„Fără conflict, fără război: este consensul cel mai important între China şi Statele Unite”, a subliniat Qin Gang.

Preşedintele american Joe Biden a înfuriat Beijingul spunând pe 23 mai că Statele Unite vor apăra militar Taiwanul în cazul unei invazii a Chinei comuniste, înainte de a se întoarce a doua zi şi de a declara acea „ambiguitate strategică”, conceptul intenţionat vag care a guvernat politica Washingtonului privind Taiwanul de decenii care a rămas neschimbat.

Joe Biden a declarat miercuri jurnaliştilor că „se aşteaptă” să vorbească cu preşedintele XI Jinping „în următoarele zece zile”.

Te-ar mai putea interesa și
China și-a revizuit PIB-ul din 2023 cu 2,7%
China și-a revizuit PIB-ul din 2023 cu 2,7%
China și-a revizuit în sus produsul intern brut (PIB) din 2023 cu 2,7%, până la 129,4 mii de miliarde de yuani (17,73 mii de miliarde de dolari), a declarat joi un înalt oficial din statistică,......
Cartierul din România cu cele mai multe apartamente de închiriat
Cartierul din România cu cele mai multe apartamente de închiriat
Un cartier din România are o ofertă generoasă pentru cei care sunt în căutarea unui apartament de închiriat. Aflată ...
Criza auto din Europa – China presează tot mai mult. Concedieri masive, închideri de fabrici, vânzări mai mici, costuri mai mari (retrospectivă 2024)
Criza auto din Europa – China presează tot mai mult. Concedieri masive, închideri de fabrici, vânzări mai mici, ...
Sectorul auto european s-a confruntat cu numeroase probleme în 2024, începând cu scăderea vânzărilor din cauza cererii ...
Rusia, atac de Crăciun asupra sistemului energetic al Ucrainei, cu drone și rachete. Șase răniți și un mort
Rusia, atac de Crăciun asupra sistemului energetic al Ucrainei, cu drone și rachete. Șase răniți și un mort
Rusia a atacat miercuri sistemul energetic al Ucrainei și unele orașe cu rachete de croazieră și rachete balistice plus ...