Stilul modern de design interior – 5 caracteristici principale

O locuință amenajată în stil modern este ușor de recunoscut prin faptul că este un spațiu aerisit și luminos, unde predomină ordinea și prospețimea. Într-un astfel de decor, liniile sunt în general simple și curate, texturile utilizate au rolul de a crea vizual un spațiu mai mare, iar decorațiunile în exces lipsesc aproape cu desăvârșire.
Ion Dobreanu - joi, 21 iul. 2022, 11:21
Stilul modern de design interior - 5 caracteristici principale

Sursa foto: https://www.piqsels.com/en/public-domain-photo-zbtxo

De fapt, acest stil de design interior pune accent pe funcționalitate și armonie în amenajare, iar anumite accente sunt necesare pentru a completa rafinat întregul ansamblu. Deși materialele folosite sunt cele noi, transparente sau naturale, un decor de acest fel este diferit de unul minimalist sau scandinav, prin faptul că anumite note distinctive dau un farmec aparte încăperii.

Urmărește mai jos care sunt cele mai importante caracteristici ale stilului modern de design interior.

Materialele naturale folosite în amenajare

Stilul modern își are originile în mișcarea artistică Bauhaus, apărută în Germania la început de secol XX, care încerca să integreze limbajului artistic o componentă funcțională. Ulterior, când influențele acestui curent au fost integrate în designul de interior, multe dintre materialele folosite erau cele metalice, cromate, sticlă sau piele.

Mobilierul folosit într-un astfel de spațiu este aproape exclusiv din lemn, fără ornamente sau decorațiuni, deoarece accentul se pune pe materialele naturale, organice. Te poți juca cu mai multe tipuri de texturi pentru textilele decorative de pe canapea sau covor, ori poți integra discret elementele metalice la uși și mânere pentru ușă.

Liniile simple și curate

Un interior modern se remarcă prin liniile fine, drepte sau curbate ale mobilierului, și prin elementele decorative inspirate din natură. Decorațiunile pot avea chiar ca inspirație corpul sau aripile fluturilor sau ale păsărilor, de aceea totul păstrează un aspect aerisit și luminos, în culori naturale.

Formele pe care le întâlnești aici sunt suple, alungite și interesante, obiectele de mobilier sunt ușoare și extensibile sau au facilități suplimentare, cum sunt de exemplu mesele care pot fi desfăcute sau mutate la nevoie. În locul fotoliilor masive vei regăsi scaune cu picioare subțiri și înguste, din lemn, susținute de bare de oțel, ori unele în stil otoman, cu multiple roluri.

Elementele cu rol funcțional

O altă caracteristică importantă a stilului modern de design interior este faptul că accentul se pune pe rolul funcțional al mobilierului și pieselor decorative. O servantă elegantă are nu doar scop decorativ în living, ci va fi extrem de utilă în zona de dining, adică de servire a mesei. La fel, scaunele au de multe ori spațiu de depozitare integrat, fiind folosite și pe post de suport pentru picioare. O emblemă a acestui stil îl reprezintă de exemplu modelul Eames cu otoman pentru sprijin cu același nume, care îmbină esteticul cu practicul prin forma sa specială, ergonomică și cu un aspect mereu fresh și modern.

Accentele de textură sau culoare

Deși liniile sunt simple și curate, într-un design modern te poți juca cu mai multe tipuri de texturi pentru perne, pături sau alte obiecte decorative, cu ajutorul cărora se pot crea accente de culoare. Această caracteristică importantă diferențiază stilul de design modern de cel minimalist, unde se păstrează doar obiectele de strictă necesitate, sau de unul scandinav, în care există aceleași materiale naturale, organice, cu linii simple și drepte dar nu există multe accesorii sau decorațiuni.

În amenajare vei regăsi, alături de mobila simplă și elegantă în culori naturale, de maro, crem sau bej, sau de gri petrol ori navy, și canapele sau fotolii în nuanțe chic de verde, albastru pur sau galben intens. La fel, accentul cromatic poate fi pus pe anumite piese mici, cum sunt scaunele transparente, colorate sau metalice. Toate aceste detalii oferă binemeritatul contrast de culoare față de restul elementelor de mobilier din respectiva încăpere.

Un punct focal de interes

Un alt element caracteristic unui stil de amenajare modern îl reprezintă accentul pus pe anumite piese decorative. De obicei, într-un living sau dormitor aranjat în acest fel vei regăsi minim un element care va reprezenta un punct focal central în încăpere.

Acesta poate fi reprezentat fie de o oglindă maro, ovală sau rotundă, cu formă suplă și rafinată și rame simple, elegante din lemn, fie de un tablou modern cu rama din material metalic sau cromat. Alte accente pot fi unul sau doua lampadare de inspirație industrială, care să capteze atenția și să ofere luminozitatea necesară.

Toate aceste detalii vor crea ambientul modern, proaspăt și aerisit, specific acestui stil de design.

Te-ar mai putea interesa și
Deca: Școlile se vor închide acolo unde situația o impune
Deca: Școlile se vor închide acolo unde situația o impune
Activitatea didactică cu prezenţă fizică va fi suspendată acolo unde situaţia o impune, a afirmat duminică ministrul Educaţiei Ligia Deca în contextul avertizărilor meteorologice. ...
Alegerile prezidenţiale din România pot creşte volatilitatea leului pe termen scurt;impactul pe termen lung va fi minim (analiză)
Alegerile prezidenţiale din România pot creşte volatilitatea leului pe termen scurt;impactul pe termen lung va fi minim ...
Alegerile prezidenţiale din România pot creşte volatilitatea leului pe termen scurt, însă impactul pe termen lung va ...
Aproximativ 1,87 miliarde de ambalaje SGR s-au reîntors din piaţă, până la 1 septembrie
Aproximativ 1,87 miliarde de ambalaje SGR s-au reîntors din piaţă, până la 1 septembrie
Numărul ambalajelor cu sigla SGR returnate de pe piaţă, la data de 1 septembrie 2024, a fost de aproximativ 1,87 de miliarde, ...
Produsele tradiţionale, vinurile şi pensiunile agroturistice din zona Buzăului, promovate la Terra Madre 2024 de la Torino
Produsele tradiţionale, vinurile şi pensiunile agroturistice din zona Buzăului, promovate la Terra Madre 2024 de la Torino
Comunitatea Slow Food Buzău Land, care reuneşte în prezent peste 32 de membri, respectiv fermieri, producători de alimente, ...