Japonia apreciază că războiul din Ucraina ar putea strânge relaţiile militare dintre China şi Rusia. Răspunsul Beijingului

Raportul anual privind apărarea publicat vineri de guvernul de la Tokyo arată că invazia rusă în Ucraina ar putea duce la strângerea legăturilor militare între Rusia şi China, transmite Kyodo. China a comunicat vineri că se opune ferm raportului anual privind apărarea Japoniei şi a transmis guvernului de la Tokyo un protest pe cale diplomatică, transmite Reuters.
AGERPRES - vin, 22 iul. 2022, 14:25
Japonia apreciază că războiul din Ucraina ar putea strânge relaţiile militare dintre China şi Rusia. Răspunsul Beijingului

„Pentru Rusia, care este izolată internaţional şi şi-a uzat forţele terestre din cauza agresiunii împotriva Ucrainei, importanţa cooperării politice şi militare cu China ar putea creşte”, arată documentul ministerului japonez al apărării, care dedică acestui subiect un capitol nou, scrie Agerpres.

În raport se apreciază că posibilitatea unei colaborări ruso-chineze aprofundate în domeniul apărării trebuie „monitorizată cu atenţie”, deoarece ar putea avea un „impact direct” asupra mediului de securitate al Japoniei.

Acest prim raport al guvernului sub conducerea premierului Fumio Kishida a fost publicat în contextul confruntării între Rusia şi G7, grupul naţiunilor celor mai dezvoltate economic, din care face parte şi Japonia. Războiul din Ucraina nu pare să se apropie de final, în ciuda sancţiunilor economice impuse Moscovei de SUA şi aliaţii lor, însă neaplicate de China.

În acelaşi timp, Beijingul a continuat să acţioneze în coordonare cu Moscova, inclusiv printr-o misiune comună de survol cu bombardiere al Mării Japoniei, Mării Chinei de Est şi Pacificului, la sfârşitul lui mai.

Raportul critică Rusia pentru crearea unei situaţii „fără precedent” prin invadarea Ucrainei, acţiune militară „efectuată făţiş, incompatibilă cu legea şi ordinea internaţionale şi care costă vieţi de oameni nevinovaţi”. Tolerarea unor astfel de acţiuni ar putea încuraja „implicaţii incorecte” conform cărora modificarea unilaterală a statu-quoului va fi permisă şi în alte regiuni, inclusiv în Asia, de aceea Japonia şi comunitatea internaţională nu trebuie să le treacă cu vederea.

Kyodo apreciază că această declaraţie se referă la China, care potrivit documentului îşi extinde activităţile militare maritime şi aeriene, în special în Marea Chinei de Est. Beijingul „se angajează în încercări unilaterale şi coercitive de a schimba statu-quoul pe baza propriilor afirmaţii”.

China continuă să acţioneze „în mod impunător” în problemele maritime în care interesele sale sunt în conflict cu ale altor ţări, inclusiv prin „acţiuni periculoase care ar putea provoca situaţii neprevăzute”. Aceste acţiuni, alături de „transparenţa insuficientă” a politicilor chineze de apărare, constitutie „un motiv de îngrijorare gravă” pentru regiune şi pentru comunitatea internaţională.

Este al doilea an în care raportul guvernului nipon afirmă că situaţia Taiwanului este importantă nu doar pentru securitatea Japoniei, ci şi pentru stabilitatea internaţională.

Kyodo reaminteşte că Beijingul consideră Taiwanul o provincie chineză rebelă, care trebuie unită cu China continentală.

În cadrul unei conferinţe de presă după publicarea raportului, ministrul japonez al apărării, Nobuo Kishi, a declarat că „tensiunile regionale sunt în creştere, iar China îşi demonstrează disponibilitatea de a realiza reunificarea cu Taiwanul prin forţă”.

În ceea ce priveşte Coreea de Nord, raportul arată că aceasta a lansat de la începutul anului mai multe rachete, „cu o frecvenţă extrem de ridicată şi într-un mod nou”, iar acţiunile sale constituie „ameninţări grave şi iminente” pentru securitatea Japoniei. Phenianul s-ar putea angaja şi în alte „provocări”, adaugă documentul; Kyodo apreciază că este vorba de o sugestie a posibilităţii unui al şaptelea test nuclear nord-coreean, primul după 2017.

Raportul solicită indirect creşterea cheltuielilor militare pentru a face faţă situaţiei mai grave de securitate din jurul Japoniei: se menţionează că bugetul apărării a fost limitat de multă vreme la circa 1% din produsul intern brut, adică 5000 de miliarde de yeni (circa 36,2 miliarde de dolari) şi că Japonia se plasează astfel alături de Australia şi Coreea de Sud printre ţările cu cele mai mici procentaje din PIB alocate apărării; cheltuielile respective pe cap de locuitor sunt între o treime şi o jumătate din cele ale unor ţări cum ar fi Regatul Unit, Franţa sau Germania.

Partidul Liberal Democrat, de guvernământ, condus de Kishida, ia în considerare creşterea cheltuielilor de apărare în următorii cinci ani până la circa 2% din PIB sau chiar mai mult, adică la nivelul urmărit de NATO.

Răspunsul Chinei

China a comunicat vineri că se opune ferm raportului anual privind apărarea Japoniei şi a transmis guvernului de la Tokyo un protest pe cale diplomatică, transmite Reuters.

„Noua carte albă a apărării Japoniei face acuzaţii şi denigrează politica de apărare, dezvoltarea economiei de piaţă şi activităţile maritime legitime ale Chinei”, a declarat purtătorul de cuvânt al ministerului de externe de la Beijing, Wang Wenbin, la conferinţa de presă zilnică.

El a susţinut că raportul „exagerează aşa-numita ameninţare chineză” şi se amestecă în afacerile interne ale Chinei privind Taiwanul.

„China şi-a exprimat nemulţumirea puternică şi opoziţia hotărâtă faţă de aceasta şi a prezentat observaţii severe părţii japoneze despre subiect”, a spus purtătorul de cuvânt.

Acesta a mai observat că documentul criticat menţionează intenţia Japoniei de a suplimenta bugetul apărării şi de a-şi dezvolta capacităţile de ripostă.

„Cerem părţii japoneze să înceteze imediat practica greşită de a exagera ameninţările de securitate din vecinătatea sa şi de a găsi scuze pentru propriul arsenal militar puternic”, a mai transmis Wang.

Te-ar mai putea interesa și
Referendumul din București a trecut în favoarea lui Nicușor Dan. Primarul solicită Parlamentului să țină cont de voința bucureștenilor
Referendumul din București a trecut în favoarea lui Nicușor Dan. Primarul solicită Parlamentului să țină cont de voința ...
Votul de la referendumul local trebuie confirmat de Parlament, iar partidele politice nu pot să ignore voinţa a 500.000 de bucureşteni, a declarat duminică seara primarul general al Capitalei,......
EXIT POLL Alegeri prezidenţiale. Cine merge în turul al doilea – Primele reacţii (UPDATE)
EXIT POLL Alegeri prezidenţiale. Cine merge în turul al doilea – Primele reacţii (UPDATE)
Rezultate alegeri 2024 - EXIT POLL. Marcel Ciolacu şi Elena Lasconi merg în turul al doilea, conform principalelor institute ...
Vot diaspora / Alegeri prezidenţiale. Care sunt ţările unde au votat cei mai mulţi români – Top 5
Vot diaspora / Alegeri prezidenţiale. Care sunt ţările unde au votat cei mai mulţi români – Top 5
Cei mai mulţi români care au votat în străinătate şi-au exercitat dreptul la vot în Germania. Economica.net vă prezintă ...
Erdogan doreşte „expansiunea” comerţului dintre Turcia şi Rusia
Erdogan doreşte „expansiunea” comerţului dintre Turcia şi Rusia
Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan a afirmat că doreşte "expansiunea" volumului de schimburi comerciale între Turcia ...