„Secretarul general condamnă fără echivoc loviturile semnalate astăzi în portul ucrainean Odesa”, a afirmat purtătorul de cuvânt Farhan Haq într-un comunicat.
„Deplina implementare (a acordului) de către Federaţia Rusă, Ucraina şi Turcia este imperativă”, se mai spune în comunicat.
„De aceste produse este nevoie disperată pentru a răspunde crizei alimentare globale şi a uşura suferinţa a milioane de oameni în nevoie pe glob”, adaugă textul menţionat.
Știrea inițială
Rachete ruseşti au vizat sâmbătă Portul Odesa de la Marea Neagră, a anunţat armata ucraineană, la o zi după ce Kievul şi Moscova au semnat un acord ce ar trebui să permită reluarea exporturilor de cereale ucrainene blocate de război, transmit Reuters şi AFP, relatează Agerpres.
„Inamicul a atacat portul comercial Odesa cu rachete de croazieră Kalibr. Două rachete au fost doborâte de apărarea antiaeriană, două au lovit infrastructura portului”, a anunţat Comandamentul Operaţional Sud pe reţeaua Telegram.
Ucraina l-a acuzat sâmbătă pe preşedintele rus Vladimir Putin că a „scuipat în faţa” ONU şi Turcia prin bombardarea portului Odesa, şi a afirmat că Moscova îşi va asuma „întreaga răspundere” a eşecului acordului privitor la exportul de cereale, semnat vineri la Istanbul, transmite AFP.
Lovind cu rachete portul Odesa, preşedintele rus a „scuipat în faţa secretarului general al ONU, Antonio Guterres, şi a preşedintelui turc Recep (Tayyip) Erdogan, care au depus eforturi uriaşe pentru a ajunge la acest acord”, a declarat purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe, Oleg Nikolenko.
Ucraina a prevenit de asemenea că Rusia îşi va asuma întreaga răspundere a eşecului acordului privitor la exportul de cereale.
Ucraina şi Rusia au semnat vineri, la Istanbul, două acorduri separate cu Turcia şi ONU privind exportul de cereale ucrainene şi de produse agricole prin Marea Neagră.
Kievul şi Moscova au semnat două texte identice, dar separate, la solicitarea Ucrainei, care a refuzat să parafeze orice document împreună cu Rusia.
Acest acord, aprig negociat din aprilie la iniţiativa lui Antonio Guterres, va uşura situaţia ţărilor dependente de pieţele rusă şi ucraineană, care reprezintă împreună 30% din piaţa mondială de cereale.
În termenii acestui acord, ‘culoare securizate’ vor permite circulaţia navelor de mărfuri în Marea Neagră, pe care ‘cele două părţi s-au angajat să nu le atace’, a precizat un responsabil al ONU sub acoperirea anonimatului.
Oficiali ONU citaţi de Reuters au declarat presei vineri că acordul ar urma să fie deplin operaţional în câteva săptămâni.
Negociatorii au renunţat la curăţarea Mării Negre de mine, instalate în special de ucraineni pentru a-şi proteja ţărmurile. „Deminarea ar fi luat prea mult timp”, a justificat ONU, care a precizat că „piloţi ucraineni” vor deschide calea cargourilor în apele teritoriale.
Ucraina a indicat că exporturile sale vor începe în trei porturi – Odesa, Pivdeni şi Ciornomorsk – şi că speră să le crească numărul pe viitor.
Acordul va fi valabil timp de 120 de zile, respectiv patru luni, timp în care pot fi transportate cele circa 25 de milioane de tone din silozurile ucrainene înaintea strângerii noii recolte.
Un centru de coordonare comun (CCC) urmează a fi deschis în acest weekend la Istanbul împreună cu reprezentanţi ai tuturor părţilor şi ai ONU.