„Eu cred că ar trebui să închidem discuţiile cu Comisia Europeană pentru ceea ce unii au crezut că pot condamna românii la sărăcie până în 2070. (..) Pentru că este o utopie să crezi că poţi introduce toate pensiile din Romnânia într-un procent de 9,4 şi să rezolvi inechităţile din sistem”, a spus ministrul.
El a precizat că, ”pentru rezovarea inechităţilor, au nevoie de un cadru legislativ, îl avem, din legea 127, şi lucrează acum cu Banca Mondială şi Comisia Europeană la acel contract de asistenţă cuprins în PNRR”.
”Dacă vom putea găsi elemente care vor putea să îmbunătăţească formula de calcul pe legea 127 cu siguranţă o vom face”, a menţionat ministrul.
Budăi a arătat că ”pasul al doilea este impactul financiar”
„Ai nevoie de sursa bugetară pentru a rezolva inechitatile din sistem, pentru ca eu nu cred ca cineva (..) se gândea să rezolve inechităţile prin tăierea celor care au bani mai mulţi şi să dea la ceilalţi. Eu nu cred că se poate aşa, trebuie aliniate şi avem nevoie de un impact bugetar”, a mai spus ministrul Muncii.
Marius Budăi a arătat: ”Însă, în paralel, noi continuă preluarea şi din cele aproximativ 5 milioane de dosare, le trecem pe toate, le luăm filă cu filă, le separăm, perioadă contributivă, necontributivă, sporuri cu caracter permanent, sporuri fără caracter nepermanent, sume de bani care au fost luate sau au făcut parte din baza de calcul şi mă refer aici la cunoscutul acord global, pentru că, atunci când vom termina consultarea cu Banca Mondială şi vom avea acceaşi formulă sau o nouă formulă, să putem practic să intrăm în acţiune”.
Ministrul a precizat că primul pas în paralel cu ceea ce se întâmplă acum, ”trebuie să se clarifice cu Comisia Europeană că un procent trecut în PNRR nu poate să condamne cetăţenii români la sărăcie”.
”Am analizat aproape toate PNRR-urile depuse de statele membre UE şi nu numai aceste programe ci şi legislaţiile din stalele membre ale UE şi nicăieri, din ce am descoperit până acum, un prag, un zid de beton de care să te izbeşti cu cheltuielile sociale. Nu există aşa ceva nici în PNRR-urile statelor membre şi nici în legislaţia naţională. Acest impact bugetar se calculează din punct de vedere statistic şi nu înseamnă o încorsetare”, a mai afirmat minstrul Budăi.