Suprafața totală afectată de secetă a sărit de 116.600 de hectare. Sunt 20 de județe afectate

Suprafață agricolă totală afectată de secetă a ajuns, conform ultimelor raportări, la 116.674 hectare, potrivit datelor Ministerului Agriculturii. Sunt afectate atât culturile de primăvară cât și cele de toamnă.
Alina Stanciu - lun, 25 iul. 2022, 12:18
Suprafața totală afectată de secetă a sărit de 116.600 de hectare. Sunt 20 de județe afectate

Update ora 14:00

Suprafață totală afectată de secetă este de 116. 674 ha, comunicată până la această dată de către 20 județe (AR, BC, BT, BR, BZ, CL, CT GL, GR, IL, IS, IF, MM, NT, SM, TL,TR,TM, VS, VN).

Știrea inițială

Conform ultimelor raportări zilnice pe baza proceselor verbale de constatare a pagubelor încheiate,  106 389 de hectare recoltate deja au fost afectate de secetă , în 20 județe ale țării (AR, BC, BT, BR,BZ, CL,CT GL, GR, IL, IS,IF,MM, NT, SM, TL,TR,TM VS, VN), potrivit Ministerului Agriculturii. Este vorba atât despre culturi de primăvară cât și cele de toamnă.

Urmare a secetei pedologice, s-au constituit deja comisiile de constatare şi evaluare a pagubelor generate de fenomenele periculoase. În plus, Ministerul a solicitat Comisiei Europene să aprobe acordarea avansului pentru plățile directe la un nivel de 70% și 85% pentru măsurile de mediu și climă din Programul Național de Dezvoltare Rurală 2014-2022.

În baza procedurilor instituite, comisiile de constatare a suprafețelor calamitate și a gradului de afectare a culturilor, din care fac parte reprezentanți ai administrației publice locale, un reprezentat al APIA și un reprezentant al Direcției Agricole județene, evaluează la fața locului pagubele produse pentru fiecare cultură, pe baza solicitărilor transmise de cultivatorii/producătorii agricoli din zonele afectate autorităților locale.

Termenul de depunere a documentațiilor prin care s-a constatat gradul de afectare a culturilor de factorul de risc – secetă pedologică- este 30 august pentru culturile de toamnă (grâu și triticale), respectiv 15 decembrie pentru culturile prășitoare (porumb și floarea soarelui).

Din datele transmise de MADR pentru Economica la finalul lunii mai, suprafețele însămânțate până la data de 19 mai 2022 sunt asemănătoare cu cele de anul trecut, respectiv: grâu –  2.199 mii ha, porumb – cca. 2.466 mii ha, orz – cca. 313 mii ha, floarea soarelui – cca. 1.250 mii ha, rapiță – cca. 478 mii ha.

Te-ar mai putea interesa și
Simtel intră și pe piața de furnizare de gaze
Simtel intră și pe piața de furnizare de gaze
Firma de furnizare de energie electrică din cadrul grupului românesc Simtel Team urmează să primească și licența de furnizare de gaze naturale....
Peste 1,6 milioane de europeni riscă să își piardă locul de muncă. În România, falimentele merg pe bandă rulantă
Peste 1,6 milioane de europeni riscă să își piardă locul de muncă. În România, falimentele merg pe bandă rulantă
După ani cu evoluții sub așteptările aferente unor scenarii de bază, avansul numărului insolvențelor din România ...
Şeful UniCredit exclude mutarea sediului central în Germania, în cazul unui acord cu Commerzbank
Şeful UniCredit exclude mutarea sediului central în Germania, în cazul unui acord cu Commerzbank
Directorul general al UniCredit SpA, Andrea Orcel, a exclus mutarea sediului central al băncii în Germania, dacă va achiziţiona ...
Calea ferată Brașov – Predeal: Cum arată traseul montan din cabina „Săgeții Roșii”, cel mai nou tren din România
Calea ferată Brașov – Predeal: Cum arată traseul montan din cabina „Săgeții Roșii”, cel mai nou tren ...
Ștefan Roșeanu, președintele Autorității pentru Reformă Feroviară (ARF), a postat duminică imagini din cabina celui ...